Η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας σχετίζεται αποδεδειγμένα πλέον με ποικίλες εγκληματικές ενέργειες. Σύμφωνα με έκθεση του πανευρωπαϊκού οργανισμού EUIPO για τις παραβιάσεις ιδιοκτησίας το 2020 και την «καταπολέμηση της παραποίησης/απομίμησης και της πειρατείας», παρά το γεγονός ότι τα εγκλήματα «διανοητικής ιδιοκτησίας» θεωρούνται από τους εγκληματίες ως σχετικά χαμηλού κινδύνου δραστηριότητα, χρησιμοποιούνται για να στηρίξουν τις λοιπές μορφές οργανωμένου εγκλήματος!
Τα στοιχεία στηρίζονται από την εμπλοκή της Europol, η οποία κατέδειξε πως υπάρχουν διασυνδέσεις των εγκλημάτων «διανοητικής ιδιοκτησίας» με τη νομιμοποίηση εσόδων από άλλες εγκληματικές δραστηριότητες. Ενδεικτικά αναφέρονται το κυβερνοέγκλημα, η οικονομική απάτη, η παραγωγή και διακίνηση ναρκωτικών!
Η έρευνα, που έγινε σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και εξαιτίας της κρίσης και των επιπτώσεων του Covid-19, αφορούσε πληθώρα παράνομης δραστηριότητας, όπως στον τομέα των απομιμήσεων φαρμακευτικών προϊόντων. Όπως σημειώνεται στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα: «Τα παραποιημένα φάρμακα, τα πλαστά παιδικά παιχνίδια καθώς και τα παραποιημένα καλλυντικά προϊόντα συνιστούν μόλις ορισμένα παραδείγματα των προβληματικών τομέων όπου υφίστανται η απώλεια των θέσεων εργασίας και η ζημιά στα δημόσια έσοδα».
Το EUIPO διαπίστωσε ότι στους κλάδους που εντάσσονται τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας παράγεται περίπου το 45% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απασχολείται το 29% των εργαζομένων. Σημαντικό είναι πως οι κλάδοι αυτοί αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των εμπορικών συναλλαγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς αντιστοιχεί σχεδόν στο 96% των εξαγωγών! Οι απώλειες σε 11 κλάδους στην ΕΕ από την παραποίηση-απομίμηση ήταν περίπου 83 δισ. ευρώ ετησίως την περίοδο 2013 – 2017. Χάθηκαν περισσότερες από 671.000 θέσεις απασχόλησης, ενώ τα κράτη-μέλη είχαν απώλεια σχεδόν 15 δισ. από φορολογικά έσοδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου