Αύξηση του ακροδεξιού κόμματος ΕΛΑΜ δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στις Κυπριακές βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, εξάλλου, προβλέπεται η είσοδος στη Βουλή νέων κομματικών σχηματισμών, οι οποίοι πόνταραν στην απογοήτευση του εκλογικού σώματος εξαιτίας των σκανδάλων διαφθοράς αλλά και της αποτελμάτωσης στο Κυπριακό.. Την ψήφο των Ελληνοκυπριών διεκδικούν συνολικά 15 κομματικοί συνδυασμοί, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης να καλεί τους πολίτες να αποφασίσουν για τους ίδιους. «Να εγκαταλείψουν, δηλαδή, τον καναπέ, όπως λέμε, και να προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα» είπε χαρακτηριστικά.
Αύξηση στην εκλογική δύναμη του ακροδεξιού κόμματος ΕΛΑΜ, ο πρόεδρος του οποίου υπήρξε στέλεχος της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα και του κινήματος των Οικολόγων προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις κατά τις εκλογές που πραγματοποιούνται στην Κύπρο. Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Κύπριοι, προκειμένου να αναδείξουν τους εκπροσώπους της νέας Βουλής των Αντιπροσώπων, με την πολιτική ζωή του τόπου να σημαδεύεται από αλλεπάλληλα σκάνδαλα διαφθοράς και την αξιοπιστία κυβέρνησης και κυβερνώντος ΔΗΣΥ αλλά και των αντιπολιτευόμενων παραδοσιακών κομμάτων να καταποντίζεται στις έρευνες κοινής γνώμης.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, εξάλλου, προβλέπεται επίσης η είσοδος στη Βουλή νέων κομματικών σχηματισμών, οι οποίοι κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας πόνταραν στην απογοήτευση του εκλογικού σώματος εξαιτίας των σκανδάλων διαφθοράς αλλά και της αποτελμάτωσης στο Κυπριακό. Η ιδεολογία του ΕΛΑΜ φέρει τα τυπικά χαρακτηριστικά των συγχρόνων ακροδεξιών κομμάτων. Τάσσεται εναντίον της μετανάστευσης, ο αντικομμουνισμός είναι κύρια ρητορική του και κύρια χαρακτηριστικά του η ξενοφοβία, η ισλαμοφοβία, η εναντίωση στον μοντερνισμό και η εξιδανίκευση του παρελθόντος με ταυτόχρονη αποσιώπηση εγκλημάτων που έχουν διαπράξει εθνικιστές της Κύπρου κατά Τουρκοκύπριων ή Αριστερών.
Κατά πληροφορίες, για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Βουλή – η οποία ασκεί μόνο νομοθετική εξουσία αφού το εκλογικό σύστημα στην Κύπρο είναι προεδρικό – αναμένεται να απαρτίζεται από τουλάχιστον οκτώ κόμματα. Την ψήφο των Ελληνοκυπριών διεκδικούν συνολικά 15 κομματικοί συνδυασμοί σε μία εκλογική αναμέτρηση, η οποία χαρακτηρίζεται από την αποτυχία των παραδοσιακών κομμάτων να συσπειρώσουν τους οπαδούς τους. Τις δεδομένες απώλειες του κυβερνώντος κόμματος της Δεξιάς, δεν προβλέπεται πάντως να καρπωθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το κόμμα της Αριστεράς ΑΚΕΛ και το κεντροδεξιό ΔΗΚΟ.
«Να εγκαταλείψουν τον καναπέ και να προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα»
«Όλοι λέμε ότι η σημερινή μέρα είναι μια γιορτή της δημοκρατίας και αποτελεί πράγματι μια ευκαιρία που δίδεται στον λαό να ασκήσει τη δύναμη του, να ενασκήσει το δικαίωμα της ψήφου, να επιλέξει ποιοι την επόμενη πενταετία θα είναι οι νομοθέτες», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Προσερχόμενος στο Λανίτειο Λύκειο Λεμεσού προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα και συνοδευόμενος από τη σύζυγο του, ‘Αντρη Αναστασιάδη και μέλη της οικογένειάς του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε την σημασία της συμμετοχής των πολιτών στην εκλογική διαδικασία και της προσέλευσης στις κάλπες, ενώ επικαλέστηκε τον Αβραάμ Λίνκολν.
«Ο Αβραάμ Λίνκολν -θα τον επικαλεστώ διότι έχει σημασία- είπε ότι η ψήφος είναι ισχυρότερη από τη σφαίρα. Η σφαίρα μπορεί να σκοτώσει τον εχθρό σου, η ψήφος μπορεί να “σκοτώσει” το μέλλον των παιδιών σου. Εγώ θα πρόσθετα ότι το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα έχει και η αποχή. Συνεπώς, καλώ το σύνολο των πολιτών να επιλέξουν, με βάση τη δική τους κρίση, ποιοι είναι αυτοί που μπορεί να εγγυηθούν το μέλλον των παιδιών μας. Μέχρι στιγμής, από ό,τι πληροφορούμαι, βαίνουν όλα ομαλώς και είμαι βέβαιος ότι μέχρι και το πέρας της εκλογής το αυτό αποτέλεσμα θα έχουμε. Για αυτό θα ήθελα να συγχαρώ θερμά την Αστυνομική Δύναμη Κύπρου, τους δημόσιους λειτουργούς που στελεχώνουν τα εκλογικά κέντρα και τελικά να καλέσω και πάλι το σύνολο των πολιτών να εγκαταλείψουν αυτό που ενδεχόμενα να δώσει το δικαίωμα σε κάποιους άλλους να αποφασίσουν για τους ίδιους. Να εγκαταλείψουν, δηλαδή, τον καναπέ, όπως λέμε, και να προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι δεν έχουν αφαιρεθεί αφίσες υποψηφίων και κομμάτων ως ορίζει η νομοθεσία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν θεωρώ ότι είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα που μπορεί να αλλοιώσουν ή να διαβρώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Νομίζω ότι αυτές τις αναχρονιστικές διατάξεις του νόμου θα πρέπει να τις ξανά δούμε. Κατά την άποψη μου, αυτά είναι τα ελάχιστα, όταν με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σήμερα στέλνονται όχι μόνο μηνύματα, αλλά και τόσα όσα παρακολουθούμε. Δεν ενθαρρύνω την παρανομία. Λέω τι είναι ανάγκη να γίνει μετά την εκλογική διαδικασία».
Ερωτηθείς αν τον ανησυχεί ότι λόγω πανδημίας ίσως να είναι αυξημένο το ποσοστό αντίδρασης των ψηφοφόρων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: «Νομίζω ότι η επιτυχής διαχείριση της πανδημίας θα έπρεπε να είναι μια επιβράβευση των κυβερνητικών μέτρων, αν ιδιαίτερα συγκριθεί η Κύπρος με το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών». Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι είναι πρωτόγνωρη η διεξαγωγή των σημερινών εκλογών, αφού, μεταξύ άλλων, για πρώτη φορά υπάρχουν κινητές κάλπες για να ψηφίσουν άτομα που ασθενούν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Νομίζω ότι αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά την ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να φέρει σε πέρας και κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες τις υποχρεώσεις που έχει απέναντι στους πολίτες».
Εκλογές στον καιρό της πανδημίας
Οι σημερινές εκλογές διεξάγονται κάτω από αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, που έχουν εκδοθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας. Ειδικότερα, έχει καταρτιστεί πρωτόκολλο για τη ψηφοφορία, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει τήρηση απόστασης δύο μέτρων από κάθε πρόσωπο, που θα βρίσκεται στο κέντρο, με εξαίρεση οικογένειες και τους υπαλλήλους, που θα χειρίζονται τον κατάλογο και θα δίδουν τα ψηφοδέλτια, οι οποίοι θα εργάζονται πίσω από διαφανές προστατευτικό κάλυμμα. Στη βάση του ίδιου πρωτοκόλλου, κανείς δεν θα εισέρχεται σε εκλογικό κέντρο, χωρίς τη χρήση μάσκας. Οι μάσκες των ψηφοφόρων δεν μπορεί να έχουν οποιοδήποτε διακριτικό, που να φανερώνει την πρόθεση τους για το τι θα ψηφίσουν. Με εξαίρεση τους εκλογείς, όσοι θα βρίσκονται στα εκλογικά κέντρα (υπάλληλοι, εκπρόσωποι κομμάτων, ΜΜΕ) θα πρέπει:
- Να έχουν διενεργήσει εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για την ασθένεια του COVID19, την προηγούμενη μέρα, ή
- Να κατέχουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού για την ασθένεια του COVID-19 από τη Δημοκρατία, το οποίο να δεικνύει ότι έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό σχήμα και έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα των 7 ημερών από την τελευταία δόση, ή
- Έχουν διαγνωστεί θετικοί/ες στην ασθένεια του COVID-19 και δεν έχει παρέλθει διάστημα 6 μηνών από την ημερομηνία δειγματοληψίας της αρχικής εργαστηριακής τους διάγνωσης.
Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων, που έχουν δικαίωμα ψήφου στις σημερινές εκλογές, ανέρχεται στους 557.589, ο οποίος είναι κατά 14.674 μεγαλύτερος απ’ αυτόν των βουλευτικών εκλογών του 2016 (542.915) και αποτελεί το μεγαλύτερο εκλογικό σώμα που υπήρξε στην Κύπρο σε εθνικές εκλογές. Επιπρόσθετα, 197 άτομα είναι εγγεγραμμένα στον Ειδικό κατάλογο της εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου, 50 άτομα είναι εγγεγραμμένα στον Ειδικό κατάλογο εγκλωβισμένων της εκλογικής περιφέρειας Κερύνειας, ενώ στον Ειδικό εκλογικό φυλακισμένων, 265 άτομα. (Σύνολο 558.101). Στο σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων περιλαμβάνονται 712 Τουρκοκύπριοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου