Προς τη «λύση» δημιουργίας πολιτών δύο ταχυτήτων φέρεται να προσανατολίζεται η κυβέρνηση, καθώς συνεχίζει να προτείνει «προνόμια» για τους εμβολιασμένους, με τα σχέδια να αναφέρονται μεταξύ άλλων σε μεγαλύτερη κίνηση ελευθερίας εντός και εκτός επικράτειας και δυνατότητα επίσκεψης κλειστών χώρων. Την ίδια ώρα οι ειδικοί κρούουν το καμπανάκι για διατάραξη της κοινωνικής συνοχής και της επιδημιολογικής έξαρσης. Ταυτόχρονα εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το αν πρέπει να δοθούν επισήμως στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά με τα ποσοστά των εμβολιασμένων που καταλήγουν να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, έπειτα από «διαρροή»« σε τηλεοπτικό κανάλι το Σαββατοκύριακο.
Η συζήτηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων συνεχίζεται, με την κυβέρνηση να κλείνει τα αυτιά στις προτάσεις των ειδικών για τη μη αποτελεσματικότητα τους και τη μη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
«Θα πρέπει να υπάρξουν προνόμια για τους εμβολιασμένους» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στον ΣΚΑΙ. Ο υπουργός εμφανίζεται να προωθεί και να ασπάζεται τη λογική της παροχής προνομίων στους εμβολιασμένους, «υπό προϋποθέσεις». «Θα μπορέσουμε να θεσπίσουμε προνόμια για τους εμβολιασμένους πολίτες, όταν φτάσουμε στο σημείο να έχουμε επαρκή ποσότητα προσφερόμενων εμβολίων που θα μπορούν να καλύψουν όλο τον πληθυσμό και θα είναι βέβαιο ότι αυτός που δεν εμβολιάζεται είναι γιατί δεν ήθελε όχι γιατί δε βρίσκει ραντεβού» είπε και προσέθεσε πως σε αυτό το σημείο δεν είμαστε τώρα, αλλά θα βρισκόμαστε σε 2-3 εβδομάδες.
Παράλληλα, και ο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας την Κυριακή 6 Ιουνίου στο ίδιο κανάλι, έδωσε πιο συγκεκριμένες πληροφορίες για τη φύση των προνομίων. Ανάμεσα στα πρώτα προνόμια που σκέφτεται να θεσπίσει η κυβέρνηση είναι η μεγαλύτερη κίνηση ελευθερίας εντός και εκτός επικράτειας, η δυνατότητα οι εμβολιασμένοι να επισκέπτονται χώρους που είναι κλειστοί μέχρι τώρα, καθώς και να μην υπάρχει στους εμβολιασμένους η υποχρέωση να κάνουν self test.
«Πρέπει να κρατήσουμε την κοινωνική συνοχή»
Σε εντελώς αντίθετο τόνο κινήθηκε η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, στο OPEN. Η καθηγήτρια τόνισε πως το πολυπόθητο τείχος προστασίας θα έρθει προς το τέλος του καλοκαιριού και πως θα πρέπει να κάνουμε τη θυσία και να μην αξιοποιήσουμε τα τα προνόμια, εάν αυτά εφαρμοστούν.
Η Αθ. Λινού, επέστησε την προσοχή για το γεγονός πως αν υπάρξουν προνόμια, σύμφωνα με την εμπειρία από χώρες που έχουν επιτύχει τείχος ανοσίας στους ενήλικες, δείχνει ότι υπάρχει αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στους εφήβους, στα άτομα κάτω των 18 ετών.
Υπάρχει κίνδυνος και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν, σημείωσε η καθηγήτρια για την επιδημιολογική πλευρά του φαινομένου. Όσον αφορά την κοινωνική πλευρά, επεσήμανε πως «Αν αρχίσουμε να διχαζόμαστε θα δημιουργηθεί τέτοια κοινωνική αναστάτωση που θα είναι μεγαλύτερες οι άλλες συνέπειες». Η σύμπνοια και η υπομονή πρέπει να διαφυλαχθούν, είπε, και πρόσθεσε πως είναι σημαντικές για να αντιμετωπιστούν άλλα ζητήματα, όπως προβλήματα υγείας και κοινωνικά προβλήματα. «Σύνεση και υπομονή και να προσέξουμε τα παιδιά» τόνισε.
Η καθηγήτρια τόνισε και την εναντίωσή της στην αστυνόμευση γιατί «δημιουργεί αντιδράσεις και οι άνθρωποι βρίσκουν τρόπο να ξεφύγουν» ενώ πρότεινε πως πρέπει να βρεθεί ο σωστός τρόπος για να ενημερωθούν οι νέοι για τους κινδύνους των συγκεντρώσεων και των πάρτι, μέσω των κατάλληλων καναλιών επικοινωνίας. Τέλος, πρότεινε τον εμβολιασμό σε αεροδρόμια, ως ένα μέσο για να επιτευχθεί πιο γρήγορα το τείχος ανοσίας.
«Εννέα στους δέκα διασωληνομένους είναι ανεμβολίαστοι»… μέσω ΣΚΑΪ
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, το 88% με 90% που βρίσκονταν σε ΜΕΘ την περίοδο 12 Απριλίου με 2 Μαΐου, ήταν ανεμβολίαστοι, ενώ το 8% με 9% ήταν εμβολιασμένοι με την πρώτη δόση και μόνο ένα 2% με 3% ήταν πλήρως εμβολιασμένοι, αλλά πιθανόν με ήδη βεβαρυμμένη υγεία.
Τα στοιχεία εξασφαλίστηκαν από το κανάλι, από το μητρώο ασθενών COVID και εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο αυτά θα έπρεπε να είναι δημόσια ή όχι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου