Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι ὅμως δὲν πίστεψα
Ὅρους ἀντέστρεψα
Εἶμαι ὁ Ἕλληνας ποὺ πολεμᾶ
Εἶπαν πὼς χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Ἔμεινα μόνος μου κι ὅμως ἐπέζησα
Ἔζησα στὴ φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στὴ φωτιά (Eurovision 1995)

Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

Μ. Αλβανού στο Πρώτο: Δύσκολο να ελέγξουμε ποιοι από τους Αφγανούς πρόσφυγες θα έχουν πραγματικά ανάγκη (audio)

 Σύνταξη: Γρηγόρης Νιάκας

«Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας, όταν αποκτά έδαφος μια ομάδα – όπως οι Ταλιμπάν – που έχει συνδεθεί με το τρομοκρατικό φαινόμενο, έστω και με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος», τόνισε η εγκληματολόγος Μαρία Αλβανού, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, αναφορικά με τις ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

«Όταν μια ισλαμιστική ομάδα αποκτά έδαφος, στέλνει ένα επικοινωνιακό μήνυμα στους απανταχού ισλαμιστές, ότι όλα είναι δυνατά: μετά από 20 χρόνια επιστρέφουμε», ανέφερε, σημειώνοντας ότι προκύπτει ένα θέμα από τη στιγμή που δημιουργηθούν οι μεταναστευτικές – προσφυγικές ροές από την ασιατική χώρα προς τη Δύση.

«Είναι δεδομένο ότι πρέπει να δίνουμε βοήθεια. Όμως ο τομέας της ασφάλειας συνδέεται άμεσα με την κοινωνία της αλληλεγγύης. Οι Ταλιμπάν στο παρελθόν υποστήριξαν τρομοκρατικές ενέργειες και υιοθέτησαν ρητορική κατά της Δύσης», σημείωσε η κυρία Αλβανού και διερωτήθηκε «κατά πόσο θα μπορούμε να ελέγχουμε, εάν οι άνθρωποι που φεύγουν από το Αφγανιστάν με τους Ταλιμπάν στην εξουσία, θέλουν πράγματι να ξεφύγουν».


 

Εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο «μπορούμε να έχουμε πληροφορίες και να τις αξιοποιήσουμε», κάνοντας λόγο για «εγγενείς αδυναμίες» στον τομέα της ασφάλειας της ΕΕ και κενά στο ζήτημα της συνεργασίας των αρχών.

Η εγκληματολόγος μίλησε για τον κίνδυνο της on line ριζοσπαστικοποίησης καθώς το διαδίκτυο έχει εξαφανίσει τις γεωγραφικές αποστάσεις. Η ίδια έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον τρόπο που έγινε η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και τον οπλισμό που έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν, επισημαίνοντας το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για «την επανεμφάνιση ενός κύματος ισλαμικής τρομοκρατίας, όπως το ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα».

Η κυρία Αλβανού ανέφερε πως σε περίπτωση ενός νέου κύματος επιθέσεων, αυτό θα έχει αντίκτυπο στην ακροδεξιά και θα δώσει τροφή στη ρητορική της ακροδεξιάς βίας, κάνοντας λόγο για «έναν μύλο, όπου η μια πλευρά ρίχνει νερό στην άλλη».



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ