Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι ὅμως δὲν πίστεψα
Ὅρους ἀντέστρεψα
Εἶμαι ὁ Ἕλληνας ποὺ πολεμᾶ
Εἶπαν πὼς χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Ἔμεινα μόνος μου κι ὅμως ἐπέζησα
Ἔζησα στὴ φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στὴ φωτιά (Eurovision 1995)

Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Τσιμέντωμα με ολίγον από Ιερό Βράχο στην Ακρόπολη μετά τις παρεμβάσεις Μενδώνη

 Νέες ντροπιαστικές εικόνες από την Ακρόπολη αποκαλύπτουν το αποτέλεσμα του τσιμεντώματος του χώρου του Ιερού Βράχου από το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο είχε προσπαθήσει να διαψεύσει τις σχετικές καταγγελίες αλλά και ανησυχίες της επιστημονικής κοινότητας, ενώ δεν επέτρεψε στους Αρχαιολόγους να κάνουν αυτοψία στον χώρο.


Πριν λίγες μέρες, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων είχε καταγγείλει με ανοιχτή επιστολή του ότι παρά το γεγονός ότι έχει κάνει όλες τις διαδικασίες έτσι ώστε να αιτηθεί αυτοψία στην Ακρόπολη με παρέμβαση του υπουργείου δεν τους επιτρέπεται η πρόσβαση. «Όπως γνωρίζετε, τα έργα προσβασιμότητας στην Ακρόπολη συνεχίζουν να προκαλούν αντιδράσεις. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας φωτογραφίες των εργασιών που παρουσιάζουν τη χρήση βαρέoς τύπου μηχανικών μέσων επί των μνημείων της Ακρόπολης κατά παράβαση κάθε δεοντολογίας επεμβάσεων σε μνημεία» εξηγούν.

Όπως ανέφερε από πολύ νωρίς, προκειμένου να διαμορφώσει άποψη τόσο για τις ίδιες τις εργασίες, όσο και για όσα επικριτικά λέγονται για αυτές στο δημόσιο διάλογο, ζήτησε να πραγματοποιήσει αυτοψία στην Ακρόπολη. Η αυτοψία, αν και είχε προγραμματιστεί για τις 13/12/2020, κατόπιν άδειας της Εφορείας Πόλης Αθηνών, ουδέποτε πραγματοποιήθηκε με παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Με το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων, ο Βράχος έγινε προσβάσιμος ξανά για τους πολίτες, αποκαλύπτοντας το μέγεθος των αποκρουστικών παρεμβάσεων του υπουργείου Πολιτισμού με το τσιμέντωμα της Ακρόπολης.

Σημειώνεται ότι όταν είχαν δοθεί στη δημοσιότητα οι πρώτες φωτογραφίες από το τσιμέντωμα στην Ακρόπολη, το Υπουργείο Πολιτισμού είχε απαντήσει ειρωνικά, κάνοντας λόγο για «ευαίσθητους πολίτες» που «ανησύχησαν για τις διαδρομές, που επιστρώνονται στον Βράχο της Ακρόπολης, ώστε να διευκολύνουν την πρόσβαση των ΑμεΑ, των ηλικιωμένων, των πολιτών με προβλήματα υγείας. Εκφράζει ταυτόχρονα και τη λύπη του γιατί οι ίδιοι ευαίσθητοι πολίτες που διαμαρτύρονται, θα πρέπει μην έχουν επισκεφθεί τον Ιερό Βράχο τουλάχιστον επί μία εικοσαετία, που αυτές οι διαδρομές υφίστανται στρωμένες με τσιμέντο. Η διαφορά είναι ότι με το χρόνο και με το πέρασμα εκατομμυρίων​ επισκεπτών, όλα αυτά τα χρόνια, το υλικό έχει καταστραφεί και οι διαδρομές αποτελούν παγίδα ακόμα και για τους μη έχοντες δυσκολίες στην κίνηση»

Oι φωτογραφίες δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη σελίδα «Αθηνολόγιο» στο facebook, αλλά και την πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα:

 


Πηγή: thepressproject.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ