Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι ὅμως δὲν πίστεψα
Ὅρους ἀντέστρεψα
Εἶμαι ὁ Ἕλληνας ποὺ πολεμᾶ
Εἶπαν πὼς χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Ἔμεινα μόνος μου κι ὅμως ἐπέζησα
Ἔζησα στὴ φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στὴ φωτιά (Eurovision 1995)

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Πέθανε ο Γιάννης Μόρτζος


Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών, ο ηθοποιός Γιάννης Μόρτζος. Την απώλειά του έκανε γνωστή, μέσω ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το «Σπίτι του Ηθοποιού».

«Σήμερα το πρωί στις 11:30, δυστυχώς, χάσαμε τον αγαπημένο μας ηθοποιό Γιάννη Μόρτζο. Η είδηση αυτή μας γέμισε όλους μεγάλη θλίψη. Καλό σου ταξίδι Γιάννη», ανέφερε η ανάρτηση στο Instagram. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο γνωστός ηθοποιός αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και πρόσφατα χρειάστηκε να νοσηλευτεί.

Ο Γιάννης Μόρτζος γεννήθηκε στη Σάμο στις 11 Οκτωβρίου του 1940 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης με δάσκαλό τον Κάρολο Κουν. Έμεινε κοντά του, ως βασικό στέλεχός του θεάτρου, μέχρι το 1981 και ερμήνευσε υπό την καθοδήγησή τους σπουδαίους θεατρικούς ρόλους από όλο το φάσμα της θεατρικής γραφής: αρχαίο δράμα, κλασικό θέατρο, σύγχρονο θέατρο, θέατρο του παραλόγου, αλλά κυρίως νεοελληνικό θέατρο, για το οποίο έτρεφε μια ιδιαίτερη αδυναμία και το προτιμούσε στις επιλογές του ρεπερτορίου του.

Με το Θέατρο Τέχνης πήρε μέρος, ως βασικός πρωταγωνιστής, στα μεγάλα θεατρικά φεστιβάλ της Ευρώπης τις δεκαετίες του `60, `70 και `80 και γνώρισε διάσημους καλλιτέχνες, από τους οποίους αποκόμισε σημαντικές γνώσεις. Συνεργάστηκε με τους περισσότερους `Έλληνες ηθοποιούς, σκηνοθέτες, μουσικούς, σκηνογράφους και μεταφραστές. Τα τελευταία χρόνια είχε δημιουργήσει το Θέατρο «Τέσσερις εποχές», με το οποίο παρουσίασε σημαντικές παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ (1974) και είχε διατελέσει συνδικαλιστής στο χώρο του θεάματος (πρόεδρος ΠΟΘΑ), καθώς και δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων επί οχτώ χρόνια (1986-1994). Δίδασκε θέατρο σε δραματικές σχολές επί τριάντα πέντε χρόνια και ήταν μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Θεάτρου.Στην τηλεόραση συμμετείχε στις σειρές «Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή», «Το χρώμα του φεγγαριού», «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο», κ.α.

Δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για την απώλεια του Γιάννη Μόρτζου

Ο Γιάννης Μόρτζος υπηρέτησε με ακατάβλητη αφοσίωση και μοναδική εντιμότητα το θέατρο. Υπήρξε μαθητής του Καρόλου Κουν και βασικό στέλεχος του Θεάτρου Τέχνης για είκοσι χρόνια. Στη μακρά σταδιοδρομία του ερμήνευσε με επιτυχία ένα μεγάλο φάσμα ρόλων, από το κλασικό και το σύγχρονο ρεπερτόριο.

Ευτύχησε να δημιουργήσει το δικό του θεατρικό σχήμα, τις "Τέσσερις Εποχές", και άφησε σε όλους στους ρόλους που ερμήνευσε διακριτό στίγμα, κερδίζοντας δίκαια την αναγνώριση του θεατρικού κόσμου, αλλά και του μεγάλου κοινού, που τον αγάπησε ακόμη και μέσα από τις επιλεκτικές εμφανίσεις του στην τηλεόραση.

Ο Γιάννης Μόρτζος υπήρξε ενεργός πολίτης, με πολύχρονη εμπλοκή στην πολιτική και τον συνδικαλισμό, υπηρετώντας με συνέπεια τις πολιτικές πεποιθήσεις του και την παράταξη στην οποία ανήκε.

Στην οικογένειά του, στους φίλους του και στους ομοτέχνους του απευθύνω ειλικρινή συλλυπητήρια.

ΚΚΕ: Αποχαιρετούμε με θλίψη τον Γιάννη Μόρτζο, έναν από τους στυλοβάτες του νεοελληνικού θεάτρου

Αποχαιρετούμε με θλίψη τον ηθοποιό Γιάννη Μόρτζο, έναν από τους στυλοβάτες του νεοελληνικού θεάτρου το οποίο κατείχε την πρώτη θέση στο ρεπερτόριό του.

Ως ένας από τους βασικότερους συντελεστές του Θεάτρου Τέχνης, ερμήνευσε υπό την καθοδήγηση του δασκάλου του Καρόλου Κουν, σπουδαίους θεατρικούς ρόλους και μας μύησε σε όλο το φάσμα της θεατρικής γραφής.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του.



Πηγή: https://www.sansimera.gr/news/pethane-o-giannis-mortzos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ