Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι ὅμως δὲν πίστεψα
Ὅρους ἀντέστρεψα
Εἶμαι ὁ Ἕλληνας ποὺ πολεμᾶ
Εἶπαν πὼς χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Ἔμεινα μόνος μου κι ὅμως ἐπέζησα
Ἔζησα στὴ φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στὴ φωτιά (Eurovision 1995)

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

Ο ΟΟΣΑ κλείνει τα μάτια για τους φορολογικούς παραδείσους που στοιχίζουν ετησίως 245 δισ. δολάρια

 Το Δίκτυο Tax Justice Network (TJN) δημοσιοποίησε μελέτη με τις χώρες που διευκολύνουν περισσότερο στον πλανήτη τη φοροδιαφυγή των πολυεθνικών. Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, ανάμεσα στους μεγαλύτερους «φορολογικούς παραδείσους» βρίσκονται η Ελβετία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. Αφήνει ξεκάθαρες αιχμές για τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που αγνοεί το όργιο φοροδιαφυγής. Δείτε αναλυτικά τα όσα αναφέρει η μελέτη.


Ο «Δείκτης Επιχειρηματικών Φορολογικών Παραδείσων» παρουσιάστηκε μέσα από μελέτη του Tax Justice Network , αποκαλύπτοντας ότι ο ΟΟΣΑ κλείνει τα μάτια μπροστά στο όργιο φοροδιαφυγής όπου πρωτοστατούν μερικές από τις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη.

Ο δείκτης του ΤJN κατατάσσει τις χώρες αναλόγως του βαθμού με τον οποίο τα φορολογικά και χρηματοπιστωτικά τους συστήματα επιτρέπουν στις πολυεθνικές εταιρείες να μεταφέρουν τα κέρδη τους στο εξωτερικό και να μειώνουν τη φορολογία τους. Παράλληλα λαμβάνει υπόψη του και τον όγκο της χρηματοπιστωτικής δραστηριότητας που πραγματοποιείται τις πολυεθνικές στην κάθε χώρα.

Η σχετική μελέτη που συνοδεύει τον δείκτη των εταιρικών φορολογικών παραδείσων αποκαλύπτει ακόμη ότι οι ίδιες οι χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ είναι υπεύθυνες για το 39% των κινδύνων εταιρικής φορολογικής κατάχρησης παγκοσμίως, ενώ οι υπόλοιπες κτήσεις και πρώην αποικίες τους για το 29%. Συνολικά κοστίζουν στην ανθρωπότητα πάνω από 166 δισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένο εταιρικό φόρο κάθε χρόνο. Ποσό που, σύμφωνα με την έρευνα,  ισοδυναμεί με την απώλεια περισσοτέρων των 26 εκατομμυρίων νοσοκόμων ετησίως ή αλλιώς 50 μισθών νοσοκόμων κάθε λεπτό στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Οι δέκα μεγαλύτεροι «φορολογικοί παράδεισοι», σύμφωνα με την μελέτη είναι οι εξής:

Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι

Νησιά Κέιμαν

Βερμούδες

Ολλανδία

Ελβετία

Λουξεμβούργο

Χονγκ Κονγκ

Νήσος του Τσέρσεϊ

Σιγκαπούρη

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Σύμφωνα με το ΤJN, η πρώτη τριάδα ανήκει σε υπερπόντια εδάφη της Βρετανίας, ενώ η Νήσος του Τσέρσεϊ αποτελεί «κτήση του βρετανικού εδάφους».

Δείτε αναλυτικά τη μελέτη:



Πηγή: thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ