Σύμφωνα με δημοσίευμα από την εφημερίδα «Τα Νέα», νέα παράταση χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα πήρε η εφαρμογή του σχεδίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την εισαγωγής της αστυνομίας στα πανεπιστήμια. Από τις παρακάτω πληροφορίες μεταφέρεται ένα κλίμα αποφυγής της έντασης από την κυβέρνηση, ενώ τα αρμόδεια υπουργεία Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη με μισόλογα πετάνε την «καυτή πατάτα» ο ένας στον άλλο.

Σημειώνεται ότι μετά τον σάλο από το δημοσίευμα, από το βήμα της Βουλής, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου διαβεβαίωσε ότι δεν έχει αλλάξει ο κυβερνητικός σχεδιασμός.

«Οι διαδικασίες τρέχουν κανονικά και τη Δευτέρα βγαίνει η προκήρυξη», ανέφερε και τόνισε ότι δεν προβλέπεται καμία αναστολή στη διαδικασία για τη φύλαξη των πανεπιστημίων, με αφορμή το δημοσίευμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, περιορίστηκε στο να αναφέρει «τον πληροφορούμε λοιπόν ότι τις επόμενες μέρες δημοσιεύεται η προκήρυξη για την πρόσληψη προσωπικού φύλαξης των Πανεπιστημίων, που θα είναι απόφοιτοι Α.Ε.Ι.. Αλλά η αλήθεια δεν ήταν ποτέ συμβατή με τον κ. Τσίπρα», με αφορμή παρέμβαση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Απριλίου ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, έδωσε νέο χρονοδιάγραμμα, καθώς υποστήριξε ότι «βάσει του νόμου 4777, οι αστυνομικοί αυτοί θα μπουν μέσα από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2021», καθώς «θα πρέπει πρώτα να προσληφθούν να εκπαιδευτούν και μετά να μπουν». Πρόκειται για το πασίγνωστο νομοθέτημα της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ένα νομοσχέδιο που ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση και πλήθος πολιτών, φορέων και συλλογικοτήτων όταν ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2021.

Όπως μεταφέρει το ρεπορτάζ, οι επίσημες ανακοινώσεις ότι η αστυνομία θα μπει στα πανεπιστήμια από τον Απρίλιο, ανήκουν ήδη στο παρελθόν, ενώ θολό παραμένει το τοπίο και για το φθινόπωρο.

Τις καθυστερήσεις στον σχεδιασμό είχε αναδείξει και δημοσίευμα του αστυνομικού bloko.gr πίσω τον Απρίλιο: «αν και η εμφάνιση της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) ήταν προγραμματισμένη για τον Απρίλιο, φαίνεται ότι αναβάλλεται, καθώς “τα Πανεπιστήμια δεν έχουν -από την πλευρά τους- προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα ώστε να υποδεχθούν τους αστυνομικούς στα Ιδρύματα”».

Από τα επίσημα χείλη οι λόγοι που διαπιστώνεται αυτή η καθυστέρηση είναι διεκπεραιωτικοί και έχουν να κάνουν με καθυστερήσεις στην πρόσληψη των αστυνομικών, των ψυχολόγων, αλλά και «τυπικών διαδικασιών». Το δημοσίευμα μάλιστα, κάνει λόγο για «πάγωμα» της εφαρμογής του σχεδίου «προς το παρόν».

Επιπλέον, πανεπιστημιακές πηγές μεταφέρουν ότι επικράτησε η άποψη ότι «πρέπει να περιφρουρηθεί η ειρήνη στο εσωτερικό των ιδρυμάτων», βάζοντας στο κάδρο τα περίπου 20 με 25 χιλιάδες άτομα που θα βρεθούν εκτός πανεπιστημίου, αλλά και τα τμήματα που θα κλείσει το αρμόδιο υπουργείο.

Επί της ουσίας, το δημοσίευμα τονίζει ότι η αναβολή της εισαγωγής της αστυνομίας στα πανεπιστήμια αφορά την αποφυγή εκ της κυβερνήσεως των εντάσεων που θα δημιουργηθούν, λόγω των ίδιων της των νομοθετημάτων.

Ωστόσο, κανονικά θα λειτουργήσουν οι ομάδες φύλαξης των ΑΕΙ που θα υπάγονται στους πρυτάνεις, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες κινήσεις για την προμήθεια των συστημάτων επιτήρησης και φύλαξης των εισόδων και εξόδων.

Σημειώνεται ότι η αστυνομία σχεδιάζεται να εγκατασταθεί σε πρώτο χρόνο σε πέντε πανεπιστήμια (ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΑΠΘ, ΟΠΑ, Πανεπιστήμια Πατρών).

Μισόλογα από τον υφυπουργό Παιδείας

Ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, διέψευσε το δημοσίευμα τονίζοντας ότι «ο σχεδιασμός προχωράει κανονικά».

Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε η απάντηση του όσον αφορά το σκέλος της αστυνομίας. Σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, μίλησε εμμέσως για αναρμοδιότητα του όσον αφορά το κομμάτι της ΕΛ.ΑΣ και τις προσλήψεις: «Είναι κάτι που πρέπει να ερωτηθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».

Όσον αφορά το μετρό της κάρτας εισόδου για να μπαίνουν υπό έλεγχο οι φοιτητές, εκτίμησε ότι το μέτρο αυτό θα λειτουργήσει από το Νοέμβριο και μετά.

Μετά το ραδιοφωνικό διάλλειμα, ο Α. Συρίγος επανήλθε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ λέγοντας ότι διάβασε τελικά το δημοσίευμα της εφημερίδας.

«Δεν μου αρέσει να μιλάμε για αστυνομία στα πανεπιστήμια, αλλα δυστυχώς η πραγματικότητα των πανεπιστημίων μας το επιβάλλει» είπε στη συνέχεια. «Πιστεύω ότι σε 2,3,4 χρόνια οι συνθήκες θα μας επιτρέψουν να μην μιλάμε για κάτι τέτοιο».

Τελικά, παραδέχτηκε ότι «κάποιες καθυστερήσεις χρονικές μπορεί να υπάρχουν και υπάρχουν στον δικό μου τομέα, αλλά υπάρχουν αντικειμενικές αδυναμίες».

Ο Ά. Πορτοσάλτε ενημέρωσε μάλιστα τον υφυπουργού ότι «στο διάλειμα επικοινώνησε με μέλος της κυβέρνησης και του είπε πως “προχωρούμε κανονικά, αν όχι σε όλο το εύρος των 5 πανεπιστημίων, τουλάχιστον προχωράμε”».

Στο κλείσιμο, ο Α. Συρίγος με έωλο τρόπο έβαλε στο κάδρο την εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο τελικά.

Το δεύτερο ρεπορτάζ

Σημειώνεται ότι στην εφημερίδα «Τα Νέα» φιλοξενείται και δεύτερο ρεπορτάζ το οποίο αποκαλύπτει ότι παρότι η προκήρυξη για την πρόσληψη των 1.000 αστυνομικών ήταν σχεδόν έτοιμη πριν από το Πάσχα, δεν υπήρξε καμία περαιτέρω ενέργεια, ενώ στο κάδρο βάζει και την παραδοχή ότι το έργο θα αργήσει καθώς θα χρειαστεί 5μηνη εκπαίδευση των αστυνομικών. Έτσι, χαρακτηρίζει ως ανεδαφικό τον σχεδιασμό της παρουσίας της ΕΛ.ΑΣ εντός των πανεπιστημίων από την αρχή της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

Διαρροές της ΕΛ.ΑΣ πετάνε το μπαλάκι στους χειρισμού του υπουργείου Παιδείας και στην μη έγκαιρη δημιουργία υποδομών από πλευρά του.

Μάλιστα, δεν υλοποιήθηκε ούτε το σχέδιο που είχε δημοσιοποιηθεί μέσω διαρροών για πιλοτική τοποθέτηση 200 αστυνομικών στα πανεπιστήμια «αφού μεσολάβησαν τα επεισόδια στη Ν. Σμύρνη», μεταδίδει το δημοσίευμα.


Πηγή