Αναπόφευκτο θα είναι το τέταρτο κύμα κορονοϊού από το φθινόπωρο, σύμφωνα με τον ιατρό ερευνητή στις ΗΠΑ, Γιώργο Παυλάκη, ο οποίος το χαρακτήρισε «νομοτελειακό». Ταυτόχρονα τόνισε πως για να γίνει ανοσία της αγέλης μιλάμε για 80% εμβολιασμένους, κάτι το οποίο μπορεί να γίνει μετά το τέλος Αυγούστου. Όσον αφορά τους εμβολιασμούς παιδιών, είπε ότι «δεν είναι της ώρας αυτή η κουβέντα» καθώς πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους ενήλικες.
Τις προβλέψεις του για το φθινόπωρο σε εκπομπή του ΣΚΑΙ έκανε ο ιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, τονίζοντας πως το τέταρτο κύμα του κορονοϊού είναι νομοτελειακό. Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το αν μπορούν οι πλήρως εμβολιασμένοι να πετάξουν τις μάσκες τους, ο καθηγητής ήταν κάθετος: «Τις μάσκες δεν πρέπει να τις πετάξουμε μέχρι να δαμάσουμε τοον ιό και αυτό δε θα γίνει το καλοκαίρι». Παράλληλα τόνισε πως όλοι οι εσωτερικοί χώροι είναι επικίνδυνοι, ιδιαιτέρως τα εστιατόρια γιατί οι άνθρωποι δε φοράνε μάσκες, και πως πρέπει να βελτιωθεί φοβερά ο εξαερισμός.
«Πρέπει να πάμε στα ουσιαστικά θέματα» είπε ο καθηγητής και πρόσθεσε πως «ούτε για μάσκες πρέπει να συζητάμε ούτε να συζητάμε για ανοσία αγέλης, δε θα γίνει αυτό το καλοκαίρι. Για να συζητάμε για ανοσία αγέλης πρέπει να περάσουμε το 80% σε εμβολιασμένους». Αυτό πρακτικά σημαίνει 15 εκατομμύρια εμβολιασμούς, το οποίο ενδεχομένως να επιτευχθεί μετά το τέλος του Αυγούστου με «πολύ απλά μαθηματικά».
Ο καθηγητής τόνισε πως το πρακτικό είναι οι άνθρωποι να μην πάνε διακοπές πριν το εμβόλιο ή να κάνουν έστω την πρώτη δόση και εξήρε τους νέους ως προς τους εμβολιασμούς: «Η νεολαία τα πάει μια χαρά, καλύτερα από τους μεγαλύτερους».
Όσον αφορά το mix and match των εμβολίων, ανέφερε πως η επίσημη πολιτική είναι οι δύο δόσεις να γίνονται από το ίδιο εμβόλιο, αλλά δεν χάθηκε ο κόσμος αν η δεύτερη δόση γίνει από άλλο εμβόλιο ή αν πάει ο δεύτερος εμβολιασμός λίγο πριν ή λίγο μετά.
«Κακός σύμβουλος η άγνοια»
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με τον Γ. Παυλάκη, είναι οι άνθρωποι που λόγω ελλιπούς ενημέρωσης δεν έχουν πειστεί να κάνουν το εμβόλιο: «Τώρα φοβόμαστε ότι δε θα βρίσκουμε ανθρώπους να κάνουν τα εμβόλια. Βρίσκεται αντίσταση στο κομμάτι του πληθυσμού που δεν έχει ενημερωθεί και φοβάται να κάνει το εμβόλιο» είπε δίνοντας το παράδειγμα της Αμερικής, που όπως ανέφερε έχουν επιστρατευτεί από μπέργκερ μέχρι και λαχεία για να προσεγγίσουν ανθρώπους να εμβολιαστούν.
Παράλληλα, ο ερευνητής χαρακτήρισε την άγνοια κακό σύμβουλο γιατί προκαλεί διάχυτο φόβο: «Η κουβέντα στην Ελλάδα επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο σε τρομοκρατία κατά των εμβολίων. Πάρα πολλή κουβέντα γίνεται για τις λίγες παρενέργειες».
Όσον αφορά την κουβέντα που έχει ανοίξει για εμβολιασμούς παιδιών, ο καθηγητής τόνισε πως «Δεν είναι της ώρας αυτή η κουβέντα για τον εμβολιασμό των παιδιών» καθώς πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους ενήλικες. «Πρέπει να μπουν τα παιδιά στη λογική του εμβολιασμού, αλλά μετά το καλοκαίρι, όταν θα ξέρουμε πώς έχει πάει ο γενικός εμβολιασμός» είπε.
Κατέληξε λέγοντας πως «είμαστε χειρότερα από πέρσι» καθώς υπάρχει η πιθανότητα ενός νέου στελέχους και πως «δεν μπορούμε να βασιστούμε στους εμβολιασμούς, χρειάζεται τεστ, ιχνηλάτιση και καραντίνα». Η μόνη περίπτωση, τόνισε, που θα μπορούσαμε να γλιτώσουμε το τέταρτο κύμα θα ήταν με φοβερή ένταση των εμβολιασμών και καραντίνα μέσα στο καλοκαίρι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου