Σύνταξη: Διδώ Γεωργούλα
Ο Αντώνης Σαμαράκης, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής μεταπολεμικής πεζογραφίας, έφυγε από τη ζωή στις 8 Αυγούστου 2003. Γεννημένος στην Αθήνα το 1919, ο Σαμαράκης σπούδασε νομικά και για σχεδόν τριάντα χρόνια εργάστηκε στο Υπουργείο Εργασίας. Εμφανίστηκε στα νεοελληνικά γράμματα το 1933 με ένα ποίημα («Θάνατος»), καθιερώθηκε όμως από το 1954 ως πεζογράφος με τη συλλογή διηγημάτων «Ζητείται ελπίς». Τα έργα του (πιο γνωστά: «Σήμα κινδύνου», «Αρνούμαι», «Διαβατήριο», «Το λάθος», κ.ά.), τα οποία χαρακτηρίζονται από μια λιτή αφήγηση και μια ανθρωποκεντρική ματιά, επιδιώκουν να ασκήσουν κοινωνική κριτική. Ο Αντώνης Σαμαράκης έχει τιμηθεί διεθνώς με πολλά λογοτεχνικά βραβεία, ενώ το έργο του έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες. Χρίστηκε από την UNESCO «Πρεσβευτής Καλής Θέλησης για τα παιδιά του Κόσμου», ενώ υπήρξε και ο εμπνευστής του θεσμού της «Βουλής των Εφήβων».
Με αφορμή την επέτειο θανάτου του σπουδαίου συγγραφέα, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει ένα επεισόδιο της σειράς εκπομπών «Εκπομπές που αγάπησα», στο οποίο ο Αντώνης Σαμαράκης ήταν καλεσμένος του Φρέντυ Γερμανού.
ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ
Σειρά εκπομπών στην οποία ο δημοσιογράφος Φρέντυ Γερμανός, συμπληρώνοντας πορεία 25 χρόνων στην ελληνική τηλεόραση, παρουσιάζει μια ανθολογία από τις παλαιότερες εκπομπές του. Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στον πεζογράφο Αντώνη Σαμαράκη.
Η συγκεκριμένη εκπομπή είναι αφιερωμένη στον Αντώνη Σαμαράκη, στον πεζογράφο της μεταπολεμικής γενιάς, το έργο του οποίου γνώρισε διεθνή αναγνώριση. Ο Φρέντυ Γερμανός θυμάται την συνέντευξη που είχε πάρει από τον συγγραφέα, στο πλαίσιο της σειράς «Πορτραίτο της Πέμπτης» (1977). Στην εκπομπή εκείνη ο Αντώνης Σαμαράκης πλαισιώνεται από δέκα μαθητές Γυμνασίου, οι οποίοι δίνουν τη δική τους εικόνα για τον λογοτέχνη. Η συζήτηση επικεντρώνεται στα έργα του Σαμαράκη «Ζητείται ελπίς», «Σήμα κινδύνου», «Αρνούμαι», «Διαβατήριο», καθώς και «Το λάθος», ενώ προβάλλονται και πλάνα της γαλλικής κινηματογραφικής μεταφοράς αυτού του βιβλίου.
Επιδιώκοντας να προβάλλει άγνωστες πτυχές της ζωής του συγγραφέα, ο Φρέντυ Γερμανός αναφέρεται στην παλαιότερη φιλοδοξία του Σαμαράκη να ασχοληθεί με το θέατρο, και ακούγεται ηχογραφημένο μήνυμα στο οποίο ο Κάρολος Κουν κάνει λόγο για το συγκεκριμένο γεγονός, εκφράζοντας παράλληλα και τις ευχαριστίες του για αυτά που του χρωστά το Θέατρο Τέχνης. Η συνέντευξη διανθίζεται με αποσπάσματα από τα έργα του Σαμαράκη «Μια κάποια περίπτωση», «Το διαβατήριο», καθώς και το παιδικό ποίημα «Το μολυβένιο στρατιωτάκι», τα οποία διαβάζει η Νίκη Τριανταφυλλίδη. Στον επίλογο της εκπομπής ο Σαμαράκης απαντά σε ερώτημα σχετικά με το ρόλο του λογοτέχνη στην κοινωνία, και απευθύνει, κλείνοντας, ένα μήνυμα προς τη νέα γενιά.
Έτος παραγωγής:
1994
Σκηνοθετική Επιμέλεια:
Στέλιος Ράλλης
Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου