«Προσπάθησαν να πουν ότι όλα ήταν σκευωρίες δικές μου κι αυτό είναι η μεγαλύτερη απάτη από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Δύο χρόνια τα μέσα μαζικής εξαπάτησης βομβαρδίζουν με ψέματα, συκοφαντίες και παραλογισμούς την κοινή γνώμη. Και τώρα που αποκαλύφθηκε ένα πιο μεγάλο σκάνδαλο από τη Novartis, το σκάνδαλο της πολιτικής απάτης, δεν διανοούμαι να περιμένω ότι θα έχω το 1/20 του χρόνου των ψεμάτων που διοχετεύτηκαν στην κοινή γνώμη» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, την επόμενη της άσκησης ποινικής δίωξης κατά του αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή.

Η δίωξη ασκήθηκε έπειτα από μήνυση που είχε κατατεθεί εις βάρος του από την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, ενώ στο αρχείο τέθηκε μέρος της ίδιας μήνυσης που αφορούσε σε ακόμη πέντε αδικήματα. Βέβαια, η Εισαγγελία του Εφετείου θα πάρει την τελική απόφαση. Η παράβαση καθήκοντος αφορά ταξίδι που είχε πραγματοποιηθεί στη Βιέννη τον Δεκέμβριο του 2018 , από ομάδα εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς στο πλαίσιο της συνεργασίας με εισαγγελείς των ΗΠΑ για τη διερεύνηση του σκανδάλου της φαρμακοβιομηχανίας.

Υπενθυμίζεται πως ο Ιω. Αγγελής ήταν εκείνος ο δικαστικός λειτουργός που εκτός των παραπάνω, αποφάσισε να ανασύρει τις μηνύσεις πολιτικών προσώπων όπως ο Αντ. Σαμαράς και ο Β. Βενιζέλος, που στην πορεία οδήγησαν στην υπόθεση της «σκευωρίας» Παπαγγελόπουλου, της σύστασης της προανακριτικής επιτροπής, και μετέπειτα στο ειδικό δικαστήριο για τον τελευταίο.

«Όταν δήλωνα οτι το σκάνδαλο της Novartis είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους, είχα απόλυτο δίκιο. Τώρα, όμως, έχω διαψευστεί. Υπάρχει ένα ακόμα πιο μεγάλο σκάνδαλο. Το σκάνδαλο της πολιτικής απάτης, για να ξεπλύνουν το σκάνδαλό της Novartis και της μεγάλης φοροδιαφυγής στην Ελλάδα. Τι προσπαθούν να μας πείσουν; Ότι στην Ελλάδα οι πολιτικοί δεν δωροδοκήθηκαν, ότι στην Ελλάδα δεν υπήρξε μεγάλη φοροδιαφυγή, ότι η λίστα Λαγκάρντ, το σκάνδαλο Novartis, όλα είναι σκευωρίες. Μόνο που τους διαψεύδουν τα γεγονότα. Παρ’ όλα αυτά, τολμούν, θρασύτατα, αλλά τους καταλαβαίνω μέσα στον πανικό τους και την απελπισία τους, γιατί αποκαλύπτεται πλέον η λεηλασία και το πλιάστικο που έκαναν στην Ελλάδα» διαμήνυσε ακόμα ο Δ. Παπαγγελόπουλος, συνεχίζοντας για την προανακριτική επιτροπή που έγινε σε βάρος του.

«Βεβαίως. Τις αποδείξεις τις έχω από τότε που έκαναν το ολέθριο λάθος να κάνουν προκαταρκτική επιτροπή σε βάρος μου. Πήρα αντίγραφα της δικογραφίας αποό την Επιτροπή…Ξεπλύματος, ξέρετε, αυτή την προκαταρκτική, την “μπουγάδα”. Υπάρχουν, λοιπόν, μέσα έγγραφα, τα οποία αλλιώς δεν θα μπορούσα να τα έχω, που αναφέρονται σε ονόματα πολιτικών, σε ποσά (…). Μιλάω για τα απόρρητα έγγραφα του FBI που υπάρχουν στη δικογραφία και τα οποία μόλις πάω στον φυσικό μου δικαστή που εμπιστεύομαι, θα τα κάνω φέιγ βολάν, αφού τα πάω εκεί. Και θα δούμε τότε οι θρασύδειλοι, οι εκδικητικοί, οι άθλιοι σκευωροί…» υπογράμμισε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης.

«Αυτό δείχνει την τεράστια διαφορά του ήθους της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη σημερινή κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ τα γνωρίζει, αλλά επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήθος, τους λέει “παίχτε τα, αφού τα ξέρετε” κι εκθέτει… Γιατί να μην εκμεταλλευτούν το ηθικό τους πλεονέκτημα και να τους πουν “τα έγγραφα, που τα ξέρουμε, πέστε τα”. Μούγκα στη στρούγκα. Τα έγγραφα τα ξέρει και η ΝΔ, καιο ΣΥΡΙΖΑ, τα ξέρουν όλοι» δήλωσε ακόμα ο Δ. Παπαγγελόπουλος, κατονομάζοντας τον Ιω. Αγγελή και την «ένοχη» στάση που τήρησε κατά τη διερεύνηση του πραγματικού σκανδάλου της Novartis, για το οποίο η πολυεθνική φαρμακευτική έχει ήδη τιμωρηθεί στις ΗΠΑ, με επιβολή προστίμου εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

«Η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής: Να μας που ποιος είναι ο υπουργός. Αλλά δεν είναι μόνο ο υπουργός αυτός που αρνήθηκε ο κ. Αγγελής παράνομα. Εδώ έχω μια διαφωνία με την εισαγγελία. Δεν είναι παράβαση καθήκοντος αυτό που έκανε κ. Αγγελής. Αυτό που κατηγορείται, δηλαδή, δεν ξέρω αν το έκανε. Είναι κατάχρηση εξουσίας. Είναι κακούργημα. Παρεμπόδισε τη δίωξη ενόχου» σημείωσε ακόμα ο Δ. Παπαγγελόπουλος, καταλήγοντας για το πόρισμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο σήμερα φέρεται να «λιμνάζει»

«Υπάρχει ένα πόρισμα άλλου ανωτάτου δικαστικού οργάνου, του ΣτΕ – θα το πάρω κι αυτό κάποια στιγμή στα χέρια μου και θα κάνουμε πάρτι – που λέει ότι ο κ. Αγγελής – από αυτά που διάβασα το πρωί στα σάιτ – έχει διαπράξει βαρύτατα πειθαρχικά αδικήματα, ότι όλες οι κατηγορίες της Τουλουπάκη επιβεβαιώνονται. Το πόρισμα αυτό κάπου λιμνάζει, κάποιος το έχει εξαφανίσει. Η αλήθεια θα λάμψει» δήλωσε ακόμα ο ελεγχόμενος πρώην υπουργός.

«Άρχισε να ξηλώνεται το κουβάρι της σκευωρίας που έστησαν η Ν.Δ. και το Κίνημα Αλλαγής με τους συνεργούς τους εναντίον του Δ. Παπαγγελόπουλου και δημοσιογράφων. Οι κατήγοροι και οι συμμέτοχοί τους μετατρέπονται σε κατηγορούμενους. Γεννιέται όμως το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί από τους αρμόδιους. Το Ελληνικό Δημόσιο έκανε αγωγή κατά της Novartis διεκδικώντας αποζημίωση ή όχι;» ανέφεραν από την πλευρά τους οι δικηγόροι του Δ. Παπαγγελόπουλου, Δημήτρης και Λυδία Τσοβόλα.

Αγγελής ζητά «βοήθεια» από Τσιάρα

Στο μεταξύ, έπειτα από την ποινική δίωξη σε βάρος του, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, ζητώντας «ακρόαση» προτού ληφθεί απόφαση για την άσκηση ή όχι της πειθαρχικής δίωξης σε βάρος του. Αυτό προβλέπει το πόρισμα του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μιχάλη Πικραμένου, ο οποίος και πρότεινε την πειθαρχική του δίωξη για αναξιοπρεπή συμπεριφορά, λόγω «υπέρβασης των ορίων ελέγχου», κατά την άσκηση της τρίμηνης εποπτείας του στην Εισαγγελία Διαφθοράς, από τον Οκτώβριο του 2018 έως και τον Ιανουάριο της επόμενης χρονιάς, όταν και παραιτήθηκε.

«Προτείνει προς Εσάς την άσκηση πειθαρχικής δίωξης εναντίον μου, για δήθεν αναξιοπρεπή συμπεριφορά, που προσβάλλει το κύρος της δικαιοσύνης, λόγω «υπέρβασης των ορίων ελέγχου», που επέδειξα κατά την άσκηση της τρίμηνης εποπτείας μου (από 5-10-2018 μέχρι και 7-1-2019), οπότε και παραιτήθηκα. Με απλά λόγια, η «ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ» Σας προτείνει να ασκήσετε πειθαρχική δίωξη εναντίον μου, όχι γιατί έκανα κάτι λιγότερο ή παρέλειψα να κάνω κάτι κατά την άσκηση των καθηκόντων μου, αλλά γιατί «άσκησα περισσότερο και με διαφορετικό τρόπο εποπτεία», που υπερβαίνει το «νομικό μέτρο», που καθορίζει η έκθεση (σε αντίθεση με την μέχρι τότε νομολογία και πρακτική), κατά το υποκειμενικό βέβαια κριτήριο του υπογράφοντος αυτήν» αναφέρει ο αντεισαγγελέας στην επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, κάνοντας ακολούθως λόο για «ψευδείς αναφορές και καταγγελίες εναντίον μου».

«Η διαφορετική αυτή «αντίληψη των «νομικών ορίων» της εποπτείας που υποστηρίζει η επίδικη «ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ», ότι έπρεπε να είχα ακολουθήσει, οδηγεί σε εσφαλμένα, παράδοξα και ανεδαφικά συμπεράσματα, όπως π.χ. ότι «λόγω της εσφαλμένης (κατά το υποκειμενικό κριτήριο του συντάκτη της έκθεσης) αντίληψης του εποπτικού μου ρόλου» , επέδειξα αναξιοπρεπή υπηρεσιακή συμπεριφορά και παρενέβην στην κρίση της κας Τουλουπάκη, με το να μην της επιτρέψω να ολοκληρώσει το «σχέδιο Ρασπούτιν», που ήταν «να ασκήσει ποινική δίωξη χωρίς ενδείξεις κατά πολιτικών προσώπων και από εκεί και πέρα θα τα βρει ο ανακριτής… Οι εμπλεκόμενοι στην όλη υπόθεση (π.χ. κατηγορούμενοι, οι έχοντες πολιτικό και κομματικό συμφέρον προς διάψευση των διαπιστωθέντων από εμένα, κλπ) προσπαθούν με κάθε τρόπο να αντιστρέψουν την πραγματική κατάσταση σε βάρος μου, διαστρεβλώνοντας την αλήθεια και υποστηρίζοντας ότι δήθεν, όλα όσα κατήγγειλα στα πλαίσια της ευόρκου ενασκήσεως των καθηκόντων μου, «έγιναν στην φαντασία μου και μόνο». Τούτο δε προσπαθούν να επιτύχουν με ψευδείς αναφορές και καταγγελίες εναντίον μου» αναφέρει ακόμα ο αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου.

«Οι παραγγελίες αυτές δόθηκαν (από τον προκάτοχό Σας) ελάχιστο χρόνο πριν την διενέργεια των Εθνικών – Βουλευτικών εκλογών της 7-7-2019 για λόγους αποκλειστικώς πολιτικούς και κομματικούς και ειδικότερα για να «ελαφρύνει» τις κατηγορίες που αποδίδονταν (τότε) και εξακολουθούν να αποδίδονται (ακόμα και σήμερα) στο κόμμα του και εμμέσως στον ίδιο, σχετικά με την προσπάθεια να καταστούν ποινικώς υπεύθυνα, δέκα πολιτικά πρόσωπα (εκ των οποίων δύο πρώην πρωθυπουργοί), πολιτικοί αντίπαλοι του τότε κυβερνώντος πολιτικού κόμματος (ΣΥΡΙΖΑ). Χαρακτηριστικό της εμφανέστατης διάστασης του κομματικού χαρακτήρα της εναντίον μου παραγγελίας για πειθαρχική έρευνα, αποτελεί το γεγονός ότι, και οι τρεις παραγγελίες δόθηκαν «εντός κλίματος έντονης κομματικής αντιπαράθεσης για την υπόθεση NOVARTIS» και εντός έντονης προεκλογικής περιόδου. Ειδικότερα δε, η τρίτη εναντίον μου παραγγελία, δόθηκε την 4-7-2019, ήτοι δυο ημέρες πριν από την οριστική αποχώρηση του τότε υπουργού Δικαιοσύνης κ. Καλογήρου από το Υπουργείο (αριθμός πρωτ. Ε -75 -04/07/2019 προς το ΣΤΕ) και μάλιστα για το «ιδιαίτερα ατιμωτικό αδίκημα μου», που συνίσταται στο ότι, διαφώνησα με τη νομική άποψη συγκεκριμένης γραμματέως της Εισαγγελίας Α.Π. , ως προς το εάν δύο έγγραφα (που αφορούσαν δημόσια διαδικασία) θα έπρεπε να «περάσουν» στο κοινό ή στο εμπιστευτικό πρωτόκολλο» αναφέρει ακόμα στην επιστολή του προς τον Κ. Τσιάρα.



Πηγή