Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιουνίου δημοσιεύτηκε πολυσέλιδη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, με τίτλο «Ελλάδα: Βία, ψέματα και επαναπροωθήσεις», όπου καταγράφονται αναλυτικά στοιχεία για τη διαρκώς αυξανόμενη και διεθνώς παράνομη τακτική των επαναπροωθήσεων που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη στα ελληνικά σύνορα, τόσο στα νησιά, όσο και στον Έβρο. Μολονότι, όπως αναφέρεται, η οργάνωση καταγράφει επαναπροωθήσεις προσφύγων από το 2013, όλα τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει συγκλίνουν στο ότι από τις αρχές του 2020 αυτές οι επιχειρήσεις, που πραγματοποιούνται από στρατιώτες, αστυνομικούς και άνδρες χωρίς διακριτικά, σε επίσημα ή ανεπίσημα κέντρα κράτησης, έχουν αυξηθεί κατά πολύ.

Tα στοιχεία που αποκαλύπτονται αφορούν, όπως υποστηρίζει η Διεθνής Αμνηστία, 21 παράνομες επιχειρήσεις επαναπροωθήσεων, όπως προκύπτει από 16 μαρτυρίες προσφύγων που συγκέντρωσε η οργάνωση. Οι μαρτυρίες συγκλίνουν μεταξύ τους και αποκαλύπτουν τις μεθόδους, της χρήση βίας, την αυθαίρετη κράτηση αλλά και «πιθανώς βασανιστήρια», όπως αναφέρεται. Αυτές οι 21 επιχειρήσεις φαίνεται να αφορούσαν συνολικά 1.000 αιτούντες άσυλο, με το μέγεθος της καθεμιάς να διαφέρει, από 9 μέχρι και 170 άτομα.

Διαβάστε το αναλυτκό ρεπορτάζ του ΤPP:

«Παρά τις συστηματικές διαψεύσεις εκ μέρους των αξιωματούχων, τα περιστατικά επαναπροωθήσεων, που περιλαμβάνουν βία και αυθαίρετες κρατήσεις, είναι όχι μόνο υπαρκτά αλλά συνεχή και συστηματικά. Οι επαναπροωθήσεις συνιστούν πλέον de facto μέθοδο συνοριακού ελέγχου, η οποία εδραιώνεται χάρη στην κουλτούρα ατιμωρησίας που επικρατεί» σημειώνει σε νεότερη ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία και προσθέτει πως:

«Δεδομένης της έκτασης και της σοβαρότητας των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα της Ελλάδας, η Διεθνής Αμνηστία ξεκινάει εκστρατεία συλλογής υπογραφών που απευθύνονται στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη με σκοπό:

  • Τον άμεσο τερματισμό όλων των επαναπροωθήσεων στα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα.
  • Την κατεπείγουσα διεξαγωγή ανεξάρτητων, αμερόληπτων και αποτελεσματικών ερευνών για τους ισχυρισμούς περί παράνομων εξαναγκαστικών επιστροφών, βίας και αυθαίρετων κρατήσεων.
  • Την παροχή στα θύματα επαναπροωθήσεων πρόσβασης σε αποτελεσματικά ένδικα μέσα καθώς και της δυνατότητας να αναφέρουν τις παραβιάσεις δικαιωμάτων στα σύνορα.

Η Ελλάδα θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει να κλείνει τα μάτια στις απώλειες, στον πόνο και στο κόστος που έχουν αυτές οι πρακτικές στις ανθρώπινες ζωές. Ζητάμε από τους πολίτες να ενώσουν τις φωνές τους και να απαιτήσουν από τον υπουργό να βάλει τέλος στις παραβιάσεις»

Δείτε και υπογράψτε την έκκληση της εκστρατείας εδώ.



Πηγή