Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι ὅμως δὲν πίστεψα
Ὅρους ἀντέστρεψα
Εἶμαι ὁ Ἕλληνας ποὺ πολεμᾶ
Εἶπαν πὼς χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Ἔμεινα μόνος μου κι ὅμως ἐπέζησα
Ἔζησα στὴ φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στὴ φωτιά (Eurovision 1995)

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021

«Έφυγε» ο αρχαιολόγος Στέφανος Μίλλερ — Αφιέρωμα (video)

 Σύνταξη:Γιάννης Γαλανόπουλος

Πέθανε σε ηλικία 79 ετών ο Στέφανος Μίλλερ, ο σπουδαίος αρχαιολόγος και φιλέλληνας ο οποίος είχε αφιερώσει τη ζωή του στη Νεμέα.

 

Ο Στέφανος Γκ. Μίλλερ, ανέσκαψε και ανέδειξε τον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας, ενώ υπήρξε και η ψυχή της αναβίωσης των Νέμεων Αγώνων.

Ο Μίλλερ γεννήθηκε στο Γκόσεν της Ιντιάνα των ΗΠΑ το 1942. Ολοκλήρωσε το πρώτο πτυχίο του στα Αρχαία Ελληνικά στο Κολλέγιο Γουάμπας και το διδακτορικό του στην Κλασική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Μετά από ανασκαφές σε διάφορες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένης της Ολυμπίας και της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών, ξεκίνησε τις δικές του ανασκαφές στη Νεμέα το 1973.

Κατά τα χρόνια της εργασίας του στη Νεμέα, όχι μόνο διενήργησε ανασκαφές που έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα, όπως το Στάδιο όπου διεξάγονταν τα Νέμεα, αλλά δημιούργησε και αρχαιολογικό πάρκο, κατασκεύασε αρχαιολογικό μουσείο και οργάνωσε την έκθεσή του, ενώ ξεκίνησε και την αναστήλωση του αρχαίου Ναού του Δία.

Ταυτόχρονα, υπηρετούσε ως καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, με εξαίρεση τα έτη 1982-1987, όταν διετέλεσε διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα.

Δημοσίευσε πολλά βιβλία και άρθρα σχετικά με τις ανακαλύψεις του στη Νεμέα.

Είχε ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, είχε τιμηθεί με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και είχε αναγνωριστεί ως «Πρόσωπο της Εβδομάδας» από το αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι ABC το 2004. Το 2005 με προεδρικό διάταγμα ο Στέφανος Μίλλερ πολιτογραφήθηκε Έλληνας υπήκοος.

Συλλυπητήρια από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό 

«Έργο ζωής» για τον Στέφανο Μίλλερ, η ανασκαφή και αναστήλωση της αρχαίας Νεμέας, υπογραμμίζει σε ανάρτησή της στο Twitter η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, «τον ευγνωμονούμε βαθιά», προσθέτει με έμφαση.

«Αποχαιρετάμε τον καθηγητή αρχαιολογίας Στέφανο Μίλλερ, έναν σπουδαίο επιστήμονα που λάτρεψε τη χώρα μας, έζησε σε αυτήν πολλά χρόνια και αφιερώθηκε στην ανάδειξη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Έργο ζωής η ανασκαφή και αναστήλωση της αρχαίας Νεμέας. Τον ευγνωμονούμε βαθιά», αναφέρει στην ανάρτησή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Την αφοσίωσή του στις οικουμενικές αξίες της κλασικής Ελλάδας και την ανυπόκριτη αγάπη του Στέφανου Μίλλερ για τη χώρα μας, εξήρε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του, για τον θάνατο του διακεκριμένου και διεθνούς φήμης αρχαιολόγου, ο οποίος έφερε στο φως τις αρχαιότητες της Νεμέας.

«Αγάπησε την Ελλάδα, λάτρεψε τη Νεμέα, έφερε στο φως τους θησαυρούς της», είπε ο πρωθυπουργός για τον Στέφανο Μίλλερ, και προσέθεσε: «Ταυτισμένος με την ανάδειξη των αρχαιοτήτων της Νεμέας, στις ανασκαφές της οποίας αφιέρωσε τέσσερις δεκαετίες, ο Στέφανος Μίλλερ αγάπησε βαθιά τους ανθρώπους και τον πολιτισμό της σύγχρονης Ελλάδας.

Έγινε Στέφανος από Στήβεν πολύ πριν η Πολιτεία του αποδώσει τιμητικά την ελληνική υπηκοότητα το 2005. Είχα τη χαρά και την τιμή να συναντηθώ μαζί του στη Νεμέα τα τελευταία χρόνια. Να θαυμάσω την αφοσίωσή του στις οικουμενικές αξίες της κλασικής Ελλάδας. Και να μοιραστώ την ανυπόκριτη αγάπη του για τη χώρα μας.

Τον αποχαιρετούμε ως έναν δικό μας άνθρωπο, ως έναν συμπολίτη μας».

Συλλυπητήρια δήλωση για την απώλεια του Στέφανου Μίλλερ έκανε η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ενώ ο Κορίνθιος υφυπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Δήμας, αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανάρτηση του: “Ο Στέφανος εκτός από τις γνώσεις του, είχε πάθος για την ζωή και πηγαία αίσθηση του χιούμορ και αυτοσαρκασμό. Ήταν ευγενής, γενναιόδωρος αλλά και χαρισματικός άνθρωπος που σε συνέπαιρνε με τις ιστορίες για την ζωή του. Η δική του ιστορία όμως θα παραμείνει αιώνια για πάντα δίπλα στους μεγάλους της Νεμέας που ο ίδιος βοήθησε να αναδείξουμε όπως ο Ηρακλής, το λιοντάρι της Νεμέας, ο Οφέλτης και πολλοί άλλοι. Σε ευχαριστούμε πολύ για όλα”.

Τη «βαθιά του θλίψη» για τον θάνατο του καθηγητή Στέφανου Μίλλερ που ξαναζωντάνεψε την Αρχαία Νεμέα, εξέφρασε το Διοικητικό Μουσείο της Ακρόπολης. Συγκεκριμένα, η σχετική ανακοίνωση αναφέρει: «Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου Ακρόπολης εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του καθηγητή Στέφανου Μίλλερ, αρχαιολόγου, ο οποίος ξαναζωντάνεψε την αρχαία Νεμέα. Ήταν βαθύς γνώστης της ελληνικής αρχαιολογίας και λάτρης της σύγχρονης Ελλάδας και του πολιτισμού της».



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ