Άρθρο του Πρέσβη του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μαρουάν Εμίλ Τουμπάσι

Η Ιερουσαλήμ αυτές τις μέρες του ιερού μήνα είναι ξεσηκωμένη, με την ηρωική νεολαία της στην Πύλη της Δαμασκού (που οδηγεί προς το ιερό τέμενος Αλ Ακσα) και στη συνοικία Σέιχ Τζάρα (Sheikh Jarah), να υπερασπίζεται την αξιοπρέπεια του λαού μας και την υπόσταση της Ιερουσαλήμ. Οι νέες και οι νέοι της πόλης μπαίνουν από τις πύλες της φέρνοντας το μήνυμα της νίκης, γι ‘αυτήν, για την κληρονομιά της, για την ιστορία και το μέλλον της, υψώνοντας τα λάβαρα και τα όνειρά μας για αξιοπρέπεια, ελευθερία και ανεξαρτησία, για τη λύτρωση του λαού μας και όλης της γης μας από τη βεβήλωση των ληστρικών κατακτητών.

Διανύουμε την Εβδομάδα των Παθών, αφού ο λαός μας γιόρτασε την Κυριακή των Βαΐων, δηλαδή την ημέρα που ο Κύριος Ιησούς Χριστός εισήλθε στην Ιερουσαλήμ και Τον υποδέχτηκε ο λαός μετά βαΐων και κλάδων. Η είσοδος αυτή συμβολίζει την είσοδο Του νικητή για την απαλλαγή του λαού από τη καταπίεση και την υποδούλωση που υφίσταντο από το εβραϊκό ιερατείο και από τους Ρωμαίους.

Σύμφωνα με τα Ευαγγέλια, την Παρασκευή ο Ιησούς σταυρώθηκε, στο λόφο του Γολγοθά της Ιερουσαλήμ από τους σφετεριστές και τους ληστές. Στη συνέχεια οι μαθητές Του Τον αποκαθήλωσαν και Τον τοποθέτησαν σε έναν τάφο, για να αναστηθεί εκ νεκρών την ημέρα του Σαββάτου, σαν να μην είχε υπάρξει ούτε σταύρωση ούτε θάνατος.

Και ενώ είχε βασανιστεί και είχε μεταφέρει το σταυρό του μαρτυρίου στην Οδό του Μαρτυρίου, στα μονοπάτια και τα σοκάκια της Ιερουσαλήμ, αναστήθηκε! Και μαζί Του αναστήθηκε το δίκαιο και διαδόθηκε το μήνυμα προς κάθε επαναστάτη που βασανίζεται και σκοτώνεται, αλλά ύστερα ξαναγεννιέται, για να μεταφέρει και να διαδώσει το μήνυμα της λύτρωσης, της ελευθερίας και της σωτηρίας από την αδικία και τη καταπίεση.

Αυτό το μήνυμα θα το μεταφέρει με τη σειρά του κάποιος άλλος επαναστάτης ο οποίος ακολουθεί το μονοπάτι του αγώνα για την αλήθεια, τη δικαιοσύνη και την ελευθερία. Αυτό το μήνυμα το μεταφέρουμε και εμείς σήμερα στα μονοπάτια της τιμής, έως ότου θριαμβεύσει πραγματικά το δίκιο μας.

Ο Χριστός ήταν ο πρώτος Παλαιστίνιος Επαναστάτης, που εξεγέρθηκε ενάντια στην αδικία, την υποδούλωση, την καταπίεση των ανθρώπων και τη δολοφονία των ελεύθερων συνειδήσεων. Έτσι, έθεσε τα θεμέλια για τους επαναστάτες της Παλαιστίνης και τους αποκάλυψε τα μυστικά, για να συνεχίσουν την πορεία στην οδό της ελευθερίας μέχρι σήμερα.

Τιμούμε τον Πρώτο επαναστάτη και την Ανάστασή Του με διάφορους τρόπους και πεποιθήσεις, αλλά Αυτός παραμένει πάντα το πρότυπο του επαναστάτη, που δεν έκανε συμβιβασμούς στις αρχές Του και στα μηνύματά Του για δικαιοσύνη, ελευθερία, αλήθεια και ειρήνη.

Ο αγώνας του λαού της Ιερουσαλήμ και του λαού μας θα συνεχιστεί ενάντια στην κατοχή, τους εποικισμούς και τον ρατσισμό, κατά της καταπίεσης και των καταπιεστών. Και τα λάβαρά μας θα κυματίσουν πάνω στις εκκλησίες, στους μιναρέδες και στα τείχη της Ιερουσαλήμ, που είναι η πρωτεύουσα του κράτους μας.

Σήμερα, οι μαθητές αυτών των καταπιεστών και ακραίων ρατσιστών είναι οι εξτρεμιστές Εβραίοι έποικοι, ο απεχθής στρατός κατοχής και η κυβέρνησή τους. Οι κλέφτες της γης και της ιστορίας επέστρεψαν με όπλα, για να επιτεθούν στους ανθρώπους που κατέχουν τη γη και που είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των εδαφών αυτών και των ιερών τόπων, ισλαμικών και χριστιανικών, στην αγία πόλη της Ιερουσαλήμ.

Διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εφαρμόζοντας την πολιτική των φυλετικών διακρίσεων και του απαρτχάιντ εις βάρος του λαού μας, που είναι ο πραγματικός κύριος αυτής της χώρας, ακολουθώντας μια πολιτική που στο σύνολό της αποσκοπεί στη διατήρηση της κυριαρχίας των Εβραίων Ισραηλινών επί των Παλαιστινίων, με σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους και με διώξεις εναντίον αυτών που ζουν στον τόπο τους που βρίσκεται υπό κατοχή με την κατεχόμενη πρωτεύουσα.

Η μάχη που μαίνεται σήμερα περιστρέφεται και συνοψίζεται στην κυριαρχία μας πάνω στην πρωτεύουσα Ιερουσαλήμ, την υπόστασή της και τον ρόλο της στην εθνική ταυτότητα και την ύψωση της σημαίας στην Ιερουσαλήμ της γης τη διαμαντόπετρα.

Η σημαία μας είναι το σύμβολο της ταυτότητάς μας και της υπερηφάνειας μας, και η Ιερουσαλήμ ήταν και θα παραμείνει η πρωτεύουσα του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους μας, θέλοντας και μη, όπως ήταν από τον καιρό των πατέρων μας.

Αυτή η ημέρα της Ανάστασης του Πρώτου Παλαιστίνιου Επαναστάτη και η σημασία της για τον λαό μας και για ολόκληρο τον κόσμο δεν είναι μόνο μια θρησκευτική επέτειος, αλλά μια ημέρα που φέρει πανανθρώπινες αξίες. Διότι η Ανάσταση του Ιησού Χριστού εκ νεκρών συμβολίζει τη νίκη στην καταπίεση και στην αδικία.

Ειρήνη στην Ιερουσαλήμ και σε εσάς, νεαροί και άνδρες, που βρίσκεστε σ’ αυτήν! Χρόνια πολλά και Καλή Ανάσταση σε σας και στον λαό μας!

30 Απριλιου 2021»