Μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο που οι πολίτες είναι αντιμέτωποι με περιοριστικά μέτρα λόγω Covid, χθες με αφορμή την εργατική Πρωτομαγιά χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους ξανά σε όλο τον κόσμο. Από την Τουρκία μέχρι το Βερολίνο και από εκεί μέχρι την Αυστρία. Σε πολλές χώρες επιτέθηκε βάναυσα σε διαδηλωτές και διαδηλώτριες, ενώ μόνο από τις διαδηλώσεις στην Τουρκία πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 230 συλλήψεις. «Θέλουμε να ζήσουμε, όχι να επιβιώσουμε» το κεντρικό σύνθημα στο Παρίσι.
H 1η Μαΐου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα των Eργατών στις 20 Ιουλίου 1889 κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δευτέρας Διεθνούς στο Παρίσι, σε ανάμνηση του Μακελειού του Σικάγο το 1886, όπου η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά εργατών που διαμαρτύρονταν υπέρ της διεκδίκησης της οκτάωρης εργασίας και καλύτερων εργασιακών συνθηκών. Από τότε έως σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί χιλιάδες πορείες την ημέρα της Πρωτομαγιάς από εργαζόμενους ανά τον κόσμο με τις διεκδικήσεις να αλλάζουν ανά τον χρόνο αλλά στην ουσία να μένουν ίδιες.
Αντίστοιχα, χθες παρά το περιοριστικά μέτρα χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του κόσμου. Μαζικές διαδηλώσεις που σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίστηκαν με άγρια καταστολή.
Εκατοντάδες συλλήψεις στην Κωνσταντινούπολη
Σοβαρά επεισόδια και εκατοντάδες συλλήψεις στιγμάτισαν τις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς στην Κωνσταντινούπολη, με την αστυνομία να παρεμβαίνει στις πορείες που παραδοσιακά γίνονται από συνδικάτα και άλλα εργατικά σωματεία τη συγκεκριμένη μέρα.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες και βάσει όσων κατήγγειλε η Ένωση Δικηγόρων Κωνσταντινούπολης, οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 230 και πλέον ατόμων, τα οποία είτε κρατούνται σε διάφορα αστυνομικά τμήματα της πόλης είτε έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομεία τραυματισμένα.
«Θέλουμε να ζήσουμε, όχι να επιβιώσουμε»
Δυναμικές ήταν οι κινητοποιήσεις των πολιτών στη Γαλλία. Συνολικά διοργανώθηκαν 300 πορείες σε Παρίσι, Λιόν, Ναντ, Λιλ, Τουλούζης και άλλες πόλεις.
Στη γαλλική πρωτεύουσα, τα μέλη των εργατικών ενώσεων και Συνδικάτων διαδήλωσαν μαζί με τα «Κίτρινα Γιλέκα», που είχε προκαλέσει σειρά αντικυβερνητικών διαδηλώσεων πριν από τρία χρόνια, αλλά και από εργαζόμενους στους τομείς που δέχθηκαν σκληρό πλήγμα από τους περιορισμούς της πανδημίας, όπως, ο τομέας του Πολιτισμού.
Οι διαδηλωτές, που φορούσαν μάσκες προστασίας, κρατούσαν πανό που έγραφαν: «Τα μερίσματα και όχι οι παροχές ανεργίας είναι τα εισοδήματα των τεμπέληδων» και «Θέλουμε να ζήσουμε, όχι να επιβιώσουμε».
Στο Παρίσι επικράτησε ένταση με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση δακρυγόνων. Τουλάχιστον 34 άτομα προσήχθησαν κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων στη γαλλική πρωτεύουσα, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμαράν.
Όπως αναφέρει το euronews, στην Ισπανία χιλιάδες έδωσαν το «παρών» απαντώντας στο κάλεσμα των δύο μεγαλύτερων εργατικών συνδικάτων. Από τους διαδηλωτές ζητήθηκε να σεβαστούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης κατά τη διάρκεια της πορείας. Οι συμμετέχοντες ζήτησαν από την κυβέρνηση να συνεχίσει την προστασία των μισθών και των συντάξεων.
Αντίστοιχα, στη Μόσχα εκατοντάδες μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος συγκεντρώθηκαν για να αφήσουν λίγα λουλούδια στην «αιώνια φλόγα», στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στο μνημείο του Καρλ Μαρξ.
Η συλλογικότητα «Μένουμε Ενεργοί» συγκέντρωσε φωτογραφίες από την 1η Μάη στους δρόμους του κόσμου. Όπως επισημαίνει η φετινή Πρωτομαγιά «δεν βρίσκει τον κόσμο φοβισμένο όπως η περσινή Πρωτομαγιά. Ο φόβος υπάρχει ακόμα και είναι λογικό να υπάρχει αλλά η οργή τον υπερνικά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου