Όλο και περισσότερες μαρτυρίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τις συνθήκες σε γηροκομείο στα Χανιά. Οι εισαγγελικές αρχές έχουν ζητήσει από όλους τους δήμους της Κρήτης τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου από τα ληξιαρχεία τους με τόπο θανάτου το συγκεκριμένο ίδρυμα, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, προκύπτει πως σχεδόν σε όλες αναγράφεται η ανακοπή καρδιάς ως κοινή αιτία θανάτου. «Η μεταχείριση των γερόντων ήταν πολύ κακή, τους δένανε στα κρεβάτια, τους δίνανε χάπια για να τους ηρεμήσουν» λέει πρώην εργαζόμενος. Για σκευωρία και πλεκτάνη εις βάρος της μιλά η ιδιοκτήτρια της επιχείρησης, ενώ μια ακόμα διάσταση της υπόθεσης είναι η έρευνα για ύποπτες μεταβιβάσεις περιουσιών των ηλικιωμένων.
Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης βρίσκεται γηροκομείο στα Χανιά την ώρα που ολοένα και αυξάνουν οι συγκλονιστικές μαρτυρίες πρώην εργαζόμενων και συγγενών ηλικιωμένων για τις συνθήκες που επικρατούν. Μέχρι στιγμής, στον φάκελο της δικογραφίας περιλαμβάνονται 7 καταθέσεις πρώην υπαλλήλων και αρκετές καταθέσεις συγγενών ενώ απευθύνεται έκκληση σε όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα να προσέλθουν στις αστυνομικές αρχές των Χανίων για κατάθεση.
Για την υπόθεση ερευνώνται πλέον 73 θάνατοι, σύμφωνα με το OPEN. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 64 θανάτους για το 2020 και 9 για το 2021. Μάλιστα, σε ρεπορτάζ του καναλιού μίλησε μια μάρτυρας, η οποία εργάστηκε στο παρελθόν στο συγκεκριμένο γηροκομείο. «Έδεναν τους ηλικιωμένους για να μην περπατούν», ανέφερε αρχικά. «Ούτε ζώο δεν δένεις έτσι. Τα καροτσάκια που έχουν τα χερούλια από πίσω, τα έβαζαν πάνω στις μπάρες, στα κάγκελα, με αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι να θέλουν να φύγουν γιατί ήταν ακινητοποιημένα και τα καρότσια. Ήταν σαν εργοστάσιο χρημάτων. Οι άνθρωποι ήταν νούμερα. Τους έβαζαν εντομοκτόνα για να καθαρίζουν οι ψείρες. Ενώ κοκκίνιζε το κεφάλι και καιγόντουσαν οι άνθρωποι, τους λούζαμε μετά, πολλές φορές αναγκαζόντουσαν και τους κόβαμε γουλί τα μαλλιά», τόνισε η μάρτυρας. «Το φαγητό ήταν άθλιο, ούτε λάδι είχε μέσα, οι άνθρωποι ζητούσαν πολλές φορές αλάτι, λίγο λεμόνι. Άνοιγαν το κάτω χείλος τους, τους πατούσαν την σύριγγα για να φάνε και μετά αμέσως νερό. Έπαθα σοκ να βλέπω συναδέλφους να τους εκπαιδεύουν σε δράκους!», κατέληξε.
Υπενθυμίζεται πως εισαγγελική έρευνα είχε διαταχθεί για τον οίκο ευγηρίας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα, μεταξύ αυτών η ανθρωποκτονία με δόλο, δια παράλειψης και κατά συρροή.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Μάριου Διονέλλη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» οι εισαγγελικές αρχές έχουν ζητήσει από όλους τους δήμους της Κρήτης τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου από τα ληξιαρχεία τους με τόπο θανάτου το συγκεκριμένο ίδρυμα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, προκύπτει πως σχεδόν σε όλες αναγράφεται η ανακοπή καρδιάς ως κοινή αιτία θανάτου. Το ίδιο επιβεβαιώνει μιλώντας στο ίδιο μέσο και ο αντιδήμαρχος Χανίων Νίκος Χαζηράκης: «Μόνο για το επίμαχο διάστημα, υπάρχουν 24 ληξιαρχικές πράξεις θανάτου στον Δήμο μας που αφορούν το συγκεκριμένο ίδρυμα και σε όλες αναφέρεται κοινή αιτία θανάτου, ενώ καθόσον γνωρίζουμε ήδη έχουν προσκομιστεί και πολλές άλλες ληξιαρχικές πράξεις θανάτου από ληξιαρχεία των γειτονικών δήμων, στους οποίους ήταν δημότες εν ζωή οι αποθανόντες» λέει.
Αποκαλυπτική είναι η μαρτυρία του Δημήτρη Μαυρακάκη, που εργάστηκε έξι μήνες βοηθός νοσηλευτής στο γηροκομείο: «Η μεταχείριση των γερόντων ήταν πολύ κακή, τους δένανε στα κρεβάτια, τους δίνανε χάπια για να τους ηρεμήσουν» λέει. Για τη γυναίκα της οποίας έγινε εκταφή αναφέρει: «Ηταν στη βάρδιά μου όταν ακούσαμε έναν δυνατό χτύπο, σαν γδούπο και τρέξαμε όλοι να δούμε τι είναι. Είδαμε ότι η γυναίκα είχε πέσει από το κρεβάτι, την είδαμε με τα αίματα στο κεφάλι, δεν κάλεσαν ούτε ασθενοφόρο ούτε τίποτα, ενώ είδα τη γυναίκα ότι δεν ήταν καλά. Είχα πει στην υπεύθυνη να την πάμε στο νοσοκομείο και εκείνη αρνήθηκε. Την επόμενη μέρα η γυναίκα φυσικά και δεν είχε τις αισθήσεις της και μετά την τρίτη μέρα απεβίωσε».
Για σκευωρία και πλεκτάνη εις βάρος της μιλά η ιδιοκτήτρια της επιχείρησης: «Ολα αυτά που ακούγονται για εμάς είναι ανυπόστατα, είναι ψευδείς οι καταγγελίες, εδώ πέρα κάνουμε ό,τι πρέπει όσον αφορά τους φιλοξενούμενους της μονάδας. Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, η αλήθεια θα φανεί» ανέφερε μιλώντας στη Νέα Τηλεόραση Χανίων.
Παράπλευρη διάσταση του ζητήματος είναι η έρευνα για ύποπτες μεταβιβάσεις περιουσιών των ηλικιωμένων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στη δικογραφία περιλαμβάνεται η υπόθεση τουλάχιστον μιας περίεργης μεταβίβασης ακινήτου ηλικιωμένου, για την οποία εμφανίστηκε ως πληρεξούσιος πρόσωπο από το γηροκομείο. Η συγκεκριμένη μεταβίβαση φαίνεται να έγινε με τίμημα τουλάχιστον τέσσερις φορές μικρότερο από την αντικειμενική αξία του ακινήτου, ενώ διερευνάται ποιος ήταν ο αγοραστής. Την ίδια στιγμή, έρχονται στο φως διάφορες ανεπιβεβαίωτες ακόμα πληροφορίες για μεταβιβάσεις ακινήτων, ενώ μια από τις πρώην εργαζόμενες στο γηροκομείο ανέφερε (ΣΚΑΪ) πως έβλεπε συχνά αστυνομικούς να έρχονται στη δομή για να παρίστανται ως μάρτυρες σε διάφορες δικαιοπραξίες των ηλικιωμένων.
Συνελήφθη νοσηλευτής για συκοφαντική δυσφήμιση
Αξίζει να σημειωθεί ότι αργά το βράδυ της Κυριακής συνελήφθη ένας νοσηλευτής του γηροκομείου στα Χανιά . Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, ο άνδρας οδηγήθηκε στο κρατητήριο ενώ αναζητούνται άλλοι 2 νοσηλευτές. Πάντως και οι 3 είναι προγραμματισμένο να καταθέσουν σήμερα στον εισαγγελέα.
Και τα 3 αυτά άτομα εργάζονται ακόμα στο γηροκομείο, ενώ έχουν εξαπολύσει κατηγορίες κατά συγκεκριμένης εργαζόμενης για βασανιστήρια. Συγκεκριμένα, ανέφεραν το όνομά της κάτω από δημοσίευμα στο ίντερνετ στο διαδίκτυο, σε σχόλιο. Ως αποτέλεσμα αυτού, η γυναίκα κατέθεσε μήνυση εναντίον τους για συκοφαντική δυσφήμιση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου