Για «εμμονική τακτική» έκανε λόγο ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έλαβε πρόσκληση από τη Γερμανία προκειμένου να παραστεί στην διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί για την αντιμετώπιση της Λιβυκής κρίσης στο τέλος Ιουνίου. Την ίδια ώρα, ισχυρίστηκε πως σε ό,τι αφορά τις διαφορές με την Τουρκία η θέσεις της χώρας παραμένουν αμετακίνητες, τονίζοντας πως «Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα να αποστούμε από τις πλήρεις εθνικές θέσεις».
Εξαιρετικά δυσαρεστημένος εμφανίστηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε «και αυτή τη φορά» από τη Γερμανία στη συνδιάσκεψη που συγκαλείται στο Βερολίνο στις 23 Ιουνίου για την αντιμετώπιση της Λιβυκής κρίσης και την προετοιμασία των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου 2021 στη Λιβύη.
«Είμαστε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι η Γερμανία εμμένοντας σε μια τακτική δε μας κάλεσε και αυτή τη φορά στη Διάσκεψη του Βερολίνου» ανέφερε στην 9η Διάσκεψη Περιφερειακής Ανάπτυξης «Regional Growth Conference» που διεξάγεται στην Πάτρα. Ανέφερε μάλιστα πως «σχέση της Ελλάδας με την κατάσταση στη Λιβύη είναι πολύ διαφορετική από ό,τι ήταν πριν λίγους μήνες. Η Ελλάδα έχει απευθείας διάλογο και επικοινωνία με τη Λιβυκή πλευρά».
«Αυτή τη δυσαρέσκεια την έχω διαμηνύσει και εγώ στον συνάδελφό μου, νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα γίνει σύντομα και σε επίπεδο πρωθυπουργού» σημείωσε και προσέθεσε ότι πρόκειται σύντομα να συναντηθεί με τον ειδικό απεσταλμένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Λιβύη για να του μεταφέρει το ίδιο.
Μιλώντας για το τουρκολυβικό μνημόνιο, ανέφερε πως «αυτό που οφείλει να είναι στη σκέψη της μεταβατικής κυβέρνησης είναι η μη ενεργοποίησή του. Πρόκειται για κάτι το οποίο είναι ούτως ή άλλως “νομικά ανύπαρκτο”, μια συμφωνία υπό συγκεκριμένες συνθήκες που δεν έχει καμία σχέση με την νομιμότητα και την πραγματικότητα. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει ως προς το θέμα αυτό το διεθνές δίκαιο. Αυτό το οποίο πρέπει να αποφασιστεί οπωσδήποτε και πρέπει να υλοποιηθεί είναι η άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη. Αυτό είναι το πρόταγμα. Υπάρχουν συγκεκριμένες χώρες, οι οποίες κωλυσιεργούν και δεν θέλουν να συμβεί αυτό. Και αναφέρομαι στην Τουρκία καταρχήν».
Δείτε ολόκληρη την ομιλία εδώ:
Στη συνέχεια, με ανάρτησή του στο Twitter, ο Ν. Δένδιας γνωστοποίησε πως συναντήθηκε με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Jan Kubis, και συζήτησε σχετικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη καθώς και για τους πρόσφυγες, ενώ υποστήριξε πως εξέφρασε και σε κείνον τη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την απόφαση της Γερμανίας να μην αποστείλει πρόσκληση στην Ελλάδα, αποκλείοντάς την έτσι από τη διάσκεψη.
Διαβάστε περισσότερα για την νέα συνδιάσκεψη για την Λιβύη και την απουσία της Ελλάδας:
Βελτίωση ελληνοτουρκικών σχέσεων και ισχυρισμοί ότι «η τουρκική πλευρά κατάλαβε με τον πιο καθαρό τρόπο ότι δεν πρέπει να προκαλεί»
«Δεν πρέπει να ξεγελαστούμε από το ότι το κλίμα ήταν διαφορετικό στην τελευταία συνάντηση με τον κ. Τσαβούσογλου. Ήταν διαφορετικό διότι οι διαφορές μας είχαν ξεκάθαρα διατυπωθεί στο δημόσιο λόγο και πρέπει να σας πω ότι επαναλήφθηκαν και στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης» υποστήριξε ο Ν. Δένδιας σε άλλο σημείο της ομιλίας του. Για μεγάλη βελτίωση έκανε λόγο στη συνέχεια, ισχυριζόμενος πως η «η τουρκική πλευρά κατάλαβε με τον πιο καθαρό τρόπο ότι ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν διαφωνίες από το αν υπάρχουν τελείως διαφορετικές προσεγγίσεις πρέπει να λειτουργεί σε ένα πλαίσιο που να μην προκαλεί την άλλη πλευρά και να μην παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα να αποστούμε από τις πλήρεις εθνικές θέσεις».
«Να μη δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ξαφνικά διά μαγείας λύθηκαν οι ελληνοτουρκικές διαφορές, δεν είναι καθόλου κάτι τέτοιο. Υπάρχουν, είναι εκεί, ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα αποστεί στο μέλλον από την παραβατικότητα που θα μας επιτρέψει να δημιουργηθεί ένα τέτοιο κλίμα να τις συζητήσουμε, και ίσως κάποια στιγμή, εάν η Τουρκία μεταβάλλει απόψεις, να τις επιλύσουμε» ανέφερε στη συνέχεια, σε μια προσπάθεια να απαντήσει στις αιχμές για τη συμπεριφορά του κατά τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του και την στάση του κατά την κοινή συνέντευξη τύπου. «Το είπα και στη συνέντευξη Τύπου, το ύφος ήταν ενδεχομένως διαφορετικό γιατί δεν υπήρχε τίποτα να αντιδράσω. Δεν είχε διατυπωθεί οτιδήποτε από την άλλη πλευρά που να με υποχρέωνε να αντιδράσω».
«Είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη η οποία εκπέμπει απειλή πολέμου για άλλη χώρα, εφόσον η άλλη χώρα ασκεί σύννομο δικαίωμά της» τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων και συμπλήρωσε πως «την επέκταση των χωρικών μας υδάτων δεν θα τη συζητήσουμε με την Τουρκία, όπως δεν θα τη συζητήσουμε και με καμιά άλλη χώρα. Βάσει του Δικαίου της Θάλασσας και της UNCLOS, η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι εθνικό κυριαρχικό μας δικαίωμα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου