Στο τραπέζι έθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, με γνώμονα τον «ρυθμό εξέλιξης των εμβολιασμών».

Ο ίδιος σημείωσε κατά την τακτική ενημέρωση των συντακτών, από τις 16 Αυγούστου ο ρυθμός εμβολιασμού είναι καλύτερος, ενώ έκανε λόγο για ικανοποιητική τάση.

Είπε μάλιστα ότι επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, αν χρειαστεί, θα γίνει σε κατηγορίες εργαζομένων βάσει των στοιχείων που θα υπάρχουν για τον εμβολιασμό τους, τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού και τη δυνατότητα ελέγχου.

Δεν απάντησε αν η υποχρεώτικότητα θα επιβληθεί στους ένστολους, αλλά είπε ότι «στη διαχείριση της πανδημίας δεν είναι φρόνιμο να διασπείρεται σύγχυση και φημολογία που δημιουργούν αντιπαραθέσεις και κριτική πριν ακόμη ληφθεί κάποιο μέτρο».

Στη συνέχεια, ενώ παραδέχτηκε ότι «δεν επιδιώκουμε διχασμούς. Δεν βάζουμε απέναντι κανέναν. Δεν διαχωρίζουμε τους πολίτες. Δωρεάν εμβόλια σε όλους παρέχουμε. Όποιο επιθυμεί ο καθένας», σχολίασε ότι «θα ήταν τεράστιο λάθος εκ μέρους μας να συνεχίσουμε με την τακτική των οριζόντιων περιορισμών, από τη στιγμή που η πλειοψηφία της κοινωνίας υψώνει ασπίδα ανοσίας μέσω του εμβολιασμού».

«Από τη στιγμή που η πανδημία επιμένει και η κυρίαρχη σήμερα μετάλλαξη, η Δέλτα, είναι πιο επιθετική, η κυβέρνηση οφείλει να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα τόσο για την προστασία της δημόσιας υγείας, όσο και για την ομαλότερη λειτουργία της κοινωνίας, σε όλα τα επίπεδα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε: «Σήμερα πάνω από 6 εκατ. άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί, ενώ κάθε μέρα κλείνονται πολλές χιλιάδες νέα ραντεβού. Αυτό μεγαλώνει την υποχρέωσή μας να διασφαλίσουμε την αποκατάστασης της ζωής μας στην πληρότητά της».

Σχετικά με τις ανακοινώσεις των προηγούμενων ημερών από τον υπουργό Υγείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν προχθές είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας, στηριγμένης τόσο στα πορίσματα της ιατρικής όσο και στις απαιτήσεις του ελληνικού και διεθνούς δικαίου. Τα μέτρα που λάβαμε έχουν στόχο να προστατεύσουν, με διαφορετικό τρόπο, εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους».

Απαγορευτικά αντί πειθούς για τους ανεμβολίαστους, τεστ μόνο σε ιδιωτικά και κοινωνικός αυτοματισμός

«Από τη στιγμή που οι εμβολιασμένοι βρίσκονται de facto σε άλλη θέση από τους ανεμβολίαστους σε ό,τι αφορά τους κινδύνους από την πανδημία, από τη στιγμή που ο ασφαλής δωρεάν εμβολιασμός είναι άμεσα διαθέσιμος στους πάντες, θα ήταν παράλογο και επικίνδυνο να ισχύουν τα ίδια για όλους».

Σε ερώτηση για το τι θα γίνει με τις εκκλησίες από τις 13 Σεπτεμβρίου ως κλειστός χώρος για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, ανέφερε ότι στα εστιατόρια, για παράδειγμα, δεν μπορεί να φορά κανείς μάσκα. Ως προς τις εκκλησίες, τόνισε ότι υπάρχουν περιοριστικά μέτρα, τα οποία αφορούν πόσα άτομα μπορούν να βρίσκονται μέσα στους ναούς, ενώ υπογράμμισε ότι είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Για τους πληγέντες των πυρκαγιών είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν πιστωθεί σε λογαριασμούς δικαιούχων περίπου 10,5 εκατ. ευρώ σε 1.214 μοναδικούς δικαιούχους, ενώ ταυτόχρονα βρίσκονται σε εξέλιξη σε συνεργασία με Δήμους και περιφέρειες έργα απομάκρυνσης καμένων ιστάμενων κορμών που μπορεί να προκαλέσουν ατυχήματα.

Για τη συζήτηση στη Βουλή στην ουσία επανέλαβε όσα είπε ο πρωθυπουργός στις χθεσινές τοποθετήσεις του.




Πηγή