Απόλυτα ξεκάθαρη η υφυπουργός Εργασίας,  που έδωσε το στίγμα για την επόμενη μέρα για όσους υπαλλήλους δομών αρνούνται να εμβολιαστούν έπειτα από την υποχρεωτική άδεια. Η Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στο Open με φόντο τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, δήλωσε κυνικά: «Όσοι δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν μετά από κάποιο διάστημα θα απολυθούν. Μετά από κάποιο διάστημα, ένα μήνα, μετά την αναστολή σύμβασης και δεν έχει κάνει το εμβόλιο να υπάρχει το περιθώριο να απολυθεί…».

Όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, όσοι εργαζόμενοι σε δομές δεν εμβολιάζονται, θα τίθενται σε αναστολή εργασίας από τις 16 Αυγούστου, ωστόσο, όπως αποκάλυψε η υφυπουργός Εργασίας, σε δεύτερη φάση, οι εργαζόμενοι που εμμένουν στην απόφασή τους να μην εμβολιαστούν θα κινδυνεύουν με απόλυση.

«Όταν ο εργοδότης δει ότι μέχρι τις 16 Αυγούστου δεν έχει εμβολιαστεί ο εργαζόμενος στη δομή του δεν μπορεί να προσέρχεται ο εργαζόμενος στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων. Έχει ευθύνη, μετά τις 16 Αυγούστου, ο εργοδότης να μην επιτρέπει στον εργαζόμενο να δουλεύει και να μπαίνει στη δομή. Αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος δεν πρέπει να παρέχει υπηρεσίες στη δομή αυτή και ο εργοδότης δεν υποχρεούται να καταβάλει το μισθό του» ανέφερε η Δόμνα Μιχαηλίδου και πρόσθεσε: «Σε αυτό το διάστημα, ο εργοδότης μπορεί να κάνει μία πρόσληψη όσο ο εργαζόμενος θα βρίσκεται σε άδεια άνευ αποδοχών. Επίσης, θα μπορούν οι εργοδότες να δώσουν μία περίοδο στον εργαζόμενο να το σκεφτεί για να εμβολιαστεί. Εμείς σχεδιάζουμε αυτή η άδεια άνευ αποδοχών να έχει ένα ταβάνι. Όσοι λοιπόν δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν μετά από κάποιο διάστημα θα απολυθούν. Αν έναν μήνα μετά ενδεχομένως από την αναστολή σύμβασης δεν έχει κάνει το εμβόλιο θα υπάρχει το περιθώριο να απολυθεί”, σημειώνοντας παράλληλα ότι “εδώ και ενάμιση χρόνο είμαστε κοντά στις δομές. Οι περισσότερες μονάδες διοικήσεις και εργαζόμενοι έχουν βάλει πλάτη. Κάνουμε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό όλων των ηλικιωμένων. Στις δημόσιες δομές έχει εμβολιαστεί μόλις το 43%”.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τρίτη η υφυπουργός Εργασίας για το ανεμβολίαστο προσωπικό στις δημόσιες και ιδιωτικές δομές φροντίδας ηλικιωμένων,  δεν αφήνουν αμφιβολία για το μέγεθος του προβλήματος κυρίως στις ιδιωτικές δομές: «Στις ιδιωτικές δομές, το ποσοστό εμβολιασμένων ηλικιωμένων είναι 85% και των εργαζομένων 65%. Στις δημόσιες, σε ποσοστό 77% ανέρχονται οι εμβολιασμένοι ηλικιωμένοι και στο 45% οι εργαζόμενοι» υπογράμμισε.

Η ΓΣΕΕ, με ανακοίνωσή της, υπενθυμίζει ότι, εκτός από τα διοικητικά μέτρα, υπάρχει και «η πειθώ με επιχειρήματα». Σε αυτήν την κατεύθυνση καλεί συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις, εκκλησίες όλων των δογμάτων, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, κυβέρνηση και κόμματα «να συνεργαστούν σε καμπάνιες ενημέρωσης, να πρωτοστατήσουν χωρίς αστερίσκους και “ναι μεν αλλά” για την ενημέρωση των πολιτών με επιχειρήματα και πειθώ». Κυρίως, όμως, καλούν τις οργανώσεις των εργοδοτών «να γενικεύσουν τις καλές πρακτικές πολλών και σοβαρών επιχειρήσεων που με ενημέρωση και κίνητρα βοηθούν σημαντικά στον εμβολιασμό των εργαζομένων» για μια εθνική στρατηγική και τακτική που θα οδηγήσει στο πολυπόθητο «τείχος ανοσίας».



Πηγή