Πριγκίπισσα της Ουαλίας και μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας ως η πρώτη σύζυγος του Καρόλου, πρώτου διαδόχου του βρετανικού θρόνου.
Η αγγλίδα πριγκίπισσα Νταϊάνα (Πριγκίπισσα της Ουαλίας από το 1981 έως το 1996) υπήρξε μια εμβληματική προσωπικότητα της τελευταίας εικοσαετίας του 20ου αιώνα. Αποτελούσε την επιτομή της γυναικείας ομορφιάς και αίγλης, ενώ ταυτόχρονα θαυμαζόταν για το πρωτοποριακό φιλανθρωπικό της έργο, ειδικότερα για ασθενείς με AIDS και την υποστήριξη της εκστρατείας για την απαγόρευση των ναρκών κατά προσωπικού.
Παντρεύτηκε τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου πρίγκιπα Κάρολο το 1981 κι έλαβε τον τίτλο της Πριγκίπισσας της Ουαλίας. Με τον Κάρολο, πριν από το διαζύγιό τους απέκτησαν δύο παιδιά, τον πρίγκιπα Γουίλιαμ και τον πρίγκιπα Χάρι, 2ο και 3ο στη σειρά διαδοχής του βρετανικού θρόνου αντίστοιχα. Ο αδόκητος θάνατός της, που δημιούργησε δεκάδες θεωρίες συνωμοσίας, εκτόξευσε ακόμη περισσότερο τη φήμη της, η οποία διατηρείται ζωντανή μέχρι σήμερα.
Η γέννηση και τα παιδικά της χρόνια
Η Νταϊάνα Φράνσις Σπένσερ (Diana Frances Spencer) γεννήθηκε την 1η Ιουλίου 1961 στο Σάντριγχαμ της Αγγλίας, σε μία αριστοκρατική οικογένεια με συγγενικούς δεσμούς με τη βασιλική οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας.
Ήταν το τέταρτο από τα πέντε παιδιά του Έντουαρντ Σπένσερ, υποκόμη του Άλθορπ και άμεσου απογόνου του Καρόλου Β' (1630-1685) και της αμερικανικής καταγωγής Φράνσις υποκόμισσας του Άλθορπ, η οποία είχε μακρινή συγγένεια με συνονόματη μητέρα της βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Οι γονείς της χώρισαν, όταν η Νταϊάνα ήταν μικρή και ο πατέρας της κέρδισε την επιμέλεια των παιδιών του, ύστερα από σκληρή δικαστική μάχη.Η Νταϊάνα φοίτησε σε δημόσιο σχολείο και διακρίθηκε για τις αθλητικές της επιδόσεις, ιδιαίτερα στην κολύμβηση. Φιλοδοξούσε να γίνει μπαλαρίνα, αλλά θεωρήθηκε πολύ ψηλή. Δεν ακολούθησε πανεπιστημιακές σπουδές, επειδή ήταν μέτρια μαθήματα, σύμφωνα με τους βιογράφους της. Μετά το σχολείο εργάστηκε ως νταντά, μαγείρισσα μερικής απασχόλησης και βοηθός διδασκαλίας σε νηπιαγωγείο του Λονδίνου.
Η γνωριμία και ο γάμος με τον πρίγκιπα Κάρολο
Η Νταϊάνα συνάντησε για πρώτη φορά τον μελλοντικό της σύζυγο το 1977, όταν ήταν 16 ετών και ο Κάρολος έβγαινε με τη μεγαλύτερη αδελφή της. Το 1980 εμβάθυναν την σχέση τους κατά τη διάρκεια ενός αγώνα πόλο και ο Κάρολος την προσκάλεσε στο βασιλικό γιοτ «Μπριτάνια».
Στη συνέχεια, την κάλεσε στο ανάκτορο του Μπάλμοραλ για να γνωρίσει τη μητέρα του βασίλισσα Ελισάβετ. Η βασίλισσα και ο δούκας του Εδιμβούργου Φίλιππος θεώρησαν ότι η Νταϊάνα ήταν κατάλληλη σύζυγος για τον γιο τους και μελλοντικό βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου κι έδωσαν την έγκρισή τους.
Στις 29 Ιουλίου 1981, η Νταϊάνα και ο Κάρολος παντρεύτηκαν στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο. Περίπου 600.000 άνθρωποι παρατάχθηκαν στους δρόμους του Λονδίνου για να επευφημήσουν το πριγκιπικό ζεύγος και δισεκατομμύρια παρακολούθησαν τη γαμήλια τελετή μέσα από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες. Θεωρήθηκε ως ένας «παραμυθένιος γάμος» και το κοινό σύντομα ενθουσιάστηκε με την αθωότητα και την ομορφιά της νεαρής πριγκίπισσας.Κατά τη διάρκεια του γάμου τους απέκτησαν δύο γιους, τον πρίγκιπα Γουίλιαμ και τον πρίγκιπα Χάρι. Η Νταϊάνα ήταν μία αφοσιωμένη μητέρα και προσπαθούσε να μεγαλώσει τα παιδιά της ώστε να σέβονται τη διαφορετικότητα και τις προκλήσεις του ρόλου για τους οποίους ήταν προορισμένοι. Ήθελε να έχουν εμπειρίες ζωής και συχνά αντιστεκόταν στο αυστηρό τυπικό της βασιλικής οικογένειας.
Το διαζύγιο Νταϊάνας – Καρόλου
Ωστόσο, στα μέσα της δεκαετίας του 1980 άρχισαν να εμφανίζονται προβλήματα στη σχέση της με τον Κάρολο και υπό την πίεση της μεγάλης δημοσιότητας, ο γάμος της διαλύθηκε και οδηγήθηκε σε διαζύγιο το 1992.
Η Νταϊάνα ανέφερε αργότερα σε συνεντεύξεις της ότι σχεδόν αμέσως μόλις παντρεύτηκε, ο Κάρολος διατηρούσε σχέση με την Καμίλα Πάρκερ-Μπόουλς και ήταν δύσκολο να κρατήσει ένας γάμος με τρία άτομα. Είπε επίσης ότι ο Κάρολος την παντρεύτηκε μόνο υπό την πίεση του πατέρα του Φίλιππου.Μη αντέχοντας την απιστία του Καρόλου, άρχισε να έχει διάφορες ερωτικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένου του λοχαγού Τζέιμς Χιούιτ, τον οποίο κυριολεκτικά λάτρευε. Οι συναισθηματικές διαταραχές του γάμου και του χωρισμού της προκάλεσαν στη Νταϊάνα ήταν διάφορα προβλήματα υγείας, όπως βουλιμία και κατάθλιψη.
Το επίσημο διαζύγιό της ανακοινώθηκε στις 28 Αυγούστου 1996 και συνοδεύτηκε από εφ’ άπαξ διατροφή 30 εκατομμυρίων δολαρίων και άνευ όρων επικοινωνία με τα δύο παιδιά της. Δεν έφερε πλέον τον τίτλο της «Πριγκίπισσας της Ουαλίας», αλλά μπορούσε να αποκαλείται «Πριγκίπισσα». Σε συνέντευξη στο BBC τον Νοέμβριο του 1995 είπε ότι προτιμούσε να την αποκαλούν «Βασίλισσα στις καρδιές των ανθρώπων».
Το φιλανθρωπικό της έργο
Ως πριγκίπισσα της Ουαλίας, η Νταϊάνα συμμετείχε σε διάφορες επίσημες τελετές, όπως στα εγκαίνια νοσοκομείων. Αυτό της έδωσε την ευκαιρία να εμπλακεί σε διάφορα φιλανθρωπικά έργα και ν’ αναδείξει το επικοινωνιακό της χάρισμα και την άμεση επαφή της με τους απλούς ανθρώπους.
Το 1987 η πριγκίπισσα Νταϊάνα ήταν μία από τις πρώτες διασημότητες που φωτογραφήθηκαν με ασθενείς του AIDS, συμβάλλοντας στην αλλαγή της στάσης του κόσμου απέναντι στη «μάστιγα του αιώνα». Εκείνη την εποχή, πολλοί πίστευαν ότι μπορούσε να κολλήσει κάποιος AIDS μόνο με μια απλή επαφή. Τον Ιούνιο του 1998 διέθεσε 79 από τα φορέματά της στον οίκο δημοπρασιών Christie's στη Νέα Υόρκη, συγκεντρώνοντας το ποσό των 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο διέθεσε σε οργανώσεις για την καταπολέμηση του AIDS και το καρκίνου.
Συμμετείχε επίσης στη διεθνή καμπάνια για την κατάργηση των ναρκών κατά προσωπικού και τον Ιανουάριο του 1997 επισκέφτηκε ναρκοπέδια στην Αγκόλα για να επιθεωρήσει την εκκαθάρισή τους. Η προσωπική της υποστήριξή λέγεται ότι ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για την ενθάρρυνση της Βρετανίας και στη συνέχεια άλλων χωρών να υποστηρίξουν τη Συνθήκη της Οτάβας για την απαγόρευση της χρήσης των ναρκών κατά προσωπικού. Όταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ εισηγήθηκε το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή των Κοινοτήτων το 1998 αναφέρθηκε ονομαστικά στη συμβολή της πριγκίπισσας Νταϊάνας.Λίγο πριν από το θάνατό της, στις 18 Ιουνίου 1999, η πριγκίπισσα Νταϊάνα συναντήθηκε με τη Μητέρα Τερέζα, καθώς οι δυο γυναίκες αλληλοθαυμάζονταν. Η Μητέρα Τερέζα πάντα έλεγε: «Η Νταϊάνα είναι η κόρη μου». Με απόλυτη ταπεινοφροσύνη, η Νταϊάνα απάντησε: «Είμαι μια πολύ, πολύ μικρή Μητέρα Τερέζα».
Παρά την αδιάκριτη εισβολή του Τύπου στην ιδιωτική της ζωή, η Νταϊάνα παρέμεινε πολύ δημοφιλής επειδή οι άνθρωποι μπορούσαν να ταυτιστούν μαζί της. Η ενασχόλησή της με έργα φιλανθρωπίας έδινε την εντύπωση ενός νέου τύπου μέλους της βασιλικής οικογένειας, που δεν ήταν τόσο απόμακρο από τον απλό άνθρωπο. Εξού και η ρήση του τότε βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, ο οποίος την αποκάλεσε «Πριγκίπισσα του Λαού».
Ο θάνατός της
Η Νταϊάνα πέθανε στις 31 Αυγούστου 1997, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα μαζί με τον εραστή της Ντόντι Αλ Φαγιέντ στο Παρίσι. Λέγεται ότι τους κυνηγούσαν παπαράτσι τη στιγμή που συνέβη το θανατηφόρο δυστύχημα στη σήραγγα Ποντ ντε λ’ Αλμά του Σηκουάνα. Οι ανακριτικές αρχές συμπέραναν ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου Ανρί Πολ, που επίσης έχασε τη ζωή του, βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ. Τα αναπάντητα ερωτήματα για τις συνθήκες του δυστυχήματος εξάπτουν μέχρι σήμερα την φαντασία των συνωμοσιολόγων.Ο θάνατος της «Πριγκίπισσας του Λαού» είχε βαθύ αντίκτυπο στο βρετανικό κοινό, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο και οδήγησε σε μία άνευ προηγουμένου έκρηξη συμπάθειας και θλίψης. Πάνω από ένα εκατομμύριο μπουκέτα λουλούδια κατατέθηκαν στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
Την κηδεία της στις 5 Σεπτεμβρίου 1997 στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ παρακολούθησαν αμέτρητα εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο μέσω της τηλεόρασης. Εν είδει επικηδείου, ο Έλτον Τζον έπαιξε στο πιάνο μία διασκευή του τραγουδιού του «Candle in the Wind», το οποίο έκτοτε φέρει τον τίτλο «Candle in the Wind 1997». Η Νταϊάνα τάφηκε σ’ ένα νησί μέσα στο οικογενειακό κτήμα του Άλθορπ.
Πηγή: https://www.sansimera.gr/biographies/2976
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου