Μετά τις τιμητικές αναφορές στον όγκο των νομοσχεδίων που έχει περάσει η κυβέρνηση, καθώς φτάνουμε τα 2 χρόνια εξουσίας της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός στάθηκε σε 3 νέα νομοσχέδια που έρχονται στο προσκήνιο το επόμενο διάστημα. Το ένα αφορά την «αναδιάταξη» της ελληνικής αστυνομίας με αφορμή «τις νέες συνθήκες του εγκλήματος» όπως τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης, ενώ τα άλλα δύο αφορούν νέες αλλαγές στην εκπαίδευση και την επικουρική ασφάλιση, με το νέο σύστημα επενδυτικής βαθμίδας.
Στις «ακάθεκτες μεταρρυθμίσεις» της κυβέρνησης του αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τονίζοντας τριες πυλώνες νομοσχεδίων που έρχονται το επόμενο διάστημα, όπως το «νέο σχολείο», τις αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση και την «αναδιοργάνωση» της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα ήδη 187 σχέδια νόμου που έχει περάσει η Νέα Δημοκρατία καθώς σιγά σιγά κατευθυνόμαστε στα 2 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία. «Συνεδριάζουμε για έκτη φορά φέτος, τον έκτο μήνα του χρόνου και θα ήθελα απλά εισαγωγικά να επισημάνω ότι καθώς πλησιάζουμε πια στα δύο χρόνια από τότε που ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύτηκε τη διακυβέρνηση του τόπου, έχουμε προωθήσει συνολικά 187 σχέδια νόμου, τα οποία έχουν γίνει νόμοι του κράτους και βέβαια οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται ακάθεκτες με τη νέα δέσμη που περιλαμβάνει η σημερινή πλούσια ατζέντα μας», είπε.
Αφού έδωσε συγχαρητήρια σε παιδιά και εκπαιδευτικούς για την ολοκλήρωση του κύριου τμήματος των πανελληνίων, τόνισε αναφορικά με το νέο νομοσχέδιο ότι «αυτή η χρονιά απέδειξε ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα έχει αδυναμίες που δεν μπορούν να περιμένουν άλλο τη λύση τους. Η εκπαίδευση, το σχολείο μας, έχει έρθει η ώρα να απεγκλωβιστεί από το Υπουργείο. Τα μαθήματα να γνωρίζουν νέους ορίζοντες, οι διδάσκοντες να αξιολογούν αλλά και να αξιολογούνται σωστά. Στο εξής, λοιπόν, οι σχολικές μονάδες αυτονομούνται στις τάξεις και αυτό το θεωρώ εξαιρετικά σημαντική τομή. Θα υπάρχει ανοιχτή επιλογή βιβλίων και εναλλακτικές μέθοδοι εξέτασης, ώστε να καταργηθεί η αποστήθιση και να καλλιεργηθεί η κριτική σκέψη αλλά και η συνεργασία μεταξύ των μαθητών. Και, βέβαια, ο εκπαιδευτικός αναλαμβάνει κεντρικό, πρωταγωνιστικό παιδαγωγικό ρόλο, γι’ αυτό εξάλλου και θα επιμορφώνεται διαρκώς ενώ το έργο του θα αποτιμάται ώστε να έχει κάθε βοήθεια να γίνει καλύτερος, να γίνει καλύτερη. Με μια αλλαγή που περιγράφεται με τρεις λέξεις: ελευθερία, αυτονομία, λογοδοσία».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης χαρακτηρίζοντας κομβική τη μεταρρύθμιση. «Με τη βαθμιαία μετατροπή του από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό κατά το Σουηδικό μοντέλο, κάτι το οποίο αποτελούσε εξάλλου κεντρική προεκλογική μας δέσμευση. Θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου νόμου ο Υυφυπουργός, Πάνος Τσακλόγλου. Ο εργαζόμενος έως 35 ετών, με επιλογή του, αλλά και ο κάθε νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας θα έχει πλέον έναν ατομικό κουμπάρα, στον οποίο θα κατευθύνονται οι εισφορές του. Το κεφάλαιο αυτό θα μπορεί να το επενδύσει, όπως ο ίδιος ο ασφαλισμένος θα επιλέξει. Έχοντας πάντα πρόσβαση στην εξέλιξη του και στο τέλος του εργασιακού του βίου, παράλληλα με την κύρια εθνική, την ανταποδοτική σύνταξη, που χρηματοδοτείται και θα εξακολουθεί να χρηματοδοτείται από το κράτος, θα έχει και την προσωπική επικουρική του σύνταξη».
«Πρέπει να σημειώσω ότι ειδική ρήτρα στο νόμο προβλέπει ότι ανεξάρτητα από την πορεία των επενδύσεων, η τελική σύνταξη δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερη, δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη από αυτή που αντιστοιχεί στο σύνολο των εισφορών του εργαζόμενου. Και ακόμα -θέλω να τονίσω- ότι το σύστημα αυτό το οποίο θα εισάγουμε και θα ισχύσει από τις αρχές του επόμενου χρόνου, είναι ένα σύστημα το οποίο ισχύει σχεδόν σε όλα τα κράτη του ανεπτυγμένου κόσμου. Γιατί, ακριβώς, απαντά στα προβλήματα του καιρού μας. Στις επιφυλάξεις που έχουν σήμερα οι νέοι εργαζόμενοι να ασφαλιστούν. Στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, που το απειλεί η δημογραφική υποχώρηση και βέβαια στην ανάγκη να υπάρχει διαγενεακή αλληλεγγύη αλλά και στην ίδια τη συρρίκνωση της επικουρικής σύνταξης σε σχέση με τον κύριο μισθό που, δυστυχώς, είναι κάτι το οποίο διαρκεί εδώ και χρόνια», πρόσθεσε.
Στο τέλος ο πρωθυπουργός μίλησε για νέες συνθήκες στον κόσμο του εγκλήματος οι οποίες απαιτούν και νέες δομές στον κόσμο του νόμου. «Και είναι αλήθεια και πιστεύω ότι αξίζουν συγχαρητήρια στον Υπουργό, σε όλα τα στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στην Ελληνική Αστυνομία, όπως έδειξαν οι διαλευκάνσεις πρόσφατων υποθέσεων, η Αστυνομία ξέρει και μπορεί να φτάνει στη λύση με επαγγελματισμό, με μέθοδο, με υπομονή, με αξιοποίηση της τεχνολογίας. Τελευταία, άλλωστε, δεν αποκαλύπτει ενόχους από μόνη της φέρνει αποτελέσματα μόνο όταν τίθενται στη διάθεση, στα χέρια των ειδικών».
Όπως είπε, «και με τη νέα διάταξη δυνάμεών της, η Ελληνική Αστυνομία φιλοδοξεί να οδηγεί πιο γρήγορα, πιο τεκμηριωμένα τους παρανόμους στη Δικαιοσύνη. Κι εκείνη, βέβαια, θα έχει τον τελικό ρόλο και λόγο για να κρίνει δίκαια».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ: «Θέλω να θυμίσω, ότι αποφυλακίσεις κρατουμένων έγιναν ευκολότερες με ρυθμίσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης. Και, βέβαια, ξέρουμε καλά ότι οι παλαιότερες ευεργετικές διατάξεις υπερισχύουν -όπως ξέρουμε- των μεταγενέστερων έστω και αν έχουν ισχύσει για μία ημέρα. Θυμίζω ακόμα ότι σε πρώτη φάση η κυβέρνηση έχει ανατάξει το βασικό κύμα λαθών που είχαν οι εσπευσμένες και με προεκλογική σκοπιμότητα αλλαγές του Ποινικού Κώδικα, που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Οι συνθήκες, ωστόσο, διαρκώς αλλάζουν για αυτό και σύντομα θα υπάρξει η τοποθέτηση της Επιτροπής Διαρκούς Παρακολούθησης Κωδίκων, ώστε να θεραπευτούν οι όποιες αστοχίες παραμένουν. Μέχρι τότε, οι πολιτικοί ας σεβαστούμε τα ανθρώπινα δράματα και ας αφήσουμε τα ποινικά εγκλήματα στους διώκτες και στους δικαστές τους».
Αναφέρθηκε και σε μεταρρυθμίσεις όπως ο αναπτυξιακός νόμος για την περαιτέρω τόνωση των επενδύσεων. «Όλες, όμως, κινούνται υπό το φως του μεσοπρόθεσμου σχεδίου δημοσιονομικής πολιτικής μέχρι και το 2025, το οποίο λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι έχουμε διαθέσει 41 δισεκατομμύρια για τη στήριξη της οικονομίας αυτό το δύσκολο 18μηνο, προβλέπει σταθερή ανάπτυξη της χώρας, 3,6% για φέτος, 6,2% του χρόνου, γύρω στο 4% όλο το επόμενο διάστημα, μέχρι το 2025. Και αυτό ενώ ήδη η φορολογία μειώνεται, οι καταθέσεις και οι επενδύσεις αυξάνονται, η προοπτική στην αγορά εργασίας διαγράφεται θετική και φυσικά το κράτος δανείζεται με χαμηλότερα επιτόκια από ποτέ. Ο συνολικός σχεδιασμός, λοιπόν, καθώς τα προβλήματα από την υγειονομική κρίση υποχωρούν, κοιτάει μπροστά. Καθώς οι εμβολιασμοί προχωρούν, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και οι πολίτες έχουν δικαίωμα να είναι αισιόδοξοι. Οι τελευταίοι μπορεί να σκέφτονται ήδη τις διακοπές τους, εμείς πάλι όχι γιατί οι μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης δεν προβλέπεται να κάνουν διακοπές ούτε φέτος», κατέληξε.
«Ακάθεκτος στο πρόγραμμα κοινωνικής λεηλασίας» ο Μητσοτάκης
Ανακοίνωση σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία:
«Ο κ. Μητσοτάκης μετά την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας και τα απλήρωτα δεκάωρα, προχωρά ακάθεκτος στο πρόγραμμα κοινωνικής λεηλασίας.
Δρομολογεί την περαιτέρω υποβάθμιση των δημοσίων σχολείων, δημιουργώντας σχολεία πολλών ταχυτήτων, ενώ συγχρόνως ετοιμάζεται να τζογάρει τις επικουρικές συντάξεις για χάρη ιδιωτικών συμφερόντων.
Δεν προκαλεί λοιπόν καμία εντύπωση το γεγονός ότι συνεχίζει να επενδύει σε ψέματα, για τα οποία από χθες, μετά τα εξώδικα του κ. Παρασκευόπουλου, απολογείται όλο το κόμμα του, με αφορμή την αποφυλάκιση του βιαστή των Πετραλώνων επί ημερών ΝΔ, λόγω των ευνοϊκότερων διατάξεων για την υφ’ όρων απόλυση του παλιού Ποινικού Κώδικα.
Όσο ο κ. Μητσοτάκης ξεδιπλώνει την αντικοινωνική ατζέντα του, τόσο θα επενδύει σε συντηρητικά αντανακλαστικά.
Δυστυχώς για τον ίδιον όμως, ακόμα και στο θέμα της ασφάλειας που έταζε, οι πολίτες πλέον συνειδητοποιούν πως ήταν ένας ακόμα προεκλογικός μύθος, αφού με την πρωτοφανή έξαρση της βαριάς εγκληματικότητας αισθάνονται κάθε μέρα και λιγότερο ασφαλείς».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου