Για τέταρτη πλέον μέρα ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στην περιοχή των Βιλίων, η οποία εκτός των άλλων έχει καταστρέψει ή έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές και σε σπίτια, στο τόξο Οινόη, Καραούλι, Άγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, ΤΙΤΑΝ, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν σκληρή μάχη τη νύχτα και το πρωί για να μην μπουν οι φλόγες στους οικισμούς. Ωστόσο, η πυρκαγιά στο πέρασμα της έκαψε σπίτια και αποθήκες, που ήταν σε απόσταση από τους οικισμούς και μέσα στο δάσος, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει καταγραφή, κάτι που θα γίνει αφού ελεγχθεί η φωτιά.
Έκκληση για εναέρια μέσα
Μιλώντας στο OPEN, o αντιδήμαρχος Μεγαρέων, Κώστας Φυλακτός, είπε ότι η φωτιά κατεβαίνει προς την περιοχή των Μεγάρων και απεύθυνε έκκληση για εναέρια μέσα. «Δεν υπάρχουν εναέρια μέσα, ένα ελικόπτερο είδα πριν μισή ώρα» είπε προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε καθόλου αέρα. Άπνοια έχουμε». «Μας έχουν αφήσει έρμαια» δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Εδώ γίνεται καταστροφή. Η ανικανότητα στο μεγαλείο της. Τίποτα άλλο δεν έχω να σας πω. Εδώ δεν δικαιολογείται τρεις μέρες να ‘ρθει η φωτιά εδώ να μας κάψει. Δεν έχω τίποτα άλλο να σας πω, μόνο πέστε όποιος μπορεί να βοηθήσει, γεια σας» ανέφερε χθες μιλώντας στο Open ο πρόεδρος της κοινότητας Βιλίων, Κώστας Μακρυνόρης.
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: Η «έκρηξη» της πυρκαγιάς στα Βίλια
«Ακραία συμπεριφορά πυρός εμφάνισε την Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021 η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021 στην περιοχή των Βιλίων, στη δυτική Αττική. Αιτία για αυτό αποτέλεσε η μεταβολή των ατμοσφαιρικών συνθηκών, η οποία σε συνδυασμό με την πλούσια και ξηρή καύσιμη ύλη οδήγησαν τελικά στη μεταβολή των διεργασιών που καθοδηγούν την εξάπλωση των πύρινων μετώπων», σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Όπως αναλύεται σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο meteo.gr, «η πυρκαγιά στα Βίλια αρχικά εξαπλώθηκε (Δευτέρα 16.08 και Τρίτη 17.08) καθοδηγούμενη από το συνοπτικό άνεμο που έπνεε στην περιοχή (wind-driven πυρκαγιά). Κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 18 Αυγούστου 2021, η επικράτηση ασθενέστερων ανέμων και αστάθειας στην ατμόσφαιρα βοήθησε ώστε η πυρκαγιά να αναπτύξει ισχυρή επαγωγική στήλη (ισχυρά ανοδικά ρεύματα εξαιτίας της πολύ ισχυρής θέρμανσης του αέρα από την καύση της καύσιμης ύλης), οδηγώντας τελικά στην εμφάνιση πυροσωρείτη».
«Κατά τον τρόπο αυτό, η αρχικά καθοδηγούμενη από τον άνεμο (wind-driven) πυρκαγιά κατέστη “αυτοκαθοδηγούμενη” (plume-driven), όπως αντίστοιχα συνέβη κατά διαστήματα στις καταστροφικές πυρκαγιές του προηγούμενου διαστήματος σε Βαρυμπόμπη, Εύβοια, Ηλεία, Λακωνία, και Μεσσηνία» καταλήγει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου