Με τον αριθμό των διασωληνωμένων κάθε μέρα να ξεπερνά τον προηγούμενο - και πλέον να βρίσκεται πάνω από 730 - η κυβέρνηση φαίνεται να ασκεί πιέσεις προς την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για άνοιγμα δραστηριοτήτων, ειδικά του λιανεμπορίου. Βασιζόμενη στα self tests, μιλά για «ένα όπλο που δεν είχαμε στη διάθεσή μας» και υποστηρίζει ότι δημιουργούν «ένα νέο πλαίσιο που επιτρέπει την επανέναρξη δραστηριοτήτων σε ένα διαφορετικό, σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον», όπως δήλωσε ο Ν. Χαρδαλιάς, ωστόσο οι επιστήμονες φαίνεται να διαχωρίζουν τη θέση τους σε αυτό ξεκαθαρίζοντας ότι η αυτοκαταγραφή δεν μπορεί να αποκαταστήσει το έλλειμμα επιδημιολογικής επιτήρησης που υπάρχει στη χώρα από την αρχή της πανδημίας. Την ίδια ώρα, κυβερνητικά στελέχη δε διστάζουν να προαναγγείλουν άνοιγμα του τουρισμού στα περσινά πρότυπα και «με την πρώτη χαραμάδα» στο μέτωπο του Covid.
Από εκεί που η κυβέρνηση εμφανιζόταν να αναζητά «βαλβίδες αποσυμπίεσης» των πολιτών μετά από ένα παρατεταμένο lockdown τώρα εμφανίζεται να πιέζει για άνοιγμα των δραστηριοτήτων, ειδικά του λιανεμπορίου, παρά το γεγονός ότι το ΕΣΥ βρίσκεται πέρα από τα όρια του και οι διασωληνωμένοι κάθε μέρα αυξάνονται.
Την Τετάρτη αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις από την Επιτροπή των ειδικών η οποία αντίστοιχα θα μεταφέρει τις εισηγήσεις της προς την κυβέρνηση η οποία ζητά «σταδιακό» άνοιγμα δραστηριοτήτων, επικαλούμενη τώρα την κούραση των πολιτών.
Μάλιστα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», η κυβέρνηση ως προς το άνοιγμα των δραστηριοτήτων βασίζεται απόλυτα στα self test, με την ευθύνη για ακόμα μια φορά να πηγαίνει μονάχα στους πολίτες. Μιλώντας στο μέσο μέλη της επιτροπής λένε ότι ίσως ως έγκριση των self tests λογίζεται από την κυβέρνηση η μόνιμη επωδός των επιστημόνων για μαζικά τεστ. Ωστόσο, ξεκαθαρίζουν ότι η αυτοδιάγνωση και η αυτοκαταγραφή δεν αποκαθιστούν το έλλειμμα επιδημιολογικής επιτήρησης που υπάρχει στη χώρα από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα. Τα self-tests δεν μπορεί να είναι το κύριο μέτρο, λένε. Μπορούν να λειτουργήσουν μόνο συμπληρωματικά με τα rapid tests και τους μοριακούς ελέγχους (PCR), όπως ξεκαθαρίζει και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).
Η αξιολόγηση του Bloomberg που καταρρίπτει το κυβερνητικό αφήγημα
Την ίδια ώρα με τα παραπάνω η χώρα μας έπεσε 20 θέσεις στην κατάταξη του Bloomberg για την αντιμετώπιση του κορoνοϊού. Πλέον, η Ελλάδα βρίσκεται στην 40η θέση, ανάμεσα στις 53 χώρες που αξιολογεί το Bloomberg. Τα κριτήρια για την κατάρτιση του Covid Resilience Ranking είναι τα μηνιαία κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και ο μηνιαίος δείκτης θνησιμότητας, ο δείκτης θετικότητας, ο ρυθμός εμβολιασμού, η αυστηρότητα του lockdown, η κάλυψη του εθνικού συστήματος υγείας αλλά και οι προβλέψεις για την οικονομία, μεταξύ άλλων.
Με βάση αυτά τα κριτήρια, το Bloomberg σημειώνει ότι «η απελπισμένη για να ανοίξει ξανά σε ξένους ταξιδιώτες Ελλάδα έκανε βουτιά 20 θέσεων, καθώς έφτασε σε ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων». Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρακτορείου, ο δείκτης θετικότητας στη χώρα μας είναι 6,1%, το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί είναι 7%, ενώ ο δείκτης θνησιμότητας του τελευταίου μήνα ήταν στο 2,1%.
Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, μόλις πριν μια ημέρα έστελνε μήνυμα ότι η τουριστική περίοδος μπορεί να ανοίξει και πριν τις 14 Μαϊου. «Σε έρευνες που διενεργούν ταξιδιωτικοί οργανισμοί, media κ.λπ. αποτυπώνεται η αίσθηση ότι το brand name Ελλάδα έχει ενισχυθεί σε σχέση με πέρυσι» υποστήριζε επίσης.
Άνοιγμα Γυμνασίων – Λυκείων προαναγγέλλει η Κεραμέως
«Γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία», τόνισε σήμερα η Υπουργός Παιδείας, μιλώντας στο Μega και πρόσθεσε ότι «είχαμε συζήτηση την Παρασκευή με την επιτροπή, και παρουσιάσαμε ένα πλήρες σχέδιο για το άνοιγμα σε πρώτη φάση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή γυμνασίων και λυκείων. Ο στόχος είναι για την άλλη εβδομάδα κάποια στιγμή. Θα συνοδεύεται από το συμπληρωματικό μέτρο του self-testing για μαθητές και εκπαιδευτικούς, με τεστ μια φορά την εβδομάδα στο σπίτι».
«Το τεστ αυτό θα το παίρνουν οι γονείς δωρεάν από τα φαρμακεία. Δικαιούται κάθε παιδί, όπως και κάθε ενήλικας, τέσσερα τεστ τον μήνα. Κάθε Δευτέρα μαθητές και εκπαιδευτικοί θα κάνουν το self-test, με στόχο να θωρακίσουμε όσο μπορούμε τα σχολεία μας. Όλα τα μέτρα θα συνεχίσουν να ισχύουν, όπως μάσκες, διαλείμματα, αποστάσεις κλπ», συνέχισε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου