Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι ὅμως δὲν πίστεψα
Ὅρους ἀντέστρεψα
Εἶμαι ὁ Ἕλληνας ποὺ πολεμᾶ
Εἶπαν πὼς χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Ἔμεινα μόνος μου κι ὅμως ἐπέζησα
Ἔζησα στὴ φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στὴ φωτιά (Eurovision 1995)

Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

ΕΕ – Τουρκία: Στο τραπέζι των ευρωπαίων ΥΠΕΞ η έκθεση Μπορέλ – Τα σημεία – κλειδιά

 Σύνταξη: Συντακτική ομάδα ert.gr

Οι ηγέτες της ΕΕ συνέρχονται μέσω τηλεδιάσκεψης την ερχόμενη εβδομάδα στις 25 και 26 Μαρτίου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να συζητήσουν την κατάσταση των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας. Αύριο Δευτέρα το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ θα βάλει στο μικροσκόπιο την κατάσταση με βάση και την έκθεση του επικεφαλής διπλωμάτη της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος την ίδια μέρα θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Τις αποφάσεις σε σχέση με το ευρύ φάσμα θεμάτων που έχουν επιδεινώσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο γειτόνων θα τις ανακοινώσει αργότερα μέσα στην εβδομάδα, η Σύνοδος των ηγετών.

Σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχουν παραπεμφθεί, από τον Δεκέμβριο του 2020, οι όποιες αποφάσεις για την Τουρκία, μετά και την έκθεση Μπορέλ.

Η Ελλάδα υποστηρίζει τη “διττή προσέγγιση” στο πλαίσιο αφενός μίας θετικής ατζέντας και αφετέρου της προοπτικής επιβολής κυρώσεων εφόσον η Τουρκία εξακολουθήσει την παράνομη και προκλητική συμπεριφορά.

Αυτός είναι και ο κεντρικός άξονας της στάσης που θα τηρήσει η Αθήνα, υπό το ήδη βεβαρημένο κλίμα έναντι της Τουρκίας, μετά την απόφαση Ερντογάν ν` αποσύρει τη χώρα του από τη διεθνή σύμβαση για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

  • καταγραφή τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς
  • σύνδεση θετικής ατζέντας με συμπεριφορά Άγκυρας
  • αιρεσιμότητα και αναστρεψιμότητα

“Καρότο και μαστίγιο” με θετική ατζέντα και κυρώσεις προτείνουν οι Βρυξέλλες για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, σύμφωνα με τα βασικά σημεία της έκθεσης Μπορέλ, η οποία θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα στους ΥΠΕΞ της ΕΕ και θα συζητηθεί κατά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών.

Η έκθεση προχωρά σε ξεκάθαρη καταγραφή της παραβατικής συμπεριφοράς της Άγκυρας σε όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων και κάνει ρητή αναφορά ακόμη και στην επιβολή τομεακών κυρώσεων.

Η έκθεση περιλαμβάνει μια “διττή προσέγγιση” η οποία συνδέει τη θετική ατζέντα στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας με τη συμπεριφορά της Άγκυρας, προβλέποντας αιρεσιμότητα και αναστρεψιμότητα – δηλαδή στη διασύνδεση των περαιτέρω βημάτων με την αντίστοιχη δέσμευση της Τουρκίας για αποκλιμάκωση και μείωση της έντασης.

Η «Καθημερινή» με δημοσίευμά της αποκαλύπτει τα βασικά σημεία της έκθεσης του Ύπατου Εκπροσώπου σύμφωνα με τα οποία

  • Η θετική ατζέντα παραμένει στο τραπέζι αλλά υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα επιδείξει ετοιμότητα για μια ειλικρινή συνεργασία με την Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της, αλλά και θα επιλύσει τις διαφορές της μέσα από τον διάλογο και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
  • Υπάρχει σαφής αναφορά στα γεγονότα του Μαρτίου του 2020 στον Έβρο, καθώς επίσης και αποστροφή η οποία αναγνωρίζει ότι η Τουρκία με ενεργό τρόπο ενθάρρυνε μετανάστες και πρόσφυγες να παραβιάσουν τα σύνορα της Ε.Ε., τα οποία συμπίπτουν με τα Ελληνικά.
  • Περιλαμβάνει αναφορά στο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο, το οποίο παραβιάζει τα νόμιμα δικαιώματα των νησιών στις θαλάσσιες ζώνες τους, στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία, στις υπερπτήσεις κατοικημένων νησιών, στις απειλές με ναυτικές ασκήσεις και στην επιθετική ρητορική αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης, ενώ παραπέμπει και στην κρίση του «Ορούτς Ρέις» με τρόπο, ο οποίος δικαιώνει τις ελληνικές θέσεις.
  • Γίνεται αναφορά στις επιλογές που μπορεί να αξιοποιηθούν, εφόσον η Τουρκία επιλέξει εκ νέου τον δρόμο της παραβατικής συμπεριφοράς και της κλιμάκωσης.
  • Όσον αφορά στις διερευνητικές, επισημαίνεται ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών (υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ) πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω διαλόγου, διαπραγματεύσεων καλή τη πίστη και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.
  • Τέλος, ζητείται, μάλιστα, η άμεση επανεκκίνηση της διαδικασίας επιστροφών των σχεδόν 1.500 μεταναστών που βρίσκονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα αιτήματά τους έχουν απορριφθεί μετά την ολοκλήρωση όλων των εφέσεων.
Πηγή: ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ