«Εάν μια κατάσταση τείνει να χάσει τον έλεγχο, προφανώς και πρέπει να συναινέσουμε σε οποιαδήποτε τοπικά lockdown. Η ευθύνη είναι στις τοπικές κοινωνίες», επεσήμανε κυνικά ο υπουργός Τουρισμού, δηλώνοντας πως «δεν μπορώ να αποφύγω τα τοπικά lockdown, όταν η κατάσταση τα επιβάλλει». Υποστήριξε μάλιστα πως η χώρα δεν έχει πολλά εισαγόμενα κρούσματα, ρίχνοντας την ευθύνη για την αύξηση κρουσμάτων στις εσωτερικές μετακινήσεις και τα κορονοπάρτι , ενώ σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ για τις 14 Ιουλίου, παρατηρείται σημαντική διασπορά σε αρκετά ελληνικά νησιά, τα οποία είναι πόλος τουρισμού.
Την ευθύνη και πάλι στους πολίτες πετά η κυβέρνηση αναφορικά με τα χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού, με τον υπουργό Τουρισμού αυτή τη φορά να υποστηρίζει πως και σε αυτή την περίπτωση την ευθύνη έχουν οι τοπικές κοινωνίες. «Πρέπει να συναινέσουμε σε οποιαδήποτε τοπικά lockdown. Κι αυτό όμως σημαίνει ότι πρέπει και η ευθύνη στις τοπικές κοινωνίες να την λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν», υποστήριξε ο Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Καθώς πέραν της Χαλκιδικής, οι περισσότερες περιοχές υψηλής τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα είναι νησιωτικές, ο υπουργός δεν εξήγησε περαιτέρω τι ευθύνη μπορεί να έχουν οι τοπικές κοινωνίες που όλο το προηγούμενο διάστημα αναφέρουν και καταγγέλλουν ανύπαρκτες ενισχύσεις του συστήματος Υγείας. Αρκέστηκε να υποστηρίξει: «Εάν μια κατάσταση τείνει να χάσει τον έλεγχο, προφανώς και πρέπει να συναινέσουμε σε οποιαδήποτε τοπικά lockdown. Δεν είναι ευχάριστα. Δεν τα θέλουμε. Η ευθύνη είναι στις τοπικές κοινωνίες». «Δεν μπορώ να αποφύγω τα τοπικά lockdown, όταν η κατάσταση τα επιβάλλει», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Όπως τόνισε ο Χάρης Θεοχάρης, η τουριστική κίνηση είναι συνδεδεμένη με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας. «Αυτό το λαμβάνουν υπόψη όλες οι τουριστικές αγορές. Η ευθύνη μας, απέναντι στη ζωή μας, πρώτα από όλα αλλά και στον τουρισμό μας, είναι να τηρούμε τα μέτρα. Να εμβολιαστούμε όλοι ώστε και αυτό το κύμα της μετάλλαξης Δέλτα να περάσει, χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα στη χώρα μας», εξήγησε.
Σε ερώτηση για το αν θα πιάσουμε φέτος του στόχους που έχουμε θέσει στον τουρισμό, o υπουργός Τουρισμού απάντησε: «Οι οικονομικοί στόχοι φέτος είναι σε δεύτερη μοίρα. Πρώτα από όλα είναι η υγεία και η διασφάλιση της εικόνας της χώρας μας ως ένας ασφαλής προορισμός. Ως τώρα αυτό είναι ένα στοίχημα το οποίο κερδίζουμε. Δεν εφησυχάζουμε. Παρακολουθούμε την κατάσταση στα σύνορά μας». Και όπως διευκρίνισε: «Δεν έχουμε πολλά εισαγόμενα κρούσματα», καθώς «τα περισσότερα κρούσματα οφείλονται στις εσωτερικές μετακινήσεις και στα κορονοπάρτι που γίνονται σε διάφορες περιοχές», πετώντας το μπαλάκι των ευθυνών και πάλι στους -νέους- πολίτες.
Σημαντική διασπορά σε ελληνικά νησιά
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ για τις 14 Ιουλίου, παρατηρείται σημαντική διασπορά σε αρκετά ελληνικά νησιά, τα οποία είναι πόλος τουρισμού, τόσο για τουρίστες από το εξωτερικό, όσο και για το εσωτερικό.
Στην αύξηση των κρουσμάτων σε τουριστικές περιοχές, ανάμεσά τους στην Ελλάδα και την Κύπρο, αναφέρεται και η γερμανική Merkur και γράφει: «Οι αριθμοί των κρουσμάτων στην Ευρώπη αυξάνονται ξανά. Τώρα ο κορωνοΪός χτυπά ιδιαίτερα δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Στην κορυφή είναι προς το παρόν η Κύπρος με δείκτη 7 ημερών 673,2 βάσει δεδομένων από το Πανεπιστήμιο John Hopkins. Ως εκ τούτου το νησί κατατάχθηκε ως περιοχή υψηλών δεικτών. Η Ισπανία απειλείται και αυτή από την ίδια τύχη εάν ο δείκτης παραμείνει σταθερά πάνω από 200. Την περασμένη Παρασκευή ο δείκτης ήταν 199. Ωστόσο οι αριθμοί των κρουσμάτων αυξάνονται επίσης ραγδαία και στην Ελλάδα. Επειδή η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σχετίζεται προφανώς με τη νυχτερινή ζωή, από την Πέμπτη οι πελάτες επιτρέπεται μόνον να κάθονται, να μην στέκονται ούτε να χορεύουν, και τα καταστήματα δεν επιτρέπεται να είναι γεμάτα. Σε περίπτωση παραβίασης, θα υπάρχουν αυστηρές κυρώσεις από την αρχές. Ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, υπάρχει κίνδυνος πρόστιμου μεταξύ 2.000 και 5.000 ευρώ και απαγόρευση λειτουργίας επτά ημερών. Τη δεύτερη φορά το κατάστημα θα είναι κλειστό για δύο εβδομάδες, το πρόστιμο θα είναι 10.000 ευρώ. Την τρίτη φορά μπορεί να ανακληθεί η άδεια. Επιπλέον, οι κυρώσεις θα μπορούσαν να επιβληθούν αναδρομικά, για παράδειγμα αν οι φωτογραφίες και τα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποδεικνύουν παραβιάσεις, δήλωσε ο Χαρδαλιάς»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου