Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι ὅμως δὲν πίστεψα
Ὅρους ἀντέστρεψα
Εἶμαι ὁ Ἕλληνας ποὺ πολεμᾶ
Εἶπαν πὼς χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Ἔμεινα μόνος μου κι ὅμως ἐπέζησα
Ἔζησα στὴ φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στὴ φωτιά (Eurovision 1995)

Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

«Έκπληκτοι» και χωρίς καμία ενημέρωση οι φαρμακοποιοί για τα δωρεάν τεστ της κυβέρνησης

 Ούτε 24 ώρες δεν κράτησε ο ενθουσιασμός από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης και του υφυπουργού Άκη Σκέρτσου που επιστρατεύτηκε στην ενημέρωση της Παρασκευής για την παροχή ενός δωρεάν τεστ ανά εβδομάδα σε κάθε πολίτη, καθώς διά στόματος του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής αποκαλύπτεται αφενός πως οι φαρμακοποιοί δεν την παραμικρή ενημέρωση για τη διάθεση rapid tests από τα φαρμακεία, και αφετέρου, πως οι διακηρύξεις για «δωρεάν παροχή» σημαίνουν 15 ευρώ έκαστος και υπό προϋποθέσεις.

«Δεν έχω καμία απολύτως ενημέρωση για τη διάθεση των rapid test από τα φαρμακεία» δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος μιλώντας στο ραδιόφωνο του πρώτου θέματος το Σάββατο, εκθέτοντας τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό Άκη Σκέρτσο, το υπουργείο Υγείας και την ίδια την κυβέρνηση για τις χθεσινές ανακοινώσεις περί παροχής δωρεάν rapid tests στους πολίτες, ένα κάθε εβδομάδα με βάση τον ΑΜΚΑ τους.

Όπως δήλωσε ο Κ. Λουράντος, η περίπτωση αυτή είχε συζητηθεί στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και υπήρχε μία απόφαση, «η οποία έλεγε ότι μπορούμε να τα πάρουμε τα τεστ, αλλά να τα κάνουμε στο φαρμακείο με ειδικούς όρους και ειδικές προϋποθέσεις». Ωστόσο, όπως τονίζει, «το να βγαίνει η κυβέρνηση ξαφνικά χθες και να λέει δωρεάν τα τεστ από τα φαρμακεία, δεν καταλαβαίνω πώς μπορεί να γίνει αυτό. Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες στη διακίνηση του φαρμάκου και των ιατροτεχνολογικών προϊόντων που ή δεν τα έχουν λάβει υπ’ όψιν τους ή τα αγνοούν ή δεν ενδιαφέρονται».

Ο επικεφαλής των φαρμακοποιών υπογραμμίζει μάλιστα και συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως «το ποιος θα τα διαθέσει στα φαρμακεία, πώς θα δοθούν, με ποιες προϋποθέσεις και κριτήρια, αν τα φαρμακεία θα τα παίρνουν δωρεάν ή θα τα αγοράζουν».

Μάλιστα, ο Κ. Λουράντος κάνει ειδική αναφορά και σε μία εύλογη απορία πλήθους πολιτών έπειτα από τις χθεσινές ανακοινώσεις, αναφορικά με την επιδημιολογική επιτήρηση την οποία θα είναι σε θέση να πραγματοποιεί η πολιτεία.

«Έχω μείνει έκπληκτος. Το ζητούμενο είναι να μάθω εγώ αν είμαι άρρωστος; Το ζητούμενο είναι να μάθει η πολιτεία πόσοι νοσούν και τι μέτρα πρέπει να λάβει. Όλη αυτή η κατάσταση δεν νομίζω ότι συμβάλλει στη σωστή αντιμετώπιση της κατάστασης. Δεν γίνονται οργανωμένα, γίνονται στο πόδι δυστυχώς. Το παν είναι το αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι καλό αν δεν υπάρχει οργάνωση στη λήψη αποφάσεων» ανέφερε ακόμα.

Σημειώνεται πως νωρίτερα, ο επικεφαλής των φαρμακοποιών των Αθηνών αναφέρθηκε σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα στις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου για την παροχή τεστ, υπό τις προϋποθέσεις της αγοράς και πώλησης του τεστ από τα φαρμακεία, όπως τα υπόλοιπα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, με το αντίστοιχο ποσοστό κέρδους, της διενέργειας του τεστ στα φαρμακεία, εφόσον οι προϋποθέσεις είναι υλοποιήσιμες από όλα τα φαρμακεία και ασφαλείς για τους φαρμακοποιούς, και τέλος, να υπάρχει επιπλέον αμοιβή για την υπηρεσία αυτή (πλέον δηλαδή του κέρδους που προκύπτει από την πώληση).

Στην ίδια ανάρτηση, ο Κ. Λουράντος απηύθυνε και συγκεκριμένα ερωτήματα προς την κυβέρνηση, τα οποία προς το παρόν παραμένουν αναπάντητα. Συγκεκριμένα:

  • Πώς θα προμηθεύονται τα τεστ τα φαρμακεία; Δωρεάν ή με χονδρική τιμή;
  • Ποιος θα προμηθεύει τα φαρμακεία, το χονδρεμπόριο ή η Κυβέρνηση;
  • Υπάρχει κάποια συμφωνία που δεν γνωρίζουμε μεταξύ χονδρεμπορίου και Κυβέρνησης;
  • Πώς θα αποζημιώνονται τα φαρμακεία και από πού;
  • Με ποια κριτήρια θα δίνεται στα φαρμακεία οι απαραίτητες ποσότητες των τεστ; Ανάλογα με τον τζίρο τους στο χονδρεμπόριο ή με την τοποθεσία του φαρμακείου;
  • Πώς η Κυβέρνηση θα ελέγχει τα θετικά αποτελέσματα των τεστ όταν αυτά διενεργούνται ατομικά από τους πολίτες;
  • Θα είναι τεστ σιέλου ή επιχρίσματος; Και ποιος θα υποδεικνύει τον τρόπο χρησιμοποίησης τους;
  • Θα απογράφονται οι “αγορές” και οι “πωλήσεις” και σε ποια πλατφόρμα;
Πηγή: thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ