Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι ὅμως δὲν πίστεψα
Ὅρους ἀντέστρεψα
Εἶμαι ὁ Ἕλληνας ποὺ πολεμᾶ
Εἶπαν πὼς χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Ἔμεινα μόνος μου κι ὅμως ἐπέζησα
Ἔζησα στὴ φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στὴ φωτιά (Eurovision 1995)

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024

Ο χρησμός της Πυθίας που επαληθεύεται σήμερα


Αρκετούς αιώνες πριν, στα χρόνια της Αρχαίας Ελλάδας, η Πυθία ήταν ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα που κάθε μεγάλη προσωπικότητας της εποχής συμβουλευόταν για τις κινήσεις της.

Ακόμα και ο Μέγας Αλέξανδρος πριν από την εκστρατεία του ζήτησε να ακούσει τους χρησμούς της. Είναι γνωστό, ότι οι προφητείες της είχαν πάντα διπλή σημασία, όμως εξίσου γνωστό είναι σύμφωνα με τα αρχαία κείμενα, ότι επαληθεύονταν.

Φαίνεται όμως ότι η Πυθία έκανε έναν χρησμό, ο οποίος αποδείχτηκε πιο διαχρονικός από ποτέ, μιας και επαληθεύεται ακόμα και σήμερα. Ποια ήταν όμως η συγκεκριμένη προφητεία για την οποία γίνεται λόγος σε ολόκληρο το ελληνικό internet;

Γυρνώντας πίσω, στις αρχές του 2ου προχριστιανικού αιώνα, ο στρατηγός Φιλοποίμην αντιλήφθηκε την προσπάθεια εμπλοκής του Ρωμαίου υπάτου Φλαμινίκου στα τότε ελληνικά ζητήματα, γεγονός που προμηνύει τους μπελάδες που επρόκειτο να μπλέξουν οι Έλληνες. Θέλοντας λοιπόν να δει τι θα συμβεί με το μέλλον της χώρας και αν μπορεί να βοηθήσει, ο Φιλοποίμην επισκέφθηκε το Μαντείο των Δελφών και ζήτησε από την Πυθία να του πει τι βλέπει για την κατάσταση.

Η ιστορική μάντισσα τότε, του έδωσε τον χρησμό που μετά από 22 αιώνες μοιάζει πιο επίκαιρος από ποτέ και που σύμφωνα με τον οποίον Ασκός κλυδωνιζόμενος μηδέποτε βυθιζόμενος. Ουσιαστικά, η Ελλάδα παρομοιάζεται με φουσκωμένο ασκό που παρά τις φουρτούνες που περνάει πάνω από την θάλασσα, μπορεί να δυσκολεύεται πολύ, όμως δεν βυθίζεται ποτέ.

Μετά από αυτόν τον χρησμό, οι Ρωμαίοι τελικά ήρθαν στην Ελλάδα, όμως όσο και αν προσπάθησαν να την κατακτήσουν, δεν τα κατάφεραν. Το ίδιο και οι Άβαροι, οι Φράγκοι και οι Τούρκοι. Αλλά και στην μετέπειτα ιστορία, οι Άραβες, οι Γερμανοί, οι Σύμμαχοι και οι Γερμανοί ξανά. Όμοια ήρθαν άλλοι δυνάστες, όπως τα δάνεια, οι χρεοκοπίες, τα μνημόνια. Παρόλα αυτά, η Ελλάδα ακόμα παλεύει και καταφέρνει να σταθεί στα πόδια της, σαν ένας ασκός πάνω από τα φουρτουνιασμένα κύματα της θάλασσας.


                                     Πηγή


               Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ