Νέα στοιχεία αναδύονται σχετικά με το παρόν, αλλά και το παρελθόν της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Κρήτη για την οποία έχει διαταχθεί εισαγγελική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα, μεταξύ αυτών η ανθρωποκτονία με δόλο, δια παράλειψης και κατά συρροή. Στα χέρια των αρχών φαίνεται πως βρίσκεται νέο αίτημα εκταφής ηλικιωμένου, ενώ έχει ανασυρθεί από το αρχείο η κατάθεση συζύγου ενός ακόμη ηλικιωμένου, κατά του τότε Νομάρχη Χανίων, μετά τη διαμονή του ηλικιωμένου στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας το 2009. Παράλληλα, πρώην εργαζόμενη της μονάδας καταγγέλλει τα όσα ανήκουστα διαδραματίζονταν εντός της μονάδας με θύματα τους ηλικιωμένους «φιλοξενούμενους» κατά τη διάρκεια των επτά μηνών που εργαζόταν εκεί, ενώ η ΕΡΤ Χανίων και το flashnews.gr φέρνουν στο φως της δημοσιότητας έγγραφα που αποδεικνύουν την παράνομη λειτουργία της μονάδας και την μη συμμόρφωσή της με αποφάσεις των αρχών από το 2010 έως το 2015.  Την ίδια ώρα, καταγγελίες για παράνομη λειτουργία οίκου ευγηρίας σε ένα σπίτι ηλικιωμένων εξετάζει η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κέρκυρας, με τους ιδιοκτήτες του σπιτιού να παρουσιάζουν ως μακρινούς συγγενείς τους πέντε ηλικιωμένους που εντοπίστηκαν στο σπίτι τους.

Αίτημα εκταφής ενός ακόμη ηλικιωμένου που διέμενε στον οίκο ευγηρίας εξετάζεται από τις ανακριτικές αρχές, στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που επικαλείται η ΕΡΤ Χανίων, το αίτημα φαίνεται πως δεν θα γίνει αποδεκτό ακόμη και αν κατατεθεί, καθώς δεν μπορεί να διαπιστωθεί εάν ο ηλικιωμένος υπέστη όντως ανακοπή καρδιάς.

Ωστόσο, στο πλαίσιο της περαιτέρω διερεύνησης των συνθηκών που επικρατούσαν στον οίκο ευγηρίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα του flashnews.gr, εξετάζεται εκ νέου μία καταγγελία που κατατέθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2010 κατά του Νομάρχη Χανίων, εκ μέρους συζύγου ενός ηλικιωμένου που παρέμεινε για ένα διάστημα στη μονάδα κατά το 2009. Στην κατάθεση αναφέρεται πως στις  9 Αυγούστου του 2009 χρειάστηκε να μεταφέρει προσωρινά τον σύζυγό της στη συγκεκριμένη δομή και υπογραμμίζει ότι έπασχε από Αλτσχάϊμερ, χωρίς ωστόσο να έχει παρουσιάσει κανένα άλλο οργανικό πρόβλημα.  «Όταν ξαναπήγα στο ίδρυμα, τον βρήκα να ψήνεται στον πυρετό και ήταν σε κώμα. Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Χανίων σε κωματώδη κατάσταση στις 21/08/09, τελείως αφυδατωμένος και σκελετωμένος, πληγιασμένος και τρυπημένος. Μου είπαν ότι ήταν πολύ βαριά και ότι είχε πνευμονική λοίμωξη. Ο σύζυγός μου πέθανε στις 26/09/10, αφού τον είχα μεταφέρει σε ιδιωτική κλινική» είχε καταγγελθεί τότε.

Ο λόγος, που τον πήγα ήταν ότι βρίσκονταν σε υπερένταση και, όπως λεγόταν, υπήρχε ένας πολύ καλός νευρολόγος. Ήταν Κυριακή απόγευμα και δεν υπήρχε κάποιος γιατρός εκεί. Τη Δευτέρα το πρωί μου τηλεφώνησε η ιδιοκτήτρια του ιδρύματος και μου είπε ότι ο σύζυγός μου ήταν ανήσυχος τη νύχτα και ότι έπρεπε να του ρίξουν τις δυνάμεις του για να τον κρατήσουν για όσο χρειαζόταν. Κοίταξα το ρολόι μου και είδα, ότι ήταν πολύ πρωί . Δεν θυμάμαι ακριβώς την ώρα. Αναρωτήθηκα πότε πρόλαβε να τον δει ο γιατρός. Σηκώθηκα αμέσως, πήρα ένα ταξί και πήγα στο ίδρυμα. Σηκώθηκα αμέσως, πήρα ένα ΤΑΧΙ και πήγα στο ίδρυμα. Τον βρήκα ναρκωμένο. Όταν ρώτησα την ιδιοκτήτρια εάν τον είχε δει γιατρός, μου απάντησε: “Ε, βέβαια, του κεφαλιού μας κάνουμε;”. Μου δήλωσε ότι ο σύζυγός μου είχε και ψυχολογικά προβλήματα. Μέχρι το μεσημέρι, ο σύζυγός μου δεν είχε ξυπνήσει. Στις 11/08/09 ξαναπήγα στο ίδρυμα. Ο σύζυγός μου δεν κοιμόταν, αλλά σηκώθηκε τρεκλίζοντας, Και τις επόμενες δύο ημέρες που πήγα ο σύζυγός μου ήταν στην ίδια κατάσταση. Γιατρό μέχρι τότε δεν είδα. Σε συνέχεια έπεσε σε κώμα από τις 13/08 περίπου. Τότε ήρθε ένας γιατρός, τον ρώτησα αφού πήγα στο γραφείο του ποια ήταν η κατάσταση του συζύγου μου. Με ρώτησε εάν είχε ψυχολογικά προβλήματα. Μου είπε να κάνω υπομονή τρεις ημέρες και ότι θα ήταν τελείως καλά. Όταν ξαναπήγα στο ίδρυμα, τον βρήκα να ψήνεται στον πυρετό και ήταν σε κώμα. Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Χανίων σε κωματώδη κατάσταση στις 21/08/09, τελείως αφυδατωμένος και σκελετωμένος, πληγιασμένος και τρυπημένος. Μου είπαν ότι ήταν πολύ βαριά και ότι είχε πνευμονική λοίμωξη. Ο σύζυγός μου πέθανε στις 26/09/10, αφού τον είχα μεταφέρει σε ιδιωτική κλινική. Στο ίδρυμα γιατρός -νευρολόγος / ψυχίατρος ήταν ο κ. Μ.

Ένα ακόμη ένα περιστατικό, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας αποκαλύπτει ότι ηλικιωμένος που διέμενε στην εν λόγω μονάδα, και οδηγήθηκε κατόπιν επιμονής της κόρης του στο νοσοκομείο, έπασχε από υποστατική πνευμονία, διάγνωση που βρισκόταν σε πλήρη ανακολουθία με τα όσα αναγράφονταν στο παραπεμπτικό που υπέγραφε ο νοσηλευτής της δομής. Ειδικότερα, αν και στο παραπεμπτικό φαίνεται πως ο ηλικιωμένος ήταν απύρετος (36.1), και είχε πλήρη αναπνευστική επάρκεια (97%), κατά τη μεταφορά του ηλικιωμένου στο νοσοκομείο, ο διασώστης διαπίστωσε ότι ο άνθρωπος είχε υψηλό πυρετό και του χορήγησε οξυγόνο, καθώς ήταν πολύ χαμηλό. Όπως αναφέρεται στο εξιτήριο που πήρε ο ηλικιωμένος 25 ημέρες αργότερα, ο άνθρωπος που διακομίστηκε από την συγκεκριμένη δομή «λόγω πτώσης επιπέδου επικοινωνίας από ωρών», διαπιστώθηκε ότι είναι εμπύρετος με 41ο με ρίγος και συνοδό υποξυγοναιμία, ενώ στην διάγνωση αναφέρεται ότι είχε προσβληθεί από υποστατική πνευμονία.

 

Μαρτυρία πρώην εργαζόμενης για ανύπαρκτους έλεγχους, καθήλωση και εκβιασμούς της διοίκησης

Για τις ανατριχιαστικές συνθήκες και τους ανύπαρκτους ελέγχους μίλησε μεταξύ άλλων στην ΕΡΤ Χανίων πρώην εργαζόμενη της μονάδας. «Τους ελέγχους τους ξέραμε από πριν. Μας ενημερώνανε εμάς, μας έλεγαν “μεθαύριο θα ‘ρθει το υγειονομικό”, την τάδε του μήνα έχουμε ραντεβού με αυτούς. Είναι ανύπαρκτοι οι έλεγχοι, για το θεαθήναι. Όταν ερχόταν στη δομή ο έλεγχος, ήταν ετοιμασμένη η δομή, καθαρή,  για το θεαθήναι. Και με το που έφευγε ο έλεγχος ξαναμπαίναν τα αντισηπτικά μέσα στα ντουλάπια, ξαναμπαίναν τα κρεμοσάπουνα και τα χαρτιά υγείας στις αποθήκες και πάλι η δομή ήταν με ελλείψεις. Δεν είχαμε pampers, υποσέντονα, οι άνθρωποι ήταν κατάκοιτοι για ώρες με τις ακαθαρσίες τους, χωρίς να προλαβαίνουμε να τις αλλάξουμε, γιατί μιλάμε για 60 τρόφιμους και οι νοσηλευτές ήμασταν τρεις» ανέφερε η εργαζόμενη. Αξίζει να σημειωθεί πως στην άδεια της δομής, όπως επεσήμανε η δημοσιογράφος αναγράφεται πως προορίζεται για φιλοξενία 47 ατόμων.

Σχετικά με τους ηλικιωμένους που διέμεναν στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας ανέφερε πως «γινόταν διαλογή» και διευκρίνισε ότι «Μπορούσαν να διαλέξουν ποιον θα πάρουν. Αν ήταν κάποιος δύστροπος ή κάποιος χωρίς πολύ καλά λεφτά, το μαθαίνανε και μας έλεγαν “όχι αυτός, δεν τον θέλουμε, ο επόμενος”. Δεν θέλανε ανθρώπους που μιλάνε πολύ, που οι συγγενείς τους ήταν περίεργοι και ρωτούσαν πολύ, δεν τους θέλανε. Προσπαθούσαν να τους βγάλουν έξω από όλο το σύστημα». Σημείωσε πως η διοίκηση υποχρέωνε τους εργαζόμενους να λένε ψέματα στους συγγενείς που εξέφραζαν απορίες και παράπονα και τόνισε ότι λόγω της διακοπής των επισκεπτηρίων που επιβλήθηκε μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η κακοποίηση των ηλικιωμένων γιγαντώθηκε. Επεσήμανε ωστόσο ότι «όλοι ξέρανε, γιατί όλοι έβλεπαν τα σκελετωμένα σώματά τους. Δεν τους πλένανε ποτέ, ξυπνούσαν οι άνθρωποι και ζητούσαν λίγο νερό στο πρόσωπό τους. Μπορούσες να μυρίσεις το δέρμα τους από μακριά Ούτε τα δόντια τους πλένανε, ούτε τίποτα, χανόντουσαν μασέλες, τις αφήνανε όπου να ‘ναι».

«Στους επτά μήνες που ήμουν εκεί, κανέναν περιπατητικό δεν είδα να βγαίνει και να περπατάει στους διαδρόμους. Δεν τους θέλανε κιόλας να περπατάνε “μέσα στα πόδια τους” όπως έλεγαν. Λέγανε στους συγγενείς ότι υπάρχει εργοθεραπευτής, φυσικοθεραπευτής, ψυχίατρος. Ποτέ δεν είδαμε. Ήταν μία κοπέλα που την πήραν στο τέλος, η οποία ερχόταν βαριά δύο φορές την εβδομάδα για 40 λεπτά. Δεν υπήρχε γιατρός, ερχόταν κάθε Τρίτη και Πέμπτη, για 40 λεπτά, το πολύ μία ώρα, με το ρολόι. Ποτέ δεν πλησίαζε ασθενείς» κατήγγειλε η πρώην εργαζόμενη, αναφέροντας πως η ίδια προσπαθούσε να παρακινήσει τους ηλικιωμένους να ζητήσουν να μιλήσουν με τον γιατρό.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει η ίδια, τα στηρίγματα που υπήρχαν δεξιά και αριστερά από τις ράμπες στον χώρο της μονάδας, φαίνεται πως χρησιμοποιούνταν για άπλωμα ρούχων και καθήλωση των ηλικιωμένων. «Στο υπόγειο υπήρχαν ράντζα στα πλυσταριά, στα πλυντήρια όπου κοιμόντουσαν οι τρόφιμοι γιατί δεν χωρούσαν όλοι στις κλίνες. Με πολύ θόρυβο, με πολλή υγρασία, γιατί στις ράμπες που προορίζονταν για τα περιπατητικά άτομα άπλωναν τα ρούχα, τις πετσέτες, τα σεντόνια για να στεγνώσουν. Και η άλλη χρησιμότητα των ραμπών ήταν να δένουν τα καρότσια πάνω στις ράμπες, για να μην κυκλοφορεί ούτε καρότσι. Όπως έχει τις χειρολαβές το αμαξίδιο, βάζανε τις χειρολαβές πάνω στη ράμπα και το δένανε, μαζί με τον άνθρωπο που καθόταν επάνω. Και έβλεπες ανθρώπους να είναι σαν αγρίμια που προσπαθούν να φύγουν. Έκαναν συνεχώς επαναλαμβανόμενες κινήσεις οι άνθρωποι, προσπαθούσαν να απεγκλωβιστούν από τις ράμπες. Οι άνθρωποι αυτοδαγκώνονταν, τραβούσαν τα μαλλιά τους, θέλανε να βγούνε στην αυλή και δεν τους αφήνανε, ζητούσαν τα πράγματα των συγγενών τους και δεν τους τα δίνανε. Ερχόντουσαν οι άνθρωποι, δεν μπορούσαν να αναγνωρίσουν τα παιδιά τους και ξαφνικά η διευθύντρια μιλούσε για άνοια. Όταν χαπακώνεις κάποιον, αυτό δεν είναι άνοια. Οι ηλικιωμένοι ήταν όλοι στον κόσμο τους χαπακωμένοι, δεν μιλούσαν δεν έκαναν τίποτα»

Για «χιτλερικό νόμο» μίλησε επίσης η πρώην εργαζόμενη σημειώνοντας ότι «ξέρω πως υπάρχουν άνθρωποι που έχουν καταθέσει στην αστυνομία και τους παίρνουν τηλέφωνο και τους εκβιάζουν να πάνε υπέρ τους. Υπάρχουν και άνθρωποι που τους εκβιάζει η διοίκηση επειδή πιστεύουν ότι το γηροκομείο φρόντιζε τους συγγενείς τους και τους λένε “εγώ φρόντιζα τη μαμά σου και τον μπαμπά σου, μου το οφείλεις, έλα να καταθέσεις”». Σχετικά με το ζήτημα της μετάβασης περιουσίας και της εκμετάλλευσης των χρημάτων των ηλικιωμένων, δήλωσε πως «όταν καλείσαι να δουλέψεις δεν μπορείς να βάλεις στο μυαλό σου περιουσίες και τέτοια, μέχρι και Εκκλησία ακούστηκε. Εγώ καταθέτω αυτά που έχω δει. Βλέπαμε αστυνομικούς να μπαίνουν και να βγαίνουν, και οι άνθρωποι χωρίς να ξέρουν τι υπογράφουν, υπογράφανε. Έχω δει αστυνομικό να παίρνει λιωμένο άνθρωπο χαπακωμένο, και μερικές φορές τους βοηθούσαν και με τα χέρια τους, γιατι ήταν ασήκωτα. Τους παίρνανε τα χέρια τους και τους βοηθούσαν να υπογράφουν.»

«Δεν έχω άποψη γιατί η συχνότητα που επισκεπτόμουν το χώρο δεν μου έδινε τη δυνατότητα να έχω γνώμη» ισχυρίζεται ο ψυχίατρος

Ο ψυχίατρος της μονάδας, που εξακολουθεί να εργάζεται ως εξωτερικός συνεργάτης, ισχυρίστηκε δεν υπήρξε ποτέ υπερδοσολογία, λανθασμένη φαρμακευτική αγωγή και παρενέργειες τέτοιες ικανές να οδηγήσουν στο θάνατο τρόφιμους και ανέφερε πως «είναι ψευδέστατο να λέγεται ότι ασθενείς πέθαναν από υπερδοσολογία σε ψυχοφάρμακα». Σε επικοινωνία με το flashnews.gr υποστήριξε πως «δεν έχω να φοβηθώ απολύτως τίποτα. Οι ιατρικές μου πράξεις είναι καταγεγραμμένες παντού και σημείωσε πως «αν συνταγογράφησα κάποιες φορές φάρμακα αυτής της κατηγορίας (stedon) ήταν, είτε γιατί τα έπαιρναν από πριν, είτε γιατί τους χορηγήθηκαν, αλλά όχι από μενα». Ισχυρίστηκε επίσης πως «τα φάρμακα που συνταγογραφούσα στην μονάδα ήταν στα πλαίσια των παθήσεών τους, και χορηγούνταν με πολλή φειδώ».

Σε ερώτηση αν είχε παρατηρήσει κάτι «ύποπτο» στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του ανέφερε πως «Δεν έχω άποψη γιατί η συχνότητα που επισκεπτόμουν το χώρο δεν μου έδινε τη δυνατότητα να έχω γνώμη. Πήγαινα σε ώρες που οι άνθρωποι κομόντουσαν ή έτρωγαν. Δεν είδα πάντως εγώ να κακοποιούνται οι άνθρωποι εκει». Αξίζει να σημειωθεί ότι η μειωμένη συχνότητα στην οποία αναφέρεται ο εν λόγω ψυχίατρος εγείρει έντονους προβληματισμούς, δεδομένου του αυξημένου αριθμού των ηλικιωμένων που διέμεναν στη μονάδα και της μειωμένης παρακολούθησής τους από τον ίδιο, που απορρέει από την αναφορά του σε αραιές επισκέψεις.

Μια όχι και τόσο παλιά ιστορία παρανομίας…

Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη δομή είχε απασχολήσει έντονα την δικαιοσύνη και κατά το χρονικό διάστημα 2010 – 2015, κατά το οποίο πραγματοποιήθηκαν δύο αυτοψίες κατόπιν καταγγελιών στον τότε Νομάρχη Χανίων, Γρηγόρη Αρχοντάκη, αναφορικά με συνθήκες λειτουργίες που δεν ήταν σύμφωνες με τη νομοθεσία και στη συνέχεια αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας της μονάδας. Στη συνέχεια επιβλήθηκε πρόστιμο για μη συμμόρφωση, με την υπόθεση να εκδικάζεται εντέλει το 2015, ενώ η δομή δεν είχε διακόψει καθόλου τη λειτουργία της στο μεσοδιάστημα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έγγραφα που έφερε στη δημοσιότητα το flashnews.gr, αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου του 2010 κατέδειξε τα ελλιπή μέτρα πυρασφάλειας στον χώρο, και δεν χορηγήθηκε άδεια λειτουργίας της μονάδας λόγω απουσίας των νομίμων προϋποθέσεων για τη λειτουργία της δομής.

Στη συνέχεια, όπως αναδεικνύεται από τα έγγραφα που έφερε η ΕΡΤ Χανίων στη δημοσιότητα, σε δεύτερη αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στον χώρο, κατόπιν αιτήματος που κατατέθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2010 για επανεξέταση του ζητήματος της άδειας λειτουργίας της μονάδας, διαπιστώθηκαν πολύ σοβαρές παραβάσεις. Από την επίσκεψη των αρχών στη μονάδα διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων πως «ο χώρος ακαθάρτων και σκοραμιδίων έχει μετατραπεί σε αποθήκη όπου φυλάσσονται σε άσχημη κατάσταση τα ρούχα των ασθενών», «σε κανένα WC ασθενών δεν υπάρχουν οι προβλεπόμενες μπάρες στήριξης για άτομα με ειδικές ανάγκες και υπερήλικες», «τα φάρμακα των ασθενών είναι διασκορπισμένα σε WC, αποθήκες – χώρους εντελώς ακατάλληλους, με συνθήκες επικίνδυνες για τη φύλαξή τους», «η λινοθήκη έχει τροποποιηθεί σε αποθήκη τροφίμων και μέσα στο ψυγείο βρέθηκαν αλλοιωμένα τρόφιμα, επίσης υπήρχαν κατεψυγμένα κρέατα χωρίς ενδείξεις, ημερομηνίες παραγωγής – λήξης – προέλευσης», «το λουτρό των ασθενών έχει μετατραπεί σε αποθήκη και χώρο φύλαξης φαρμάκων», «στο ίδιο χώρο φυλάσσονται είδη καθαριότητας και είδη προσωπικής καθαριότητας (ξυραφάκια χρησιμοποιημένα, βούρτσες, και όχι στα ατομικά συρτάρια στα δωμάτια των ασθενών, με προφανές τους δυνητικούς κινδύνους»,  «στη γενική αποθήκη υπάρχουν ρούχα άπλυτα και σε κακή υγιεινή» και «τα ρούχα των ασθενών είναι απλωμένα στο ημιτελές, παράνομο κτίριο». Επιπλέον, στην ίδια αυτοψία διαπιστώθηκε πως δεν υφίσταντο απαραίτητα γραφεία και αίθουσες (γραφείο ιατρού, Κοινωνικού Λειτουργού, νεκροθάλαμος), καθώς χρησιμοποιούνταν ποικιλοτρόπως, ενώ αναφέρεται πως δεν είχαν προσκομιστεί «βιβλιάρια υγείας των εργαζομένων υγειονομικού ενδιαφέροντος, που προβλέπονται από τον Νόμο (πχ. Μάγειρας – τραπεζοκόμος, νοσηλευτικό προσωπικό).

 

Ως αποτέλεσμα, με εντολή της Νομαρχίας Χανίων αποφασίστηκε το κλείσιμο της μονάδας, χωρίς όμως η απόφασή να γίνει αποδεκτή από τη διοίκηση του οίκου ευγηρίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ΕΡΤ, αν και η απόφαση αναστολής λειτουργίας της μονάδας είχε υπογραφεί από τις 3 Μαΐου 2010, στις 17 Ιουλίου του ίδιου έτους, η Νομαρχία επέβαλε στη μονάδα πρόστιμο ύψους 14.673,51 ευρώ, καθώς συνέχιζε τη λειτουργία της. Μάλιστα, σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα, η υπεύθυνη της μονάδας αρνούταν συστηματικά να παραδώσει τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να ειδοποιηθούν οι συγγενείς των ωφελουμένων και να τους απομακρύνουν από τον χώρο. Αντιθέτως, προσκόμισε στις αρχές υπεύθυνες δηλώσεις στις οποίες αναγραφόταν πως οι ηλικιωμένοι επιθυμούσαν να παραμείνουν εκεί.  Αξίζει να σημειωθεί πως από το έγγραφο του Δεκεμβρίου του 2010, με το οποίο κοινοποιείται στις αρμόδιες αρχές η κατ’ εξακολούθηση παράνομη λειτουργία του χώρου, ανακύπτει πως δεν πρόκειται για μία, αλλά για δύο δομές φροντίδας ηλικιωμένων.

 

Η μη συμμόρφωση της διοίκησης με την αναστολή λειτουργίας του οίκου ευγηρίας είχε ως συνέπεια την εκκίνηση περαιτέρω νομικής διαδικασίας, με αποτέλεσμα κατά την εκδίκαση της υπόθεσης το 2015 να επιβληθεί στην ιδιοκτήτρια ποινή φυλάκισης 6 μηνών με τριετή αναστολή, αφού η μονάδα δεν σταμάτησε τη λειτουργία της από το 2010.

Σημειώνεται ότι. όπως αναφέρει το δημοσίευμα της ΕΡΤ, η άδεια λειτουργίας δόθηκε στη μονάδα στις 30 Αυγούστου 2011, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν δεν υπήρχε καμία υποδομή στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων η οποία θα μπορούσε να φιλοξενήσει τα άτομα που διέμεναν στην ιδιωτική δομή.

Παράνομο γηροκομείο σε σπίτι στην Κέρκυρα

Την ίδια ώρα, καταγγελία για παράνομο γηροκομείο εξετάζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κέρκυρας, μετά από αναφορές ότι σε σπίτι του νησιού λειτουργεί οίκος ευγηρίας χωρίς άδεια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρει το corfutvnews.gr, προσήχθησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση 2 ημεδαποί 85 ετών και 60 χρονών (πατέρας και κόρη) οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες του σπιτιού. Στο σπίτι φέρεται πως φιλοξενούνταν 5 ηλικιωμένοι, για τους οποίους οι ιδιοκτήτες ισχυρίζονται ότι είναι μακρινοί συγγενείς τους. Οι εν λόγω ηλικιωμένοι διακομίσθηκαν στο Νοσοκομείο με εντολή του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κέρκυρας, καθώς η κλινική τους εικόνα δεν είναι καλή, ενώ η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κέρκυρας βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης.