«Δώσαμε μία τεράστια μάχη όλοι μαζί, οι υγειονομικοί, τα δημόσια Νοσοκομεία, τα στρατιωτικά Νοσοκομεία, οι ιδιωτικές Κλινικές. Μάχη την οποία δίναμε κάθε μέρα για να ζήσει το Ε.Σ.Υ., να αντέξει να παλέψει και την επόμενη ημέρα. Ενώ άλλα κραταιά, πλούσια κράτη δεν άντεξαν, το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα έμεινε όρθιο μέσα στην πανδημία» ανέφερε ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό action 24. Ο ίδιος θεωρεί πως το ΕΣΥ μετασχηματίζεται, εκσυγχρονίζεται και οδεύει προς τη νέα εποχή.

Σχετικά με τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς, ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως είπε θα έχουν ρόλο σε αυτούς και οι ιδιώτες ιατροί και θα ξεκινήσουν «με βάση το πλάνο το οποίο φτιάχνουμε και θα αφορούν και ιδιώτες ιατρούς, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν συγκεκριμένο εμβόλιο και να μπορούν να φτάσουν στους συνανθρώπους μας, τους συμπολίτες μας που είναι κατάκοιτοι και να τους εμβολιάζουν. Δεν θα αργήσει να γίνει. Δεν είναι εύκολο, και γενικώς δεν μου αρέσει να προτρέχω και να ανακοινώνω πριν να είμαι έτοιμος να εφαρμόσω. Γι’ αυτό δεν έχετε δει κάτι μέσα στο πρόγραμμα εμβολιασμού που να μην έχει πετύχει, τουναντίον».

Υπενθυμίζεται πως αν και ικανοποιημένος από την «τεράστια βούληση και επιθυμία όλων των Ελλήνων» να εμβολιαστούν δήλωνε ο υπουργός, την στιγμή που οι εμβολιασμοί στα 19 νησιά της «Γαλάζιας Ελευθερίας» γίνονται με δύο ταχύτητες, με πολλούς από τους κατοίκους να εμφανίζονται διστακτικοί, καθώς σε κάποια νησιά η πληρότητα είναι κάτω από 50%.«Δεν υφίσταται κανένα θέμα αναβολής ή ματαίωσης εμβολιασμών», είχε τονίσει και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Ωστόσο ένα εικοσιτετράωρο μετά και αφού αποκαλύφθηκε μέσω των εγγράφων του σχεδιασμού των εμβολιασμών που ήρθαν στη δημοσιότητα ακριβώς το αντίθετο απ’ όσα υποστηρίζει, με νέα του δήλωση είχε παραδεχθεί καθυστερήσεις και αναβολές στους εμβολιασμούς των υγειονομικών.

Ο πρωθυπουργός επίσης είχε αποκαλύψει πως η σταδιακή αύξηση στους ρυθμούς εμβολιασμού είναι εξ αρχής προγραμματισμένη να συμβαδίζει με την αύξηση των δόσεων, που θα εισέρχονται στην χώρα, εν όσω θα αδειοδοτούνται εμβόλια και άλλων φαρμακευτικών εταιρειών και έσπευσε να εξηγήσει το παραπάνω λέγοντας: «Όπως, άλλωστε, λέει και ο σοφός ελληνικός λαός μας, όποιος βιάζεται σκοντάφτει», ενώ στη συνέχεια δήλωσε κυνικά ότι «δεν έχει νόημα να επιταχύνουμε περαιτέρω, όταν τα εμβόλια που έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι σήμερα είναι μόλις δύο, οι διαθέσιμες δομές ακόμα σχετικά περιορισμένες και φυσικά η όλη επιχείρηση αποτελεί κάτι πρωτόγνωρο για τη χώρα μας και φυσικά για τον υπόλοιπο κόσμο». Μίλησε για εμβολιασμό «χωρίς λάθη», παρά το γεγονός ότι στο φως της δημοσιότητας ήρθαν έγγραφα που επιβεβαίωναν τις καταγγελίες των γιατρών για ματαίωση προγραμματισμένων εμβολιασμών υγειονομικών σε πολλά νοσοκομεία, ενώ το κυβερνητικό αφήγημα ότι όλα βαίνουν καλώς είχε ήδη από τότε πάρει σάρκα και οστά. Μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, είχε παραδεχθεί καθυστερήσεις, αδειάζοντας εκ των προτέρων -απ’ ότι φαίνεται- τον πρωθυπουργό.

Ωστόσο, νοσοκομειακοί γιατροί και Ομοσπονδίες γιατρών έχουν πολλάκις επισημάνει ελλείψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Κάνοντας λόγο για προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της υγείας, έχουν υπογραμμίσει ελλείψεις ασθενοφόρων, γιατρών και εξοπλισμούΜε ανακοίνωσή τους, οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας είχαν κατακεραυνώσει την κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας πως αντί για το πολυαναμενόμενο σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε εντέλει σχέδιο πλήρους μετατροπής του ΕΣΥ σε σύστημα μιας νόσου, ενώ και ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ είχε φέρει σε αντιπαράθεση κυβέρνηση και γιατρούς. Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) είχε επίσης καταγγείλει ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες περί πρόσληψης γιατρών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, τονίζοντας πως έχουν ανάγκη στήριξη και όχι χειροκροτήματα. Υπενθυμίζεται επίσης πως την άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα, την ανάγκη τουλάχιστον 2.000 κλινών Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τις μόνιμες προσλήψεις γιατρών αλλά και τη μονιμοποίηση των επίκουρων γιατρών, την παροχή ουσιαστικών μέσων ατομικής προστασίας, τη διενέργεια τεστ σε όλο το προσωπικό των νοσοκομείων και τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για την υγεία των προσφύγων και πλήθους ευάλωτων πληθυσμών είχε ζητήσει εν γένει η ΟΕΝΓΕ, καταθέτοντας σειρά προτάσεων προς το υπουργείο Υγείας.

Οικονομία – Υγεία σημειώσατε Χ

Αυτό που φαίνεται να ενδιαφέρει την παρούσα στιγμή τον υπουργό είναι ο τουρισμό, με τον ίδιο να σημειώνει πως «το τουριστικό προϊόν, το οποίο έχει ανάγκη η χώρα, πρέπει να το προασπίσουμε όλοι μαζί. Να δείξουμε τον τρόπο και στους τουρίστες μας πώς πρέπει να συμπεριφέρονται και όλοι μαζί να οδηγηθούμε σε ένα πολύ καλύτερο καλοκαίρι από ότι το περσινό. Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να το καταφέρουμε, είμαστε κοντά, και με τη βοήθεια των εμβολιασμών. Για την περαιτέρω άρση των μέτρων, έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα κάποιων εβδομάδων. Αυτός ο οποίος προτρέχει και βιάζεται, σκοντάφτει».

Αν και ανέφερε πως οι κινήσεις που γίνονται είναι με γνώμονα το συμφέρον της Δημόσιας Υγείας, τόνισε την ανάγκη του τουρισμού, με το βλέμμα στραμμένο στην οικονομία. Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση παραδέχεται το πώς βλέπει τους πολίτες της χώρας και τους τουρίστες, με παρονομαστή την οικονομία. Η Σοφία Βούλτεψη ερωτώμενη σχετικά με τις δύο ταχύτητες πολιτών που έχουν προκύψει στην χώρα -τουρίστες και μόνιμοι κάτοικοι- , απάντησε ότι οι τουρίστες φέρνουν χρήματα στη χώρα. Συγκεκριμένα, σημείωσε πως «ο τουρίστας δεν είναι απλός τουρίστας. Ο τουρίστας είναι αυτός που φέρνει χρήματα στην χώρα. Άρα πάντοτε θα κάνουμε κάποια θυσία. Δεν το κάνει για τον εαυτό του. Το κάνει γιατί ο τουρίστας που θα’ ρθει, θα ξοδέψει χρήματα», ενώ δήλωσε πως «δε μπορούμε να συγκρίνουμε τους νεκρούς στη χώρα μας με άλλες». Η κυβέρνηση πολλές φορές ωστόσο το έχει κάνει.