Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι ὅμως δὲν πίστεψα
Ὅρους ἀντέστρεψα
Εἶμαι ὁ Ἕλληνας ποὺ πολεμᾶ
Εἶπαν πὼς χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Ἔμεινα μόνος μου κι ὅμως ἐπέζησα
Ἔζησα στὴ φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στὴ φωτιά (Eurovision 1995)

Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Έντονη ευαισθησία Μητσοτάκη για τον ξένο δημοσιογράφο στην «κρατική αεροπειρατεία» της Λευκορωσίας

 Ισχυρά αντανακλαστικά φαίνεται ότι έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με την υπόθεση «κρατικής αεροπειρατείας» στη Λευκορωσίας με εντολή Λουκασένκο. Ο πρωθυπουργός πολύ σύντομα χαρακτήρισε «σοκαριστική ενέργεια, άνευ προηγουμένου» την κράτηση του δημοσιογράφου, ενώ και σε δηλώσεις του στους FT είπε: «η αναγκαστική προσγείωση ενός επιβατικού αεροσκάφους με στόχο την παράνομη κράτηση ενός πολιτικού αντιπάλου και δημοσιογράφου είναι απολύτως καταδικαστέα και συνιστά απαράδεκτη επιθετική ενέργεια που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή». Ταυτόχρονα, ο εν λόγω δημοσιογράφος από τα στοιχεία προκύπτει ότι από τα νεανικά του χρόνια διατηρεί σχέσεις με ακροδεξιές και παραστρατιωτικές ομάδες ακόμα και με φιλοναζιστικό περιεχόμενο.

Την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προκάλεσε η απόφαση της ηγεσίας της Λευκορωσίας να διατάξει την αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους της Ryanair που εκτελούσε την πτήση Αθήνα – Βίλνιους στο Μινσκ, προκειμένου να συλλάβει τον δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς.

Σε ανάρτηση του ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

«Η αναγκαστική προσγείωση ενός επιβατικού αεροπλάνου, προκειμένου να τεθεί υπό κράτηση ένας δημοσιογράφος είναι μία άνευ προηγουμένου σοκαριστική ενέργεια. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των επιβατών. Το αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να ανταποκριθεί στην ανάγκη να κλιμακωθεί η πίεση στη Λευκορωσία. Αρκετά».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το foiaresearch, o Προτάσεβιτς ενεπλάκη από νεαρή ηλικία με εθνικιστικά ακροδεξιά κινήματα κατά του καθεστώτος, με έντονη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των αρχών της δεκαετίας του 2010.

Όπως μεταφέρει το μέσο, το 2012 είχε συλληφθεί ως διαχειριστής αντιπολιτευόμενων ομάδων στα κοινωνικά μέσα. Τότε ήταν μέλος του «Νέου Μετώπου» (Young Front), μιας κεντροδεξιάς φιλοευρωπαϊκής οργάνωσης που διοργάνωνε διαμαρτυρίες κατά του Λουκασένκο. Ταυτόχρονα είναι υπέρμαχος της εξάπλωσης της χρήσης της λευκορωσικής γλώσσας, αντί των ρωσικών.

Όπως αναφέρεται, το 2013-2014 πήρε μέρος στις διαδηλώσεις στο Μαϊντάν το Κίεβο ενώ έχει καταγραφεί σε φωτογραφία να συμμετέχει σε καταστροφή του αγάλματος του Λένιν φέροντας επάνω του την λευκορωσική σημαία.

Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιεί, προκύπτει ότι διατηρεί μια «συμπάθεια» σε παραστρατιωτικές και ακροδεξιές ομάδες και οργανώσεις.

Το 2020, έπειτα από τις μαζικές διαδηλώσεις των εκλογών Λουκασένκο, στις 5 Νοεμβρίου, οι Αρχές της Λευκορωσίας άσκησαν δίωξη εναντίον του, μαζί με τον άλλο συνδιαχειριστή του καναλιού, για οργάνωση μαζικών επεισοδίων, μαζικής διατάραξης της τάξης, υποκίνηση των εχθρών της πολιτείας με βάση την επαγγελματική ιδιότητα.

Υπενθυμίζεται ότι διαδηλώσεις ξέσπασαν σε ολόκληρη τη Λευκορωσία ύστερα από τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου 2020, οπότε και ο Λουκασένκο επανεκλέγη για έκτη θητεία. Ενώ οι εκλογικές αρχές υποστηρίζουν ότι ο Λουκασένκο συγκέντρωσε πάνω από το 80% των ψήφων, η αντιπολίτευση συνεχίζει να επιμένει ότι η βασική αντίπαλός του, Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια, κέρδισε τις εκλογές. Πάνω από 6.700 άτομα συνελήφθησαν στη Λευκορωσία μόνο κατά τις πρώτες ημέρες των διαμαρτυριών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ενώ εκατοντάδες τραυματίστηκαν, ενώ υπήρξαν και νεκροί.

Σύμφωνα με το foiaresearch, ο Προτάσεβιτς διατηρεί ένα νεοναζιστικό και αντικομμουνιστικό υπόβαθρο καθώς είναι οπαδός του αποσπάσματος Pahonia4, μιας πολιτοφυλακής της Λευκορωσίας που έχει πολεμήσει παράλληλα με το νεοναζιστικό τάγμα Αζόφ στον εμφύλιο πόλεμο της Ουκρανίας μετά τον Μαϊντάν.

Σημειώνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός σε δηλώσεις του στους Financial Times ζήτησε «ξεκάθαρες και αυστηρές συνέπειες, που θα δεν αφήσουν κανένα περιθώριο στη Λευκορωσία να αμφισβητήσει την ενότητα και την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Μάλιστα τη συνέχεια δήλωσε πως «η αναγκαστική προσγείωση ενός επιβατικού αεροσκάφους με στόχο την παράνομη κράτηση ενός πολιτικού αντιπάλου και δημοσιογράφου είναι απολύτως καταδικαστέα και συνιστά απαράδεκτη επιθετική ενέργεια που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», αναφέρει ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να υπάρξουν συνέπειες, καθώς «ως μια Ένωση αρχών δεν μπορούμε να δεχτούμε οτιδήποτε άλλο».

Αναπάντητα ερωτήματα και μέτωπο απέναντι στην «κρατική αεροπειρατεία»


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ