Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι ὅμως δὲν πίστεψα
Ὅρους ἀντέστρεψα
Εἶμαι ὁ Ἕλληνας ποὺ πολεμᾶ
Εἶπαν πὼς χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Ἔμεινα μόνος μου κι ὅμως ἐπέζησα
Ἔζησα στὴ φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στὴ φωτιά (Eurovision 1995)

Κυριακή 9 Μαΐου 2021

Διασυρμός της χώρας για την τσιμεντοποίηση της Ακρόπολης – «Ειδικοί καταγγέλλουν ιεροσυλία» γράφει η Le Monde

 Μετά το άρθρο της Liberation που κατακεραυνώνει τις επιλογές του υπουργείου Πολιτισμού και της Λίνας Μενδώνη για την «τσιμεντοποίηση» της Ακρόπολης, αυτή τη φορά με το θέμα ασχολείται και η κεντροδεξιά Le Monde. Με αιχμηρά σχόλια, δημοσίευμα της Le Monde, με τίτλο «Στην Ακρόπολη, αρχαιολόγοι και ιστορικοί μιλούν για ιεροσυλία» και υπότιτλο «Αισθητική καταστροφή» σχολιάζει το θέμα. «Akropolis SOS. Είναι η κραυγή, απελπισμένη, που σήμερα φέρνει κοντά τους λάτρεις της Ακρόπολης που αντιμετωπίζουν το έργο ανακαίνισης που επικυρώθηκε στις 3 Φεβρουαρίου από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού» αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει: «Πριν είναι πολύ αργά, 133 διεθνείς ειδικοί παροτρύνουν, με ανοιχτή επιστολή, το ελληνικό κράτος να αναστείλει την ενέργειά του, που θεωρείται ασέβεια και επικίνδυνη».

Μετά το άρθρο της Liberation που κατακεραυνώνει τις επιλογές του υπουργείου Πολιτισμού και της Λίνας Μενδώνη για την «τσιμεντοποίηση» της Ακρόπολης, με επιστήμονες να σχολιάζουν τις παρεμβάσεις που γίνονται χαρακτηρίζοντας τις ως «έγκλημα», μιλώντας για καταστροφή του Ιερού Βράχου, αυτή τη φορά με το θέμα ασχολείται και η κεντροδεξιά Le Monde. Με αιχμηρά σχόλια αναφέρεται εκτενώς σε όσα λαμβάνουν χώρο στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Το δημοσίευμα της Le Monde με τίτλο «Στην Ακρόπολη, αρχαιολόγοι και ιστορικοί μιλούν για ιεροσυλία» και υπότιτλο «Αισθητική καταστροφή», το οποίο υπογράφει η Roxana Azimi, αναφέρει: «Akropolis SOS. Είναι η κραυγή, απελπισμένη, που σήμερα φέρνει κοντά τους λάτρεις της Ακρόπολης που αντιμετωπίζουν το έργο ανακαίνισης που επικυρώθηκε στις 3 Φεβρουαρίου από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και του οποίου το έργο θα ξεκινήσει αυτό το φθινόπωρο. Στα αξιοθέατα τους, η μαρμάρινη ανακατασκευή της σκάλας που οδηγεί στην κορυφή, μια παρέκκλιση κληρονομιάς σε συνδυασμό με μια ιστορική παρερμηνεία».

Και συνεχίζει: «Το ίδιο είχε ήδη προκύψει ενάντια στον καθορισμό των περιπάτων που ξεκίνησε το 2020, το οποίο, σύμφωνα με αυτούς, καταστρέφει την αισθητική των ερειπίων χωρίς να διευκολύνει την πρόσβαση για άτομα με μειωμένη κινητικότητα. Πριν είναι πολύ αργά, 133 διεθνείς ειδικοί παροτρύνουν, με ανοιχτή επιστολή, το ελληνικό κράτος να αναστείλει την ενέργειά του, που θεωρείται ασέβεια και επικίνδυνη».

Μένει να δούμε αν κι αυτή τη φορά η υπουργός Πολιτισμού θα δώσει κάποια απάντηση, μιας και στο δημοσίευμα της Liberation εμφανώς ενοχλημένη είχε αποστείλει εκτενή επιστολή στην εφημερίδα, εγκαλώντας την. Η Λίνα Μενδώνη είχε επιτεθεί στον συντάκτη του ρεπορτάζ, Fabien Perrier, την πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα και τον αρχιτέκτονα, Τάσο Τανούλα, δηλώσεις των οποίων φιλοξένησε η Libération, υποστηρίζοντας ότι ο συντάκτης εξέφρασε την προσωπική του άποψη για τα έργα της Ακρόπολης και «δε μερίμνησε να ελέγξει την αξιοπιστία των πηγών του».


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ