Σταδιακά από τις αρχές του 2022, θα έχουν κλείσει τα προγράμματα «Γέφυρα», η περίοδος μηδενικών καταβολών για οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και οι δόσεις των επιστρεπτέων προκαταβολών. Υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί να καταβληθούν σταδιακά συνολικά χρέη από ιδιώτες και επιχειρήσεις, κοντά στα 35 με 40 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η «κάνουλα» των χρεών φαίνεται ότι ανοίγει από τις αρχές του 2022, καθώς οφειλές προς τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία θα είναι απαιτητές, ενώ μέχρι σήμερα παραμένουν παγωμένες -με εξαιρέσεις- λόγω πανδημίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», πρόκειται για οφειλές περίπου 35 με 40 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σταδιακά από τις αρχές του 2022, θα έχουν κλείσει τα προγράμματα «Γέφυρα», η περίοδος μηδενικών καταβολών για οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και οι δόσεις των επιστρεπτέων προκαταβολών.
Την ίδια ώρα, οι προσφυγές στον νόμο Κατσέλη εκτιμάται ότι θα έχουν εκδικαστεί, ενώ σε ισχύ βρίσκεται και ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τα χρέη με τις 240 δόσεις ή έως 480 δόσεις για χρέη προς τις τράπεζες. Ταυτόχρονα, στο τραπέζι βρίσκεται και η νέα ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών των 36 – 72 δόσεων για τα χρέη της πανδημίας και όσους επλήγησαν.
Σημειώνεται ότι από τον επόμενο μήνα σταματάει η περίοδος της επιδότησης των δόσεων των στεγαστικών δανείων μέσω του προγράμματος «Γέφυρα 1» κάτι που σημαίνει ότι ξεκινά η δικλίδα ασφαλείας με την αναγκαστική καταβολή των δόσεων χωρίς επιδότηση πια, για χρονικό διάστημα 6 έως 18 μηνών (όσοι επιδοτήθηκαν μέσω του «Γέφυρα» είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τη δόση για τους επόμενους 6 έως 18 μήνες ανάλογα με την κατηγορία του δανείου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση αναζητείται πίσω από το κράτος το συνολικό ποσό της επιδότησης που δόθηκε επί 9μηνο).
Στο παραπάνω πλαίσιο, εντάσσεται και η καταβολή μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 των δόσεων για ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος (φυσικών και νομικών προσώπων) της προηγούμενης χρονιάς, ενώ από τον Μάρτιο του 2022 (1 μήνα μετά) θα ξεκινήσει και η καταβολή του ΕΝΦΙΑ του 2022, ενώ νωρίτερα προγραμματίζεται να γίνει του χρόνου και η εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος. «Με αυτά τα δεδομένα, θα υπάρξουν μήνες μέσα στο 2022 που θα πρέπει να γίνονται τέσσερις ή και πέντε διαφορετικές καταβολές για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων», αναφέρει το δημοσίευμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου